Dodaj do ulubionych

ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym związ

21.12.05, 21:56
Mam kilka pytań odnośnie nieszczęsnego zasiłku rodzinnego:

1. Czyje dochódy do zasiłku rodzinnego są brane pod uwagę, gdy rodzice
wychowuja dziecko RAZEM a żyją w nieformalnym związku? Mamy i taty?

2. Czy nadal obowiązuje nastepująca definicja osoby samotnie wychowującej
dziecko na potrzeby zasiłku rodzinnego:
"osoba samotnie wychowuje dziecko musisz faktycznie sama wychowywać dziecko,
a ponadto być osobą niezamężną, rozwiedzioną, wdową albo pozostawać w
separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu."

3. Jedno z oboszczeń otrzymania zasiłku rodzinnego jest natępujące:

"Zasiłek rodzinny nie przysługuje:
- osobie samotnie wychowującej dziecko jeżeli nie zostało zasądzone
świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka,
chyba że:
a)drugi z rodziców dziecka nie żyje,
b)ojciec dziecka jest nieznany,
c)powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców
zostało oddalone."

I w końcu pytania:
Czy powyższe oboszczenie dotyczy również rodziców żyjący w nieformalnym
związku, żyjący pod jednym dachem, wychowujący wspólnie dziecko?

Czy brak zasądzonych alimenów na rzecz dziecka (w nieformalnym związku)
oznaczna, że rodzice nie mogą sie starać o zas.rodzinny?

4. Czy z dochodem utraconym mamy do czynienia przy zasiłku maciezyńskim?

Będę wdzięczna za pomoc, bo już się pogubiłam??
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 22.12.05, 08:18
      Generalnie jest tak, że do zasiłku rodzinnego bierze się dochody OBOJGA
      rodziców, jeśli mieszkają razem i razem wychowuja dziecko. Ale nikt nie musi
      się przyznawać, że mieszka z ojcem dzieckawink Ja jestem księgową i u nas
      panienki (w sensie kobiety niezamężne smile )nigdy nie przynoszą zaświadczenia o
      dochodach ojca, tylko wystepują jako samotne matki i wtedy bierze się pod uwagę
      tylko ich dochody i dzieli się na dwie osoby (ona i dziecko).
      A co do tego, że w jakichs przypadkach zasiłek rodzinny nie może byc przyznaby,
      to, szczerze mówiąc, pierwsze słysze.
      Odnośnie dochodu utraconego, to zasiłek macierzyński nie jest dochodem
      utraconym (płacony jest zasiłek macierzyński). Dopiero bezpłatny urlop
      wychowawczy jest dochodem utraconym.
      Pozdrawiam.
      • mamad1 Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 22.12.05, 08:41
        Ale w świetle ustawy o zasiłkach rodzinnych(pkt. 3 jest przecież cytatem z
        niej),
        jeśli nie mają zasądzonych alimentów, a w akcie urodzenia jest wpisany ojciec
        dziecka to powinny przynieść takowe zaświadczenie.
        Sytuacja o której mowisz była możliwa przed nowelizacja, która obowiązuje
        bodajże od maja 2005. Teraz kwestia samotnych jest bardziej "obwarowana".
        • anbull Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 22.12.05, 11:15
          dzięki za odpowiedzi, ale jeszcze dla jasności dopytam, by sie upewnić czy
          dobrze rozumiem.

Nie uważam, że spełniem warunek osoby smotnie wychowującej dziecko (bo
          mieszkamy razem i razem dziecko wychowujemy, mam jedynie inny adres
          zameldowania) i nie chcę obchodzić przepisów, by cokolwiek dostać, ale jedynie
          skorzystać z tego co mogę.

Jednak czy mogę się starać o zas. rodzinny przekładając jedynie zaświadczenia o
          dochodach obojga rodziców, czy muszę mieć jeszcze zasądzone alimenty na dziecko?
          Wg. mnie warunek zasądzonych alimentów dot. jedynie osób samotnie wychowujacej
          dziecko, którą ja (wg. mnie) nie jestem.

Będę wdzięczna za sprostowanie mojego toku myślenia.
          Ania

• tsunami05 Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 26.12.05, 13:41
            Zasiłek rodzinny dostaniesz jeśli dochody was obojga są tak niskie, że nie przekraczacie progu 504 zł na osobę, licząc z dzieckiem. Jako samotna matka nie możesz wystapić o zasiłek, bo w świetle prawa nią nie jesteś - sama zacytowałaś ustawę, która wyraźnie o tym mówi. Pozdrawiam!
    • anbull Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 26.12.05, 10:49
      może jszcze ktoś coś doda do tematu??
      • rozelda Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 26.12.05, 12:00
        Osoby samotnie wychowujące,żeby otrzymać zasiłek rodzinny muszą przedstawić
        wyrok o alimenty.Osoby żyjące w wolnym związku-zaświadczenie o dochodach.
    • atilka Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 26.12.05, 20:57
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałam. To znaczy, że skoro ja i mój partner żyjemy w
      wolnym związku, to przy ustalaniu dochodu na rodzinę, podaje jego i swoje
      dochody? Czyli nasz wspólny dochód dzieli sie na trzy osoby (ja, on i dziecko)?
      Jestem zameldowana u niego tymczasowo.
      Wczesniej myslałam, że musimy być małzenstwem, żeby liczyc nasz wspólny dochód.
      Ale z drugiej strony skoro jestem zameldowana u niego i nie wnoszę o alimenty
      to nie jestem samotna matką; ale nie jesteśmy też małzeństwem...
      • figrut Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 27.12.05, 00:43
        To znaczy, że skoro ja i mój partner żyjemy w
        > wolnym związku, to przy ustalaniu dochodu na rodzinę, podaje jego i swoje
        > dochody? Czyli nasz wspólny dochód dzieli sie na trzy osoby (ja, on i dziecko)?
        > Jestem zameldowana u niego tymczasowo.
        Dokladnie tak. W osrodku pomocy spolecznej obydwoje skladacie wlasnorecznie
        napisane pisemka [Ty i partner osobne], od kiedy wspolnie wychowujecie dziecko.
        Jezeli wczesniej pobieralas zasilek dla samotnej matki, a mimo wszystko
        mieszkaliscie i wychowywaliscie dziecko razem, to wpiszcie dzien od ktorego
        przestalas pobierac ten zasilek [w innym przypadku moga nakazac Ci zwrocic
        zasilek ktory "bezprawnie" pobieralas]. Jezeli nic takiego nie pobieralas -
        wpiszcie date od ktorej faktycznie wychowujecie dziecko razem - rodzinne [i
        wszelkie dodatki- np.pieniadze za urlop wychowawczy] bedziesz miala przyznane od
        tego wlasnie dnia.
    • aalfaa Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 27.12.05, 08:58
      > 3. Jedno z oboszczeń otrzymania zasiłku rodzinnego jest natępujące:
      >
      > "Zasiłek rodzinny nie przysługuje:
      > - osobie samotnie wychowującej dziecko jeżeli nie zostało zasądzone
      > świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka,
      > chyba że:
      > a)drugi z rodziców dziecka nie żyje,
      > b)ojciec dziecka jest nieznany,
      > c)powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodziców
      > zostało oddalone."

Sama sobie odpowiedziałaś aby dostać zasiłek rodzinny i wszystkie dodatki do
      niego musisz spełniac kryterium dochodowe, zasiłek na os. nie mooże
      przewkraczać 504zł oraz tego co podasz w USC gdy ojciec dziecka go uzna a nie
      jestescie małżenstwem wówczas powinny byc zasądzone alimenty natomiast gdy nie
      podasz danych ojca (w akcie nazwisko Twoje imie może byc ojca) to liczysz tylko
      siebie i dziecko wówczas masz szansę na zasiłek i dodatki bez sądownych
      procedur.Pozdrawiam
      • figrut Re: aalfaa , troche zagmatwalas 27.12.05, 13:03
        aby dostać zasiłek rodzinny i wszystkie dodatki do
        > niego musisz spełniac kryterium dochodowe, zasiłek na os. nie mooże
        > przewkraczać 504zł oraz tego co podasz w USC gdy ojciec dziecka go uzna a nie
        > jestescie małżenstwem wówczas powinny byc zasądzone alimenty natomiast gdy nie
        > podasz danych ojca (w akcie nazwisko Twoje imie może byc ojca) to liczysz tylko
        >
        > siebie i dziecko wówczas masz szansę na zasiłek i dodatki bez sądownych
        > procedur.Pozdrawiam
        Zyjac w zwiazku konkubinackim nie musisz miec zasadzonych alimentow.
        Zwiazek konkubinacki w tym wypadku traktowany jest jak zwiazek malzenski. Jezeli
        w rodzinie [takze w wolnym zwiazku gdzie rodzice wspolnie wychowuja
        dziecko],dochod [obojga rodzicow] nie przekracza 504zlote na osobe w rodzinie,to
        zasilek rodzinny przysluguje , jezeli jest wyzszy to nie - proste.
      • anbull Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 27.12.05, 16:01
        aalfaa napisała:

> > 3. Jedno z oboszczeń otrzymania zasiłku rodzinnego jest natępujące:
        > >
        > > "Zasiłek rodzinny nie przysługuje:
        > > - osobie samotnie wychowującej dziecko jeżeli nie zostało zasądzone
        > > świadczenie alimentacyjne na rzecz dziecka od drugiego z rodziców dziecka
        > ,
        > > chyba że:
        > > a)drugi z rodziców dziecka nie żyje,
        > > b)ojciec dziecka jest nieznany,
        > > c)powództwo o ustalenie świadczenia alimentacyjnego od drugiego z rodzicó
        > w
        > > zostało oddalone."
        >
        > Sama sobie odpowiedziałaś aby dostać zasiłek rodzinny i wszystkie dodatki do
        > niego musisz spełniac kryterium dochodowe, zasiłek na os. nie mooże
        > przewkraczać 504zł oraz tego co podasz w USC gdy ojciec dziecka go uzna a nie
        > jestescie małżenstwem wówczas powinny byc zasądzone alimenty natomiast gdy
        nie
        > podasz danych ojca (w akcie nazwisko Twoje imie może byc ojca) to liczysz
        tylko
        >
        > siebie i dziecko wówczas masz szansę na zasiłek i dodatki bez sądownych
        > procedur.Pozdrawiam

tyle, że w pkt. 2 swojej pierwszej wypowiedzi podałam definicję os. samotnie
        wychowującej dziecko (nie wiem czy taka nadal obowiązuje), której ja nie
        spełniem bo dziecko wychowujemy razem z ojecem dziecka, i jest on wpisany w
        akcie urodzenia dziecka. Nie wiem czy wystarczy jak przedstawimy zaświadczenia
        o dochodach nas obojga.
        • figrut Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 27.12.05, 16:21
          Tak, wystarczy. Nam kazano jeszcze zlozyc oswiadczenia od kiedy wychowujemy
          razem dzieci. Jestesmy w takiej samej sytuacji - zyjemy w konkubinacie.
          Napisalismy ze razem wychowujemy dzieci od 9 wrzesnia i od tego dnia wyliczyli
          mi rodzinne i wychowawcze.
          • anbull Re: ustalenie dochodu do zas.rodzinnego w wolnym 28.12.05, 07:23
            dzieki, za odpowiedzi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka