Dodaj do ulubionych

dodatek rodzinny

06.01.06, 22:27
Jestem na urlopie wychowawczym. Z moich wyliczeń wynika, ze mam szanse
na "płatny" urlop wychowawczy. Proszę wyjasnij mi co powinnam dalej robić ,
aby cokolwiek dostać? Dzowniłam do Zus, bo sadziłam ze oni sie tym zajmuja,
ale odesłano mnie do MOPS-u. Co w MOPS-ie trzeba załatwiać ? Dziekuje za
pomoc. POzdrawiam cieplutko
Obserwuj wątek
    • maja45 Re: dodatek rodzinny 07.01.06, 10:26
      Zaświadczenie z U.S o dochodach za rok bodajże 2004-Twojego małzonka.Twój
      dochód jest tzw.dochodem utraconym.
      M.
    • misiaczkowamama Re: dodatek rodzinny 11.01.06, 13:07
      Zaświadczenie o uzyskanych dochodach Twoich i męża chyba za 2004. Zaśiadczenie
      od pracodawcy o okresie , na który jesteś zatrudniona i od kiedy, zaświadczenie
      o udzielniu urlopu wuchowawczego, zaświadczewnie z ZUS o zgłoszeniu do
      ubezpiecznia, akt urodzenia dziecka. Poza tym ja musiałam udowodnić, że mój
      dochód jest utracony, tzn, musiałam mieć zaświadczenie od pracodawcy, że w
      miesiacu poprzedzajacym złozenie wniosku o zasiłek wychowawczy nie uzyskałam
      żadnego dochodu. U mnie była to druga część urlopu wychowawczego. Nie wiem jak
      ma udowodnić dochód utracony osoba, która dopiero rozpoczyna wychowawczy.
      pozdrawiam, misiaczkowamama
      • izasia Re: dodatek rodzinny 11.01.06, 18:05
        WITAJ!
        Obecnie przebywam na urlopie wych. więc udziele Ci wskazówek. Idziesz do Opieki
        Społecznej i bierzesz od nich kwestinariusze.Jeden wypełnia pracodawca,tzn.jaki
        to zakład pracy, od kiedy tam pracujesz,od kiedy jesteś lub bedziesz na urlopie
        wychowawczym.Podpis pieczatka i tyle.Drugi kwestionariusz wypełniasz Ty.Daty
        ur. dzieci lub dziecka i zaznaczasz odpowiednie rubryczki, czyli dodatek do
        zasiłku wychowawczego( czyli te 400,00 netto) , zasiłek rodzinny(po 43,00 na
        pierwsze troje dzieci),urodzenie dziecka itp..Jezeli masz jeszcze starsze,
        uczęszczające do szkoły to we wrzesniu dostaniesz 90,00 wyprawki na książki(
        zaznaczasz tez odpowiednią rubryczkę)..Do Urzędu Skarbowego składasz podanie o
        wystawienie zaświadczenia o dochodach Twoich i męża za rok poprzedni i ze to
        jest potrzebne do ubiegania się o dodatek do urlopu wychowawczego.Po tygodniu
        idziesz odebrać ten kwestionariusz o dochodach.Z tymi wszystkimi
        kwestionariuszami , z aktem urodzenia dziecka , z zaswiadczeniem że przyznano
        Ci urlop wych. idziesz do Opieki Społecznej i składasz to wszystko.Tam jeszcze
        na miejscu piszesz że nie masz chyba gospodarki rolnej(czy coś takiego) i ze z
        tego tytułu nie otrzymujesz dochodu.Dostajesz zaświadczenie że złożyłas wniosek
        o te zasiłki i czekasz.Dochód Twój automatycznie jest uznawany za utracony bo
        na wych. płatnym nie możesz uzyskiwac dochodu, czyli nie możesz pracować.Pod
        uwagę bierze się tylko dochód męża po odjęciu wszystkich składek czyli to co
        jest netto.Na osobę nie mozesz przekroczyć 504,00netto lub jeżeli masz
        orzeczenie o niepełnosprawności dziecka to 583,00 netto na osobę.Pieniądze
        najlepiej by wpływały na konto, wtedy masz z głowy chodzenie co miesiąc i
        czekanie w kolejce( weź nr. konta i podaj jak będziesz składała
        dokumenty).Zawsze mam najpóźniej 10 każdego miesiąca.
        To chyba wszystko.Jeżeli coś jeszcze nie napisałam to chętnie odpowiem.Na priv
        najczęściej zaglądam.
        Buziaczki
        Iza

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka