Dodaj do ulubionych

Macierzyński a pobyt w szpitalu

09.11.05, 15:09
Mam pytanie czy ktoś słyszał o takim ze tak powiem "przepisie", ze będąc na
urlopie macierzyńskim, a przebywając z maluszkiem w szpitalu zawiesza się
urlop macierzyński??Mi chodzi o przebywanie z maluszkiem 3-miesiecznym w
szpitalu z powodu choroby.

Justyna
Obserwuj wątek
    • suz22 Re: Macierzyński a pobyt w szpitalu 09.11.05, 18:12
      Na mocy art. 181 k.p. urlop macierzyński może być przerwany tylko
      w sytuacji, gdy spełnione zostaną następujące warunki:

* urodzone dziecko wymaga opieki szpitalnej
      * pracownica wykorzystała po porodzie 8 tygodni urlopu macierzyńskiego

Pozostałą część urlopu pracownica może wykorzystać w terminie późniejszym – po
      wyjściu dziecka ze szpitala. Przerwa w wykorzystaniu tego urlopu nie powinna być
      dłuższa niż okres pobytu dziecka w szpitalu.
      • justyna62 Re: Macierzyński a pobyt w szpitalu 09.11.05, 18:55
        Czyli jak mojej koleżanki 3 miesięczny synek trafił do szpitala to ona moze
        zawiesic urlop macierzynski, dobrze rozumiem?

Justyna
        • suz22 Re: Macierzyński a pobyt w szpitalu 10.11.05, 10:59
          Jak najbardziej
          • justyna62 Re: Macierzyński a pobyt w szpitalu 10.11.05, 11:10
            Ale w takim razie jaka jest procedura postępowania moze wiesz? czy ona musi ze
            szpitala poprosić o zwolnienie na te 10 dni co przebywała w szpitalu i o te
            10dni będzie miała dłuższy macierzyński?

Pozd.
            Justyna
            • adamed Re: Macierzyński a pobyt w szpitalu 10.11.05, 18:55
              Jakie zwolnienie? Może po prostu wrócić do pracy a macierzyński wykorzystać
              później.
              Pewnie chodzi o zwolnienie na opiekę nad dzieckiem? Otóż nie przysługuje ono
              gdy dziecko przebywa w szpitalu bo tam ma opiekę. Wiem, wiem że jest inaczej,
              że nikt malucha nie zostawia samego, że musi go karmić, ale niestety takie są
              przepisy. Jak mój był w szpitalu to wzięłam urlop.
              • justyna62 Re: Macierzyński a pobyt w szpitalu 10.11.05, 19:11
                Ale ona ma dopiero synka 3 miesięcznego wiec nie ma co wracac do pracy, nawet
                jej sie macierzynski nie skonczyl jeszcze. Mi chodzi o sytuacje gdy będąc na
                urlopie macierzynskim trafia sie do szpitala z dzieckiem 3 mies., ona jest tam
                juz od 10dni a jeszcze pewnie troche będzie, czy na ten czas można zawiesić
                macierzynski? nie wiem poprosic o zwolnienie ze szpitala i przedstawic je ZUS-
                owi, ze np 14 dni bylo sie w szpitalu i zeby o te 14 dni przedłuzyli
                macierzynski?

Justyna
                • adamed Re: Macierzyński a pobyt w szpitalu 10.11.05, 19:58
                  Piszę jakie są przepisy. Jeśli dziecko jest w szpitalu to matka może przerwać
                  macierzyński i wrócić do pracy a potem, jak dziecko wyjdzie ze szpitala,
                  wykorzystać resztę macierzyńskiego. Pewnie większość z nas nie wyobraża sobie
                  powrotu do pracy zostawiając 3 miesięczne dziecko samo w szpitalu ale ten
                  przepis to umożliwia np wcześniak przebywający w inkubatorze, którego i tak się
                  nie nosi całymi dniami, nie jest karmiony piersią, jego stan jest stabilny,
                  wtedy mama może wrócić do pracy (np żeby się czymś zająć i nie myśleć),
                  odwiedzać dziecko przed pracą i po pracy, a po wyjściu ze szpitala cieszyć się
                  urlopem macierzyńskim. Co z tego że siedziałaby przy inkubatorze przez 3 m-ce i
                  jakby wyszli do domu to miesiącu wracałaby do pracy.

Zwolnienie? Na kogo? Matka chyba chora nie jest (a pozatym jakby była to i tak
                  leci macierzyński), a dziecko jak pisałam teoretycznie ma opiekę zapewnioną
                  przez szpital i za okres pobytu dziecka w szpitalu zasiłek opiekuńczy nie
                  przysługuje. To po pierwsze, a po drugie nawet jeśli w czasie macierzyńskiego
                  zachoruje matka lub dziecko to i tak leci macierzyński.

Ten przepis o przerwaniu macierzyńskiego jest tylko w sytuacji powrotu do pracy.

Przynajmniej ja tak uważam. Może wypowie się ktoś jeszcze.
                  • justyna62 Re: Macierzyński a pobyt w szpitalu 11.11.05, 09:43
                    Aha no dzieki za odpowiedz, ale to dla mnie jakis dziwny i niezrozumiały
                    przepis, bo załózmy że dziecko zachoruje i trafi do szpitala po 5 tyg. od
                    urodzenia to co matka tez ma wrócic do pracy? przeciez nazet jej sie jeszcze
                    połóg nie skończył.Ale nie wazne może ja cos źle słyszałam, bo kiedyś obiło mi
                    się o uszy że mozna zawiesic macierzynski na czas pobytu dziecka w szpitalu i
                    nie trzeba wracac do pracy.

Justyna
    • dosiamamafilipa Re: Macierzyński a pobyt w szpitalu 11.11.05, 21:39
      hej
      po pieciu tyg. nie moze jak bylo wczesniej zaznaczone musi byc wykorzystane 8
      tyg. aby zawiesic. No i nietety jak zawiesi nastepnego dnia musi sie pojawic w
      pracy bo inaczej ja dyscyplinarnie zwolnia sad
      Niestety tak juz jest dziecko w szpitalu przynajmniej teoretycznie ma opieke
      wiec matka jest zbedna ale nie slyszalam jeszcze o takiej sytuacji zeby ktos
      tak postapil.
      pzdr.
      dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka