Dodaj do ulubionych

uropl macierzynski a umowa na czas określony

23.02.06, 21:26
Mama pytanie do mam które zaszły w ciąze będąc na umowie na czas okreslony i
ze względu na ciąze przedłużono ja do czasu rozwiązania czy należy mi się
urlop i zasiłek macierzynski do kogo mam się o niego zwrócic i jakie złożyc
dokumenty.
Obserwuj wątek
    • lolinka2 Re: uropl macierzynski a umowa na czas określony 23.02.06, 21:34
      zasiłek ci się należy od ZUSu
      ja nosiłam do zakładu pracy zaświadczenie o macierzyńskim i spokój - oni
      pośredniczyli między mną a ZUSem w tej kwestii, natomiast dopytaj się u sibue w
      pracy jak to jest, bo ostatnio rodziłam 4 lata temu smile)
      • mama_domika Re: uropl macierzynski a umowa na czas określony 23.02.06, 21:42
        Dzięki ale własnie o to chodzi że moja szefowa to za bardzo nie jest chętna do
        udzielania mi jakich kolwiek informacji uważa że ją oszukałam zachodząc w ciązę
        ale to zpełnie inna historia
        • elza78 Re: uropl macierzynski a umowa na czas określony 23.02.06, 21:44
          jesli oplaca skladke chorobowa to zasilek macierzynski ci sie nalezy
        • ainna79 Re: ze strony zus-u 23.02.06, 21:45
          Prawo do zasiłku

Zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonej, która w okresie ubezpieczenia
          chorobowego lub w okresie urlopu wychowawczego:

urodziła dziecko,
          przyjęła dziecko w wieku do 1 roku na wychowanie i wystąpiła do sądu
          opiekuńczego w sprawie jego przysposobienia,
          przyjęła dziecko w wieku do 1 roku na wychowanie w ramach rodziny zastępczej.

Zasiłek macierzyński przysługuje również w razie urodzenia dziecka po ustaniu
          ubezpieczenia chorobowego, jeżeli ubezpieczenie to ustało w okresie ciąży
          wskutek ogłoszenia upadłości lub likwidacji pracodawcy albo z naruszeniem
          przepisów prawa, jeżeli zostało to stwierdzone prawomocnym orzeczeniem sądu.
          Zasiłek macierzyński przysługuje także pracownicy zatrudnionej na podstawie
          umowy o pracę na czas określony lub na czas wykonania określonej pracy, z którą
          umowa o pracę została przedłużona do dnia porodu.

Prawo do zasiłku macierzyńskiego przysługuje także ubezpieczonemu, który
          przyjmuje dziecko na wychowanie. Również w razie śmierci ubezpieczonej lub
          porzucenia przez nią dziecka zasiłek macierzyński przysługuje ubezpieczonemu -
          ojcu dziecka lub innemu ubezpieczonemu członkowi najbliższej rodziny, jeżeli
          przerwą zatrudnienie lub inną działalność zarobkową w celu sprawowania
          osobistej opieki nad dzieckiem.

Matka dziecka, po wykorzystaniu zasiłku macierzyńskiego za okres co najmniej 14
          tygodni po porodzie może zrezygnować z dalszego pobierania zasiłku i wcześniej
          wrócić do pracy. W takim przypadku pozostałą część okresu pobierania zasiłku
          macierzyńskiego wykorzystuje ubezpieczony ojciec dziecka.

Zasiłek macierzyński jest wypłacany przez okres ustalony przepisami Kodeksu
          pracy jako okres urlopu macierzyńskiego lub okres urlopu na warunkach urlopu
          macierzyńskiego. Okres ten od 13 stycznia 2002 r. wynosi:

16 tygodni - przy pierwszym porodzie,
          18 tygodni - przy każdym następnym porodzie,
          26 tygodni - w razie urodzenia więcej niż jednego dziecka,
          16 tygodni - w razie przyjęcia dziecka na wychowanie, nie dłużej niż do
          ukończenia przez dziecko 12 m-cy; okres urlopu nie może być krótszy niż 8
          tygodni.

W razie urodzenia dziecka w czasie urlopu wychowawczego lub po ustaniu
          zatrudnienia zasiłek macierzyński przysługuje przez okres skrócony o 2 tygodnie.

W przypadku urodzenia martwego dziecka lub zgonu dziecka przed upływem 8
          tygodni życia, ubezpieczona ma prawo do zasiłku macierzyńskiego przez okres 8
          tygodni po porodzie, nie krócej niż przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka. W
          razie śmierci dziecka po upływie 8 tygodni życia, ubezpieczona zachowuje prawo
          do zasiłku macierzyńskiego przez okres 7 dni od dnia zgonu dziecka.

Zasiłek macierzyński przysługuje objętym ubezpieczeniem chorobowym:

pracownikom,
          członkom rolniczych spółdzielni produkcyjnych i spółdzielni kółek rolniczych,
          osobom wykonującym pracę nakładczą,
          osobom wykonującym pracę na podstawie umowy agencyjnej lub umowy zlecenia oraz
          osobom z nimi współpracującym,
          osobom prowadzącym pozarolniczą działalność oraz osobom z nimi współpracującym,
          osobom wykonującym odpłatnie pracę, na podstawie skierowania do pracy, w czasie
          odbywania kary pozbawienia wolności lub tymczasowego aresztowania,
          duchownym.

Podstawa wymiaru

Podstawę wymiaru zasiłku dla pracownika stanowi przeciętne miesięczne
          wynagrodzenie wypłacone za okres 12 miesięcy kalendarzowych poprzedzających
          powstanie niezdolności do pracy.

Do ustalenia podstawy wymiaru przyjmuje się przychód stanowiący podstawę
          wymiaru składki na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu potrąconych przez
          pracodawcę składek na ubezpieczenia społeczne. Oprócz składników
          przysługujących za okresy miesięczne, w podstawie wymiaru zasiłku uwzględnia
          się składniki wynagrodzenia przysługujące za okresy dłuższe. W podstawie
          wymiaru nie uwzględnia się składników, które nie są pomniejszane za okres
          pobierania zasiłku. Dla pracowników zatrudnionych w pełnym wymiarze czasu pracy
          podstawa wymiaru nie może być niższa od minimalnego wynagrodzenia, po
          odliczeniu kwoty odpowiadającej 18,71% tego wynagrodzenia.

Podstawę wymiaru zasiłku przysługującego ubezpieczonemu niebędącemu
          pracownikiem stanowi przeciętny miesięczny przychód, od którego opłacana jest
          składka na ubezpieczenie chorobowe, po odliczeniu kwoty odpowiadającej 18,71%
          podstawy wymiaru składek na to ubezpieczenie, z okresu 12 miesięcy
          kalendarzowych poprzedzających powstanie prawa do zasiłku.

Wysokość zasiłku

Zasiłek macierzyński wynosi 100% wynagrodzenia lub przychodu stanowiącego
          podstawę jego wymiaru.

Niezbędne dokumenty

Dokumentem wymaganym do wypłaty zasiłku macierzyńskiego jest zaświadczenie o
          przewidywanej dacie porodu - za okres przed porodem albo akt urodzenia dziecka -
          za okres od dnia porodu oraz oświadczenie o urodzeniu pierwszego lub kolejnego
          dziecka. Do wypłaty tego zasiłku w przypadku przyjęcia dziecka na wychowanie
          wymagane jest zaświadczenie o wystąpieniu do sądu z wnioskiem o wszczęcie
          postępowania w sprawie przysposobienia dziecka lub przyjęcia dziecka na
          wychowanie w ramach rodziny zastępczej. Jeżeli zasiłek jest wypłacany przez
          ZUS, do jego wypłaty niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek wystawione
          na druku ZUS Z-3 - w przypadku pracowników, natomiast w przypadku pozostałych
          ubezpieczonych niezbędne jest zaświadczenie płatnika składek na druku ZUS Z-3a.
          • mama_domika Re: ze strony zus-u 23.02.06, 22:01
            Dzięki a co w przpadku gdy ja jestem na L4 i jeżeli donoszę to minie mi 187 dni
            na zwolnieniu i aby nie starac sie o ten zasiłek rehabilitacjny czy jak sie to
            tam nazwa po 182 dniach, chcę wziąsc sobie 2 tyg wcześniej urlop macierzyński.
            To musze do pracorawcy wtstąpic z podaniem a po porodzie to jak to się ma czy
            wstardczy donieśc akt urodzenia i pracodawca przekaże to Zusowi czy dobrze
            myślę
            Te małe istotki stworzone są do miłości i wesela
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=19351793
            tickers.TickerFactory.com/ezt/d/1;20728;133/st/20060428/dt/6/k/db00/preg.png
            • aniam241 Re: ze strony zus-u 24.02.06, 00:27
              Ja urodzilam 29 pazdziernika 2005 a macierzynski mialam od 18 pazdziernika. Do
              pracy dostarczylam podanie o udzielenie urlopu macierzynskiego i zaswiadczenie
              od lekarza. Po porodzie dostarczylam akt urodzenia i z glowy. Nie wiem
              dokladnie jak jest z tym urlopem jak sie skonczy umowa ale chyba nie
              przysluguje. Tez mialam z tym problem ale wyblagalam i przedluzyli mi umowe.
              Powodzenia
              • maja.f Re: ze strony zus-u 24.02.06, 10:28
                aniam241 napisała:

> Nie wiem
                > dokladnie jak jest z tym urlopem jak sie skonczy umowa ale chyba nie
                > przysluguje. Tez mialam z tym problem ale wyblagalam i przedluzyli mi umowe.

Tak rzeczywiście kiedyś było. Ale potem zmieniono przepisy (niestety nie
                pamietam kiedy, ani jakie dokładnie przepisy to regulują) i teraz nawet po
                wygaśnięciu umowy dostajesz zasiłek macieżyński. Tak jakbys była na urlopie
                macieżyńskim. Dzieki temu juz nie trzeba błagać pracodawcy o przedłużenie umowy
                na okres tych kilkunastu tygodni po porodzie.
                • mloda_mamula Re: ze strony zus-u 28.02.06, 15:29
                  Zasiłek macieżyński przysługuje na 100%, natomiast co do tego kto załatwia
                  formalności jest różnie. U mnie w pierwszej pracy wszysto załatwili, więc jak
                  urodziłam drugie dziecko spokojnie czekałam na pieniążki, ale podejrzanie długo
                  ich nie było, więc zadzwoniłam do ZUS i pani powiedziała, że nic nie jest
                  złożone i że to jest w zasadzie sprawa na wczoraj. Musiałam szybciutko
                  dostarczyć wszystko sama, więc najlepiej albo zapytać pracodawcę, albo
                  zadzwonić do ZUS-u tam ci wszystko dokładnie powie. Ja teraz nawet nie pamiętam
                  co było potrzebne.
                  Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka