Dodaj do ulubionych

zmiana nazwiska dziecka

31.10.05, 16:06
Maluszek ma już roczek i nosi nazwisko ojca, choć nigdy nie zostaliśmy
małżeństwem. Teraz chce mu nareszcie zmienić nazwisko. Jak to zrobić?
Obserwuj wątek
    • nchyb Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 07:41
      Nie rozumiem - chcesz zmienić nazwisko dziecka? Na czyje? Ma nazwisko ojca,
      czyli teraz chcesz mu dać swoje?
      • tsunami05 Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 14:02
        Na to wygląda. Też mnie to interesuje, jak to zrobić, może ktos wie - a jak nie
        to trzeba spróbować na Samodzielnej Mamie zapytać. Ja chce w ogóle nadać swoje
        nazwisko od początku.
        • danon5 Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 16:04
          tak, teraz dziecko ma nazwisko ojca, a ponieważ nigdy się nie pobraliśmy -
          więc nareszcie chcę wszystko "wyprościć" i dać dziecku MOJE nazwisko.
          • nchyb Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 17:59
            Czy ojciec dziecko uznał i nie jest pozbawiony praw rodzicelskich? Bo jeżeli
            tak, to zdaje się, że jego zgoda jest potrzebna.
            • tsunami05 Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 19:09
              Potrzebna na pewno. Ale pytanie zostaje - jak to przeprowadzić, przy założeniu
              że się zgadza.
              • virtual_moth Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 21:12
                tsunami05 napisała:

> Potrzebna na pewno. Ale pytanie zostaje - jak to przeprowadzić, przy
                założeniu
                > że się zgadza.

Jeśli chodzi o Ciebie, tsunami, to:
                - jeśli pójdziecie z ojcem dziecka do USC uznać je i jeśli ojciec dziecka się
                zgodzi na Twoje nazwisko, to dziecko będzie nosić Twoje nazwisko. Czyli dziecko
                będzie uznane, ojciec będzie miał władze rodz., a dziecko Twoje nazwisko
                - jeśli pójdziesz zarejestrować dziecko sama (ojciec nie będzie chciał uznać
                dziecka w USC), to oczywiście możesz nadać dziecku swoje nazwisko. Wtedy z
                punktu widzenia prawa ojciec dziecka będzie "nieznany" a w papierach wpisane
                fikcyjne dane ojca dziecka
                - jeśli uznanie nastąpi drogą sądowną, to bedzie tak samo jak w USC - czyli
                jeśli ojciec się zgodzi to dziecko może nosić Twoje nazwisko

Niestety nie wiem jak to jest w przypadku zmiany nazwiska. Przypuszczam, że
                możliwe tylko w przypadku odebrania władzy rodzicielskiej ojcu. Możliwe też, że
                wtedy, gdy ojciec wyraża zgodę na zmianę nazwiska dziecka na nazwisko matki.

Pzdr
                • magdusg Re: zmiana nazwiska dziecka 03.11.05, 19:43
                  mam kilka pytań:
                  czy uznanie dziecka jest jednoznaczne z nadaniem praw rodzicielskich ojcu???
                  czy po sporządzeniu aktu (bez uznania), można zmienić na "z uznaniem" bez sprawy sądowej?
                  jak długo można czekać z załżeniem sprawy o uznanie?
                  czy jesli "bez uznania" to można ubiegać się o alimenty od państwa?
                  • tsunami05 Re: zmiana nazwiska dziecka 04.11.05, 10:07
                    Wiem to z forum Samodzielna Mama - jeszcze wszystko przede mną, ale w teorii
                    wygląda to tak.
                    Jeśli ojciec uzna, prawa dostaje. Potem można je ewentualnie ograniczyć.
                    Sądownie.
                    Po sporządzeniu bez uznania można zmienić, ale ze sprawą - no bo jak - tatuś
                    pójdzie do USC i powie, że jest tatą? Tak by mogło pójść pięciu naraz.
                    Na założenie tej sprawy ma się pół roku.
                    Nie ma alimentów od państwa - tzn są jakieś grosze, ale niewielkie. To by tez
                    było nie fair - dlaczego państwo ma płacic skoro dziecko ma ojca?
                    Ja sama bym wolała odczepić się od ojca, żeby nie uznawal dziecka i nie płacił.
                    Ale niestety trudno dla własnego komfortu psychicznego obarczać podatników
                    utrzymaniem naszego dziecka...
                    • nchyb Re: zmiana nazwiska dziecka 04.11.05, 10:20
                      ojciec może uznać dziecko WYŁĄCZNIE ZA ZGODĄ matki dziecka. Żeby pójść do USC,
                      o ile nie są małżeństwem muszą iść oboje. Więc obcych pięciu iść sobie może,
                      ale nic im z tego nie przyjdzie.
                      • tsunami05 Re: zmiana nazwiska dziecka 04.11.05, 14:49
                        Czy to znaczy, że jak ojciec mojego dziecka będzie chciał je uznać już po tym,
                        jak zarejestruję je bez niego, to musi mi założyć sprawę?
                        • nchyb Re: zmiana nazwiska dziecka 04.11.05, 14:58
                          jeżeli Ty się zgadzasz na uznanie to chyba nie, a jeżeli się nie zgadzasz, to
                          on może mieć spory kłopot, musiałby wykazać przed prokuratorem, że to dla dobra
                          dziecka, odopiero wtedy prokuratura rozważa, czy zakładać taką sprawę
                          • tsunami05 Re: zmiana nazwiska dziecka 04.11.05, 16:41
                            Dzięki!! Ja chyba się nie zgodzę, o ile do narodzin dziecka ojciec nie
                            skontaktuje się ze mną i nie powie co zamierza i jak widzi przyszłość.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka