danon5 31.10.05, 16:06 Maluszek ma już roczek i nosi nazwisko ojca, choć nigdy nie zostaliśmy małżeństwem. Teraz chce mu nareszcie zmienić nazwisko. Jak to zrobić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nchyb Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 07:41 Nie rozumiem - chcesz zmienić nazwisko dziecka? Na czyje? Ma nazwisko ojca, czyli teraz chcesz mu dać swoje? Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 14:02 Na to wygląda. Też mnie to interesuje, jak to zrobić, może ktos wie - a jak nie to trzeba spróbować na Samodzielnej Mamie zapytać. Ja chce w ogóle nadać swoje nazwisko od początku. Odpowiedz Link Zgłoś
danon5 Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 16:04 tak, teraz dziecko ma nazwisko ojca, a ponieważ nigdy się nie pobraliśmy - więc nareszcie chcę wszystko "wyprościć" i dać dziecku MOJE nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 17:59 Czy ojciec dziecko uznał i nie jest pozbawiony praw rodzicelskich? Bo jeżeli tak, to zdaje się, że jego zgoda jest potrzebna. Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 19:09 Potrzebna na pewno. Ale pytanie zostaje - jak to przeprowadzić, przy założeniu że się zgadza. Odpowiedz Link Zgłoś
virtual_moth Re: zmiana nazwiska dziecka 02.11.05, 21:12 tsunami05 napisała: > Potrzebna na pewno. Ale pytanie zostaje - jak to przeprowadzić, przy założeniu > że się zgadza. Jeśli chodzi o Ciebie, tsunami, to: - jeśli pójdziecie z ojcem dziecka do USC uznać je i jeśli ojciec dziecka się zgodzi na Twoje nazwisko, to dziecko będzie nosić Twoje nazwisko. Czyli dziecko będzie uznane, ojciec będzie miał władze rodz., a dziecko Twoje nazwisko - jeśli pójdziesz zarejestrować dziecko sama (ojciec nie będzie chciał uznać dziecka w USC), to oczywiście możesz nadać dziecku swoje nazwisko. Wtedy z punktu widzenia prawa ojciec dziecka będzie "nieznany" a w papierach wpisane fikcyjne dane ojca dziecka - jeśli uznanie nastąpi drogą sądowną, to bedzie tak samo jak w USC - czyli jeśli ojciec się zgodzi to dziecko może nosić Twoje nazwisko Niestety nie wiem jak to jest w przypadku zmiany nazwiska. Przypuszczam, że możliwe tylko w przypadku odebrania władzy rodzicielskiej ojcu. Możliwe też, że wtedy, gdy ojciec wyraża zgodę na zmianę nazwiska dziecka na nazwisko matki. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
magdusg Re: zmiana nazwiska dziecka 03.11.05, 19:43 mam kilka pytań: czy uznanie dziecka jest jednoznaczne z nadaniem praw rodzicielskich ojcu??? czy po sporządzeniu aktu (bez uznania), można zmienić na "z uznaniem" bez sprawy sądowej? jak długo można czekać z załżeniem sprawy o uznanie? czy jesli "bez uznania" to można ubiegać się o alimenty od państwa? Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: zmiana nazwiska dziecka 04.11.05, 10:07 Wiem to z forum Samodzielna Mama - jeszcze wszystko przede mną, ale w teorii wygląda to tak. Jeśli ojciec uzna, prawa dostaje. Potem można je ewentualnie ograniczyć. Sądownie. Po sporządzeniu bez uznania można zmienić, ale ze sprawą - no bo jak - tatuś pójdzie do USC i powie, że jest tatą? Tak by mogło pójść pięciu naraz. Na założenie tej sprawy ma się pół roku. Nie ma alimentów od państwa - tzn są jakieś grosze, ale niewielkie. To by tez było nie fair - dlaczego państwo ma płacic skoro dziecko ma ojca? Ja sama bym wolała odczepić się od ojca, żeby nie uznawal dziecka i nie płacił. Ale niestety trudno dla własnego komfortu psychicznego obarczać podatników utrzymaniem naszego dziecka... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: zmiana nazwiska dziecka 04.11.05, 10:20 ojciec może uznać dziecko WYŁĄCZNIE ZA ZGODĄ matki dziecka. Żeby pójść do USC, o ile nie są małżeństwem muszą iść oboje. Więc obcych pięciu iść sobie może, ale nic im z tego nie przyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: zmiana nazwiska dziecka 04.11.05, 14:49 Czy to znaczy, że jak ojciec mojego dziecka będzie chciał je uznać już po tym, jak zarejestruję je bez niego, to musi mi założyć sprawę? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: zmiana nazwiska dziecka 04.11.05, 14:58 jeżeli Ty się zgadzasz na uznanie to chyba nie, a jeżeli się nie zgadzasz, to on może mieć spory kłopot, musiałby wykazać przed prokuratorem, że to dla dobra dziecka, odopiero wtedy prokuratura rozważa, czy zakładać taką sprawę Odpowiedz Link Zgłoś
tsunami05 Re: zmiana nazwiska dziecka 04.11.05, 16:41 Dzięki!! Ja chyba się nie zgodzę, o ile do narodzin dziecka ojciec nie skontaktuje się ze mną i nie powie co zamierza i jak widzi przyszłość. Odpowiedz Link Zgłoś