Dodaj do ulubionych

od kiedy można na macierzyński?

10.02.06, 20:26
Czy na urlop macierzyński można już pójść na 42 dni przed porodem?
Obserwuj wątek
    • malinka255 Re: od kiedy można na macierzyński? 10.02.06, 20:27
      ja wiem cos o 14 dniach przed porodem; proponuje zadzwon do zusu, powiedza Ci
      co i jak
      malinka
      • bozenka74 Re: od kiedy można na macierzyński? 10.02.06, 20:52
        maksymalnie na 14 dni przed planowanym terminem porodu
    • mafrolka Re: od kiedy można na macierzyński? 10.02.06, 21:09
      14 dni. Warto pamiętać, że można na macierzyński pójść przed porodem, ale nikt
      nie może do tego zmusić ciężarnej! To "przywilej"(?) nie obowiązek. Piszę o tym
      dlatego, że wielu lekarzy prowadzących ciąże (szczególnie w państwowych
      przychodniach)w razie L4 pod koniec jej trwania, chcą wypisywać jedynie do
      przewidywanego dnia porodu. A przecież dziecko może urodzić się nawet 14 dni
      później! Moim zdaniem nie warto skracać sobie i tak krótkirgo macierzyńskiego,
      korzystając z tych dni przed porodem. Dwa tygodnie dłużej z maluchem w domu to
      naprawdę sporo-szczególnie dla tych mam, które nie będą korzystać z
      wychowawczego. Moja znajoma, która pomimo przekroczenia terminu nadal nie
      rodziła, a ginekolog nie chciał kontynuować L4 (twierdził, że nie może wypisać
      takowego)poszła do lekarki rodzinnej i dostała od niej zwolnienie na kolejne 2
      tygodnie. Urodziła 12 dni po przewidywanym terminie, także warto było-o tyle
      dłużej zostanie z córcią w domu. Pzdr
    • anulka772 Re: od kiedy można na macierzyński? 10.02.06, 23:17
      Ginekolog wypisuje zwolnienie chorobowe do 38 tygodnia ciąży. Po tym czasie może wypisać tylko macierzyński. Po 38 tyg. warto iść do internisty i poprosić o zwolnienie (dostałam bez problemu), żeby nie tracić dni z macierzyńskiego. Jak dzidzia sie urodzi w trakcie trwania chorobowego, to ZUS policzy ci chorobowe do dnia porodu. A macierzynski od dnia urodzenia dziecka. Pozdrawiamsmile
      • julca2 Re: od kiedy można na macierzyński? 11.02.06, 12:20
        nie idz na macierzyński przed porodem, idz na zwolnienie lekarskie.po co
        wykorzystywac i tak krotki macierzynski a zwolnienie masz 100% płatne
      • mynia0 Re: od kiedy można na macierzyński? 11.02.06, 12:54
        nieprawda. zależy, czy ginekolog sie boi, czy nie. mój sie nie bał i mogłam
        mieć zwolnienie do końca.

na macierzyński można pójść 2 tyg. przed planowanym terminem. ale to strata
        urlopu już po urodzeniu dziecka. lepiej wziąć L4.
    • jukka5 Re: od kiedy można na macierzyński? 11.02.06, 16:40
      Art. 180.
      § 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed
      przewidywaną datą porodu.

§ 4. Po porodzie przysługuje urlop macierzyński nie wykorzystany przed porodem
      aż do wyczerpania okresu ustalonego w § 1 i 2.

Wydaje mi się że można wziąć urlop macierzyńskina na 42 dni przed terminem
      porodu zgodnie z kodeksem pracy gdzie napisane jest "co najmniej 2 tygodnie
      urlopu".
      • nioo jukka żle rozumujesz 11.02.06, 19:03
        gdyby było tak jak ty interpretujesz wówczas każda ciężarna zmuszona byłaby brać
        dwa tygodnie macierzyńskiego przed porodem, chodzi o to "conajmniej" - a
        przeciez to nieprawda.

żaden pracodawca nie udzieli ci tak wczesnie macierzyńskiego. zresztą po co?
        przeciez masz prawo do pełnopłatnego l4
      • jukka5 Re: od kiedy można na macierzyński? 11.02.06, 22:48
        Rozumiem to w ten sposób:
        -słowo
        :"mogą"
        mówi chyba samo za siebie.
        Dlatego nie każda kobieta musi iść na macierzyński przed porodem.
        Może ale nie musi. To chyba o to chodzi?
        Ja pytałam się o zwrot"co najmniej" 2 tygodnie przed porodem.
        Czyli istnieje teoretycznie możliwość, że wcześniej niż te dwa tygodnie przed
        porodem mogę dostać macierzyński jeśli np. nie mogę z różnych względów wziąść
        L4.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka