Dodaj do ulubionych

Problemy z ZUS-em

10.01.06, 22:11
czesc dziewczyny, jestem w 22tc i mam straszne problemy z ZUS, nie wiem czy
to tylko przez to, ze w 2 miesiace po rozpoczeciu pracy dowiedzialam sie, ze
jestem w ciazy i musialam pojsc na zwolnienie lekarskie, poprzednia ciaze
mialam problemowa; niemniej jednak teraz sa kontrole ZUS'u w pracy,
pracodawca musial wykazac ze pracowalam, co robilam itp, jak moj bezposredni
przelozony skladal zeznania w ZUS to poinformowano go, ze moje zatrudnienie
moze zostac uznane za fikcyjne i ZUS moze od niego odstapic;
to jakas paranoja, mam nadzieje, ze ZUS ma tymczasowe problemy finansowe i w
koncu odczepi sie od chocby ciezarnych osob, bardzo sie martwie czy ktoras z
Was byla w podobnej sytuacji i moze mi cos poradzic
pozdrawiam,
guciom
Obserwuj wątek
    • maryd1 Re: Problemy z ZUS-em 10.01.06, 22:25
      Niestety jest to czesta praktyka w stosunku do kobiet ktore krotko po
      zatrudnieniu zaszly w ciaze...ZUS podejrzewa ze zatrudnienie bylo fikcyjne i
      mialo na celu wyludzenie z asilku macierzynskiego..PARANOJA!!! Moge Ci poradzic
      tylko tyle zebys byla dobrej mysli i sie nie denerwowala...nie masz wplywu na
      decyzje ZUSU...a jakby co to walcz o swoje...czyli odwoluj sie do sadu! GLOWA
      DO GORY- trzymam kciuki aby wszystko bylo ok! Pozdrawiam!
      • dorianne.gray Re: Problemy z ZUS-em 10.01.06, 22:33
        Szlag mnie trafia, kiedy czytam takie posty, zamiast ułatwić życie pracującym
        mamom, rzuca się nam kłody pod nogi, a na odczepne, jak ochłap, becikowe.
        Koszmar!
      • guciom Re: Problemy z ZUS-em 10.01.06, 22:34
        serdeczne dzieki, mam dostac odpowiedz (wlasciwie to moj pracodawca) w ciagu 30
        dni;
        pozdrawiam,
        guciom
        • monika19792 Re: Problemy z ZUS-em 11.01.06, 02:37
          Ja też to przerobiłam, z małą różnicą to mnie sprawdzali nie pracodawce.
          Musiałam wysłać im kopię umowy o pracę za zgodnością z orginałem i podpisać
          oświadczenie, że pracuję i co w tej pracy robię. Później pare razy cofali mi
          zwolnienia, z byle powodu.
          • angie07 Re: Problemy z ZUS-em 11.01.06, 08:47
            Dziewczyny ale mnie przestraszyłyście. Ja zaszłam w ciąże niecały miesiąc po
            zatrudnieniu, teraz jestem w trzecim miesiącu i na razie pracuje, ale nie wiem
            czy nie będe musiała iść na zwolnienie. W pierwszej ciąży zatrudniłam się w
            czwartym miesiącu i nie miałam żadnych problemów, ale może dlatego, że nie
            byłam ani jednego dnia na zwolnieniu.
            • madzikowa2 Re: Problemy z ZUS-em 11.01.06, 08:57
              To jet po prostu chamstwo.

Z tego co się orientuję, ZUS ma obowiązek wypłaty świadczenia, jeśli przed
              zwolnieniem przepracowało się min. 1 miesiąc. Generalnie to takie rzeczy nadają
              się do sądu i powinni wypłacić odsetki i odszkodowanie za stres itp.
              Oczywiście nikt do sądu nie pójdzie, bo to kosztuje i się ciągnie i to też
              dodatkowy sters, więc ZUS robi, co mu się podoba.
              B. Wam dziewczyny współczuję!
              • dasia_p Re: Problemy z ZUS-em 11.01.06, 09:21
                Jestem w podobnej sytuacji, też niedługo po zatrudnieniu zaszłam w ciążę. Na
                razie pracuje, ale ponieważ mam prace siedzącą nie mogę wytrzymać na kręgosłup.
                Poza tym maja praca jest poza miastem więc dużo czasu i siły zabiera mi podróż,
                szczególnie teraz w zimie. Od lutego chciałabym iść na zwolnienie, będę w tedy
                na początku 5-go miesiąca. Ciekawe czy do mnie też się ZUS doczepi?? Oby NIEEE!
                Powodzenia przyszłym mamusiom.
                • e_23 Re: Problemy z ZUS-em 11.01.06, 16:13
                  Witam, jak to jest. Czy jak idę na zwolnienie powiedzmy w piątym miesiącu, to
                  czy wynagrodzenie wypłaca mi pracodawca, czy ZUS. A jak jest przy dłuższym
                  zwolnieniu np. 3-4 miesiące?
                  • magdalenkaaa78 Re: Problemy z ZUS-em 12.01.06, 09:47
                    za pierwsze bodajże 31 dni placi pracodawca ( liczy się wszystkie dni
                    zwolnienia w roku jako całość a nie ciągłość ) potem ZUS
                  • ewelka1211 Re: Problemy z ZUS-em 20.01.06, 13:00
                    Ja chorowałam w odstępach mniejszych niż 3 m-ce (w VI, VII, IX 2005) a od
                    połowy XI 05 jestem na ciągłym zwolnieniu L4. Pracodawca płacił za 33 dni
                    chorobowego (wliczając chorobę z ww miesięcy, chociaż wtedy nie byłam w ciąży)
                    a ZUS wypłaca od 34 dnia, który u mnie przypadł na 21 XI 05. Przy czym pierwsze
                    pieniądze z Zus przyszły w połowie stycznia. Więc uzbrój się w cierpliwość.
                    Pozdrawiam
    • gabi11 Re: Problemy z ZUS-em 11.01.06, 09:34
      byłam w podobnej sytuacji. Była kontrola. Skończyło się dobrze i do niczego się
      nie przyczepili. Ale to oburzające- wygląda na to że kobieta w ciąży nie ma
      prawa się zatrudnić bo od razu ciążą na niej podaejrzenia.
    • anna0101 Re: Problemy z ZUS-em 11.01.06, 18:37
      Bardzo pilne-proszę o pomoc w udzieleniu informacji!
      Jestem w pierwszym miesiącu ciąży, bardzo mi zależy by iść na zwolnienie, czy
      jest to możliwe????
      • magdalenkaaa78 Re: Problemy z ZUS-em 12.01.06, 09:48
        możliwe, czemu nie?
      • guciom Re: Problemy z ZUS-em 12.01.06, 22:03
        anna
        idz i to jak najszybciej jezeli ci zalezy, masz p[elne prawo do tego,
        odpoczywaj jak najwiecej z dzidziusiem w brzuniu, mi jest strasznie przykro ze
        ZUS tak mnie potraktowal tymbardziej, ze podobno w Polsce tak duzy nacisk sie
        kladzie na polityke prorodzinna, za malo dzieci rodzimy - to ma sie do nas
        pretensje ale jak juz chcemy rodzic to nam sie klody rzuca pod nogi,
        anna idz na zwolnienie pierwsze 30-kilka dni zaplaci ci pracodawca (zwolnienia)
        a reszte przejmie na siebie ZUS mozesz kozystac ze zwolnienia praktycznie do
        dnia porodu, potem masz maciezynski,
        powodzenia i serdecznie Was wszystkie pozdrawiam,
        guciom
        • anna0101 Re: Problemy z ZUS-em 17.01.06, 13:21
          Dziękuję za dobre informacje i te ciepłe słowa wsparcia. Właśnie dziś byłam u
          lekarza, zwolnienie otrzymałam.Ogólnie (chociaż to dopiero drugi miesiąc) czuję
          się dobrze. Pracuje jednak w przedszkolu, gdzie ciągle dzieci przynoszą pełno
          wirusów, jest mi też ciężko fizycznie z taką dużą grupą.Mam duży lęk i opór
          przed pracą. Dosyć długo czekaliśmy na dziecko i teraz chce zrobić wszystko, by
          czuło się dobrze i bezpiecznie.Nie wiem czy to lekarzowi wystarcza ale będę
          walczyć o prawo do spokojnego rozwoju dzidziusia. Pozdrawiam Cię gorąco, daj
          znać jak już będziesz wiedziała co z Twoim zusem,Trzymajcie się Razemsmile
          cieplutkosmile)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka