Dodaj do ulubionych

Przedłużenie URLOPU WYCHOWAWCZEGO

15.02.06, 12:39
Mam pytanie, moja koleżanka ma problem, po u. macierzyńskim złożyła wniosek o 3 mies. wychowawczego, teraz te 3 mies. dobiegają
końca, złożyła wniosek o przedłużenie na kolejne 3 mies i ...pracodawca się nie zgodził!!! Jest załamana, czy pracodawca miał
takie prawo? Jak to jest? Nigdzie w necie nie mogę nic znaleźć na temat zgody pracodawcy na przedłużenie U. Wychowawczego.
Obserwuj wątek
    • maga202 Re: Przedłużenie URLOPU WYCHOWAWCZEGO 15.02.06, 12:48
      Pracodawca nie ma prawa się nie zgodzić, ta zgoda to tak tylko pro forma.
      • rakijka Re: Przedłużenie URLOPU WYCHOWAWCZEGO 15.02.06, 17:49
        Musi sie zgodzic na udzielenie wychowawczego najpozniej w 14 dni po otrzymaniu
        wniosku, wczesniej nie musi!

Art. 186 KP
        § 4. Urlopu wychowawczego udziela się na wniosek pracownika.

§ 5. Urlop wychowawczy może być wykorzystany najwyżej w 4 częściach.

"udziela sie" jest obligatoryjne inczej byloby napisane "pracodawca moze
        udzielic"

pzdr
    • kaja5 Re: Przedłużenie URLOPU WYCHOWAWCZEGO 15.02.06, 20:22
      Oczywiscie koleżnanka moze być spokojna, pracodawca postepuje bezprawnie,
      uważam, zę tylko ja straszy, bo nie może nic innego zrobić tylko przedłużyc jej
      wychowawczy.
      • magi222 Re: Przedłużenie URLOPU WYCHOWAWCZEGO 15.02.06, 20:34
        Witam,
        Faktycznie w przepisach nie ma zapisu ,że za drugim razem pracodawca może
        odmówić wychowawczego, aczkolwiek kiedyś (już sama nie wiem gdzie)
        wyczytałam,że za pierwszym razem pracodawca musi się zgodzić na u. wychowawczy,
        a za kolejnym jest to jego dobra wola(?????). Może zmieniły się przepisy i
        znalazłam jakiś stary zapis- teraz, ponownie próbowałam coś na ten temat
        znaleźć i juz mi się niestety nie udało.
        Może ktoś coś wie?

Pozdr.
        Od dzisiaj mama na wychowawczymsmile
    • rakijka Re: Przedłużenie URLOPU WYCHOWAWCZEGO 16.02.06, 00:54
      Byc moze pracodawca "udaje glupiego" ze nie wie o co chodzi. Jesli kolezanka
      zwrocila sie o PRZEDLUZENIE urlopu wychowawczego, to pracodawca nie jest wladny
      PRZEDLUZAC urlop wychowawczy. Zgodnie z KP wymiar urlopu wychowawczego wynosi 3
      lata i nikt nie ma na tyle wladzy aby go PRZEDLUZYC. Skrocic to i owszem.
      Jezeli kolezanka wykorzystala I czesc urlopu, 3 miesiace to teraz powinna
      wystapic o UDZIELENIE kolejnej (drugiej) czesci urlopu wychowawczego w od..- do.
      A UDZIELIC musi. A potem moze trzeciej i czwartej i... koniec.

A moze nie udaje?? Moze jest??

pzdr
    • ares1976 Re: Przedłużenie URLOPU WYCHOWAWCZEGO 16.02.06, 07:44
      Bardzo Wam dziękuje za odpowiedzi! smile Rzeczywiście nie jest to zinterpretowane NIGDZIE, nie mogłam tego znaleźć w żadnych przepisach prawnych, cóż, pozostaje zadzwonić do Inspekcji Pracy i się upewnić. Jeszcze raz wielkie dzięki smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka