agnieszka146 27.02.06, 09:02 Do kiedy przed porodem można otrzymac zwolnienie lekarskie? Jezeli do wyznaczonego dnia porodu, to co robić, jeżeli rodzimy np. 2 tygodnie po terminie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ania1203 Re: L4 27.02.06, 10:22 To wtedy macierzynski, mi lekarz nie chce wystawic l-4 na tydzien przed terminem, powiedzial ze teraz to juz macierzynski. No wlasnie a co jak sie przeterminuje 2 tygodnie? Odpowiedz Link Zgłoś
pataya Re: L4 27.02.06, 10:51 moj lekarz powiedzial, ze jesli nie urodze wczesniej to w dniu planowanego pordu stawiam sie w szpitalu i wtedy zwolnienie mam szpitalne. Od niego dostalam az do dnia porodu wlacznie. Odpowiedz Link Zgłoś
moreno500 Re: L4 27.02.06, 10:52 wszystko zależy od lekarza, może on wystawić zwolnienie nawet po terminie porodu. ale często nie chcą. a generalnie jak się weźmie L-4 2 tyg. przed terminem, a urodzi się 2 tyg. po terminie, to jest się w plecy 4 tyg. macierzyńskiego....jak się tak gin upiera, ze zwolnienia nie da, to warto iść do internisty i ściemniać na maxa różne pospolite choroby, coby zwolnienie dostać.... Odpowiedz Link Zgłoś
nowawola Re: L4 27.02.06, 12:32 Do Agnieszki: Kodeks pracy - art. 180 § 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu. Oznacza to, że mogą przypadać, jednakże nie muszą. Oznacza to Twoje prawo do skorzystania z takiej możliwośći, ale nie jest to wymóg obligatoryjny. Lekarz, który odmawia wypisania zwolnienia po dacie porodu nie ma racji, ale jak się uparł, to nic nie poradzisz. Pozostaje zmiana lekarza. Pomysł z internistą też nie jest zły. Odpowiedz Link Zgłoś
chimba Re: L4 27.02.06, 12:38 Jak macie fajnego lekarza rodzinnego, to bierzcie pod koniec ciązy od tegoż lekarza zwolnienie aż do porodu, bo wtedy nie zabiorą nic a nic macierzyńskiego. Ja mam fajnego lekarza i dlatego po zwolnienie w ciaży chodzę do niego. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś