Dodaj do ulubionych

ILE WYNOSI MACIERZYŃSKI?

01.02.06, 14:45
Bardzo proszę o informację zorientowane mamy.Szefowa obiecala mi umowę po tym
jak się dowiedziala o naszej ciąży, teraz dala mi papierek do podpisania -
umowę na czas nieokreślony, na 450 zl, odtrącila mi podatki od pensji - póki
co nie podpisalam, bo nie wiem co robić- beczeć mi się chce ;-(
Obserwuj wątek
    • elza78 Re: ILE WYNOSI MACIERZYŃSKI? 01.02.06, 14:54
      100% podstawy wymiaru z ostatnich 12 miesiecy jesli nie z 12 to z takiej liczby
      miesiecy wstecz ile mialas umowe
      podstawa wymiaru to ta kwota od ktorej odprowadzane sa skladki...
      • elza78 Re: ILE WYNOSI MACIERZYŃSKI? 01.02.06, 14:55
        brutto oczywiscie, netto to wychodzi srednio tyle ile zarabialas prze zostatni
        czas czyli niestety... 450 pln..
    • kolunia1 Re: ILE WYNOSI MACIERZYŃSKI? 01.02.06, 15:09
      Kurde a ja znów naiwna i uwierzylam,że są w porządku ludzie na tym świecie -
      teraz powiedzialam szefowej jak to jest, że im więcej zarabiam to tym więcej
      muszę podatków odporowadzać, ale mogę mieć wyższy macierzyński, zadzwonila do
      księgowej-a ona musiala oddzwonić,żeby w między czasie sprawdzić jak to jest w
      rzeczywistości!STRASZNE! Jak to trzeba o wszystkim myśleć & walczyć. Napiszę,na
      czym stanelo!
      • aniam241 Re: ILE WYNOSI MACIERZYŃSKI? 01.02.06, 16:22
        Wiesz o ile ja sie orientuje to nie moze ci zmienic warunkow umowy. Wszystko
        zalezy od tego ile zarabialas wczesniej
        • kolunia1 Re: ILE WYNOSI MACIERZYŃSKI? 01.02.06, 21:24
          Kiedyś już pisałam na forum i prosiłam o rady; do 31 grudnia byłam zatrudniona
          na umowę zlecenie-miałam prawa studenta do końca grudnia 2005, 27 grudnia
          dowiedzieliśmy się o dziecku - zaraz na początku stycznia powiedzieliśmy o tym
          szefowej-kazała nam się nie martwić,obiecała pomoc & zatrudnienie na
          stałe.Powiedzieliśmy jej(pracujemy z mężem w jednej firmie)-że możemy sami
          płacić moje należności do ZUS-u,nie chcieliśmy jakoś bardzo wpływać na
          nią,nalegać. Dziś ponieważ był dzień wypłaty,był też czas najwyższy podpisania
          umowy & odtrącenia mi należności za styczeń-podatków, dostałam umowę do
          podpisania na czas nieokreślony z kwotą 450 zł na pół etatu, aż wyszłam do
          toalety i się popłakałam.Od razu zadzwoniłam do męża-powiedział bym nic nie
          podpisywała.Jak ochłonęłam,spytałam szefowej jak to wszystko ma wyglądać, skoro
          pracuję 7 godzin & do tej pory zarabiałam dużo więcej,okazało się,że podobno
          szefowa nie była poinformowana jak to jest,myślała,że macierzyński i
          wychowawczy są niezależne od dochodów, po rozmowie z księgową,upewniła się w
          tym o czym jej powiedziałam,-jak dobrze,że istnieje to forum.Dziś na niczym nie
          stanęło-mam nadzieję,że jutro się wszystko wyjaśni - chciałabym nadal
          wierzyć,że są porządni ludzie na tym świecie!
          • agap10 Re: ILE WYNOSI MACIERZYŃSKI? 01.02.06, 22:01
            takie sprawy chyba lepiej tu załatwiać
            forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=584
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka