Dodaj do ulubionych

DOM - budować czy kupować ?

15.09.05, 23:26
skoro juz postanowione, że mieszkanie w domku ma więcej plusów niż minusów,
to poradźcie proszę, czy lepiej kupić domek gotowy (second-hand wink , do
wykonczenia, czy może wybudować się na własną rękę? Nie zależy nam na dużej
hacie, wystarczy 100-120m.kw.
Co wychodzi najkorzystniej?
Dodam, że mamy na oku ładną działkę (650m.) za nieduże pieniądze (13000zł.) w
fajnej dzielnicy naszego miasta.
Będę niezmiernie wdzięczna za porady i opis doświadczeń w tym temacie.
Pozdrawiam z pierwszej stolicy Polski smile))
Obserwuj wątek
    • dariamax Re: DOM - budować czy kupować ? 15.09.05, 23:55
      My a właściwie ja budowaliśmy od podstaw a projekt też był robiony na
      zamówienie , bo wtedy gotowe były do pupy.Zero funkcjonalności. Dobra ekipa
      budowlana i do roboty . Warto poczytać Muratory żeby się znać i móc pilnować
      ekipy.
    • lollypop Re: DOM - budować czy kupować ? 16.09.05, 03:28
      Ojej, my juz mamy dwie budowy za soba i NIGDY W ZYCIU nie dalabym sie namowic
      na ponowna! Budowa domu to studnia bez dna do ktorej wlatuja czas i
      pieniadze. Mam nadzieje zostac w obecnym domu az do emerytury a potem kupic
      sobie mniejszy.
    • weronikarb Re: DOM - budować czy kupować ? 16.09.05, 07:29
      Wszystko zalezy od zasobnosci portfela.
      My mamy niewiele i prawdopodobnie budowa pociagnie sie najmniej 5 lat.
      Wieszkosc robi moj maz samm.
      Chcialabym by bylo nas stac na ekipe weszliby i zrobili od razu wszystko.
      Wole od poczatku bo widze jak rosnie nasz domek a to naprawde przyjemne uczucie
    • mama007 to ja Ci napiszę tak 16.09.05, 08:06
      jeśli wybudujesz dom, zrobisz gotowca do zamieszkania, "pod klucz" i zaraz potem taki nowiutki, świeżutki, pachnący jeszcze farbą domek sprzedasz to... w najlepszym wypadku weźmiesz ok 80% kasy, którą w to włożyłaś, nie mówiąc o czasie, nerwach itp.
      w tej chwili najlepiej (najoszczędniej?) jest chyba kupić dom, załatwić remoncik, ewentualnie (jeśli remont duży) poprzestawiać sobie ścianki wedle uznania itp.
      jeśli jednak zdecydujesz się budować to po 1 - naprawdę dobra ekipa (a nie sąsiad - złota rączka... taki to może być do wykończeń, nie do stawiania ścian), a po 2 - naprawdę dobry inspektor nadzoru. to on ma sprawdzać wszystko tak, żeby potem nic Ci się na głowę nie zawaliło... wybierz doświadczonego, dobrego gościa, a potem pilnuj, żeby często bywał na budowie (sam z siebie powinien być często, ale czasem niektórym trzeba o tym przypominać....)
      smile
      pozdrawiam
      Aga

aha, jeszcze coś. jeśli będziecie kupować dom "po kimś" , też warto wziąć ze sobą prawdziwego fachowca. bo może się okazać, że kupicie ruderę, tlyko ładnie pomalowaną....
    • palka_zapalka Re: DOM - budować czy kupować ?do aaaka 16.09.05, 08:27
      My nie chcieliśmy budować bo widzimy z jakimi problemami zmagają sie nasi
      znajomi to brygada jakaś lewa, to znów jakieś pozwolenia nie do załatwienia
      różnie to jest.
      Kupiliśmy dom nowy i sami go robimy w środku ma pierwszą wylewkę.
      Jesteś z Krakowa??
      Jest ladny domek do sprzedaniawink
      • palka_zapalka Re: DOM - budować czy kupować ?do aaaka 16.09.05, 08:32
        dopiero teraz popatrzyłam ze chodziło o pierwszą stolicę Polskiwink Pozdrawiam wink
    • aaaka Re: DOM - budować czy kupować ? 16.09.05, 15:25
      A ile kosztuje budowa takiego 100-metrowego, małego, parterowego domku?
      Kto sie orientuje w cenach na takim szczeblu?
      Bede wdzięczna, pzdr smile
      • ledzeppelin3 Re: DOM - budować czy kupować ? 16.09.05, 15:56
        Zalezy od standardu...czy dachówka, czy blacha, czy rury miedziane, czy
        ogrzewanie podłogowe, jaka wykończeniówka...myślę że od 200 do 400 tysięcy.
      • zgagusia Re: DOM - budować czy kupować ? 16.09.05, 15:58
        a ja polecam budowe. W kupionym domu predzej czy pozniej (oby predzej...)
        wykryjesz jakies 'kwiatki' - wady konstrukcyjne, bledy w instalacjach, gniazdo
        szczurow w przewodzie kominowym...Gdy ktos buduje 'na sprzedaz' nie zalezy mu
        na pilnowaniu budowy, jak sciana zaplesnieje to ja pomaluje i w dniu sprzedarzy
        bedzie wygladala idealnie... i tym podobne historie. Nigdy sprzedajacy nie
        przedstawi Ci prawdziwych wad domu (bo musialby obnizac cene...).
        Trudno wycenic budowe domu - zalezy od miejsca w Polsce, rodzaju materialow,
        tego jak szybko chcecie sie wybudowac, projetku itp.

Aga
        • ledzeppelin3 Re: DOM - budować czy kupować ? 16.09.05, 16:01
          Myśmy się zdecydowali na budowę, faktycznie masa problemów i studnia jeśli
          chodzi o kasę, ale przynajmniej wiemy, co jest w ścianach i z czego są rury.
          Jak kupować, to tylko od kogoś, kto dla siebie budował i np. musiał wyjechać z
          kraju...
        • mama007 zgagusia 16.09.05, 16:04
          jesli dom bedzie kupowal laik to na pewno moze kupic rudere. przy prawdziwym fachowcu raczej sie to nie zdarzy. nie kazdy dom ma wady konstrukcyjne, bledy w instalacjach itp.a napisalas to tak, jakby wszyscy tylko budowali domy z wadami isprzedawali jak najszybciej smile
          TANIEJ na pewno bedzie kupic gotowy. a wersja chyba najlepsza to kupic stan surowy zamkniety i urzadzic wedle wlasnego "widzi-mi-sie". takie domy zazwyczaj sa budowane "na biezaco" i mozna miec kontrole nad wszystkim.
          pozdrawiam
          aga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka