Dodaj do ulubionych

L4 poszpitalne

20.12.05, 15:54
Będac na urlopie macierzyńskim poważnie zachorowałam. Wkrótce skończy mi sie urlop macierzyński i pójdę na zawonienie lekarskie. Co dwa tygodnie jestem 2-3 dni w szpitalu. Leczenie potrwa jeszcze co najmniej pół roku. Ile będzie wynosił mój zasłek chorobowy w tym czasie? Czy lepiej mieć zwolnienie poszpitalne czy też nie? po zakończenie leczenia mam zamiar iść na urlop dla poratowania zdrowia. Jaka będzie wypłata na tym urlopie?
Obserwuj wątek
    • adamed Re: L4 poszpitalne 20.12.05, 16:44
      Jeśli w tym roku nie byłaś jeszcze na zwolnieniu to pierwsze 33 dni płaci
      pracodawca w wysokości 80% wynagrodzenia, potem przechodzisz na zasiłek płatny
      80% a za dni pobytu w szpitalu 70%. Za urlop (mam nadzieję że miałaś na myśli
      wypoczynkowy) masz płacone normalnie 100% (średnia chyba z 6 m-cy).
      • alfa36 Re: L4 poszpitalne 25.12.05, 22:57
        Po macierzyńskim, ktory kończy mi sie w styczniu idę na zwolnienie lekarskie. Czy muszę brać zwolnienie ze szpitala, czy też może być tak, że mam zwolnienie i w tym czasie jestem dwa dni w szpitalu? Bo rozumiem, że za szpital przysluguje mi 70% wypłaty. A i jeszcze, skoro później 100% to dotyczy to również szpitala?Dodam, że w momencie zakończenia mcierzyńskiego akurat będe w domu (przerwa między kolejną chemioterapią).
        • adamed Re: L4 poszpitalne 28.12.05, 15:28
          nie ma sensu marnować wypoczynkowego jeśli przysługuje zasiłek chorobowy. Tylko
          że jest mniej kasy bo 70%, ale wszystko odwleka się w czasie.
    • alfa36 Re: L4 poszpitalne 26.12.05, 11:36
      Mam jeszcze pytanie: czy po 33 dniach nadal wypłacają tylko 80% zasiłku chorobowego?
      • adamed Re: L4 poszpitalne 28.12.05, 15:27
        jeśli najpierw dostaniesz zwolnienie bez wypisanych dni w szpitalu to zakłada
        się że byłaś w domu i jest płacone 80%. Po pracodawcowych 33 dniach jest
        zasiłek 80% normalnie lub 70% na szpital.
        100% jest na urlopie wypoczynkowym.
        • alfa36 Re: L4 poszpitalne 30.12.05, 21:30
          Dzięki za wyczerpujące odpowiedzi. Mam nadzieję, że szybko wyzdrowieję, bo przeraża mnie ten tylko 80 czy 70 procentowy zasilek chorobowy. bradzo bym chciała pracować, ale coż ... choroba nie wybiera
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka