Dodaj do ulubionych

Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sejmie

02.03.06, 17:56
Spieszę się z dobrą wiadomością, że 8 marca bedzie pierwsze czytanie o
wydłużeniu urlopu maciezyńskiego. Właśnie sprawdziłam to na stronie Sejmu.
Obserwuj wątek
    • gloria2 Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 02.03.06, 18:00
      miało być oczywiście macieRZyńskismile
      • 21m Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 02.03.06, 18:17
        no byloby fajnie!!!
    • monias3 Re: Gloria 02.03.06, 18:48
      możesz podac linka do tej strony?
      • kwiatek3111 Re: Gloria 02.03.06, 18:53
        Co prawda nie gloria, ale myślę, że Ona własnie to ma na myśli, jeśli się mylę
        proszę o poprawkę.
        www.sejm.gov.pl/prace/2006r/pos012p.htm
        a potem czytasz druk nr 147
        Pozdrawiam
        • monias3 Re: dziei kwiatek:)) 02.03.06, 19:07
          smile))
    • ewka197 Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 02.03.06, 19:40
      Dzięki za wiadomość,bardzo się przydała bo się już martwiłam, że nie zdążą
      przed moim porodem (do 1marc)
      • katrint Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 02.03.06, 19:44
        No nie wiem nie wiem.Ja rodzę w maju i wcale bym się nie zdziwiła gdyby nie
        zdążyli albo wprowadzili to od przyszłego roku.To znów jakas kolejna sciema z
        okazji Dnia Kobiet moze się okazać.Za to Młodzi Nawiedzeni w trybie
        natychmiastowym zamkną sklepy w niedziele...szkoda słów
        • tucik Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 02.03.06, 22:20
          tez bardzo bym chciała żeby zdążyli do maja ale obawiam sie ze jak sobie
          policza koszta becikowego i wydłuzonego macierzynskiego to pozostanie tylko
          cieszyc sie tym pierwszym...a macierzynski odloza sobie na przyszły rok...
          • madzikowa2 Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 03.03.06, 08:49
            Mam podobne obawy-niestety. Rodze dopiero w lipcu, ale do następnego roku ten
            macierzyński nie wystarczy...sad A przydałyby sie te 2 tygodnie więcej, bo
            inaczej będę brać miesiąc wychowawczego... A kasy brak...
            • gloria2 Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 03.03.06, 09:36
              Dziewczyny, nie obawiajcie się. Warto wejść w załączony prze kwiatek link i
              przeczytać projekt nowelizacji ustawy dot. wydłużenia urlopów macierzyńskich na
              ten rok (druk 147). Tam jest wyraźnie napisane, że przepisy te bedą stosowane
              do kobiet, które urodziły dziecko począwszy od 1.01.2006 r. Tak więc jeśli
              któraś już urodziła np. pierwsze dziecko 01.01.2006 r. i jest na urlopie na
              obecnie obowiązujacych przepisach, to bedzie miała ten urlop wydłużony o 2
              tygodnie. Jesli oczywiście nowelizacja ustawy przejdzie pomyślne głosowanie i
              zdąży się uprawomocnić do 23.04.2006 r. Bo w tym dniu kończy się 16 tydzień
              licząc od 1 stycznia.
              A jak przeczytacie kolejne projekty nowelizacji Kodeksu Pracy dot. wydłużenia
              urlopów począwszy od 2007 roku i na późniejsze lata, to spadniecie z krzesła smile
              Tam dopiero się szykuje wydłużenie urlopów, (w przyp. urodzenia 3 dziecka i
              więcej to chyba nawet do 52 tygodni).
              Tak wiec dziewczyny planujące ciążę: wstrzymajcie się ze staraniami o
              potomstwo, aby urodzić w 2007 roku, bo może załapiecie się na jeszcze dłuższy
              urlop.
              • tucik Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 03.03.06, 09:40
                ok ale jeśli wogóle nie przegłosuja w tym roku to i tak sie nie załapiemy,
                nieistotne czy urodzimy dzieci w styczniu tego roku czy w lipcu...no nic,
                zobaczymy, jak przejda w przyszłosci projekty nad baardzo długimi macierz. to
                chyba pracodawcy beda nas masowo zwalniac z pracy, chyba ze równolegle sejm
                wprowadzi jakies instrumenty temu przeciwdziałające
                • gloria2 Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 03.03.06, 09:52
                  No właśnie teraz wszystko w rękach parlamentarzystów. Ja liczę, że ten Rządowy
                  Projekt nowelizacji ustawy przejdzie, bo zarówno PIS jak i LPR, PO, SO nie były
                  przeciwne tym zmianom
                  Jeśli chodzi o znaczne wydłużenie urlopów od 2007 roku, to tu już można się
                  zastanawiać, czy opozycja będzie tego chciała. Ale to jest ZUPEŁNIE INNY
                  projekt nowelizacji Kodeksu Pracy, autorstwa PIS i nas (rodzących w 2006 r.)nie
                  dotyczy.
                  Zmiany tak duże faktycznie mogą trochę namieszać nam kobietom na rynku pracy,
                  ale to już temat na inna dyskusję.
    • bamboo Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 03.03.06, 11:20
      oj, ja też bym chciała, żeby zrobili nam taki prezent w dniu kobiet.
      • aaola Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 03.03.06, 11:27
        urodziłam 5.12.005 więc pewnie i tak się nie załapiesad dobrze ze chociaż
        becikowe dostałamsmile
        • gosiashek a gdzie jest mowa o macierz. od 2007 roku? 03.03.06, 12:07
          jak wyzej, bo nie moge znalesc
    • szarlota123 Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 03.03.06, 11:59
      A co sądzice o zmianie, zeby nie zwalniać kobiet które przyszły po
      macierzyńskim.
      Pozdr
    • patylda Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 03.03.06, 12:18
      Ależ się ucieszyłam! Dzięki temu dzionek zaczął mi się radośnie. Aż mi się
      chce posprzątać i inne takie.
      • sabdora Re: Dłuższy maciezyński - 8.03 - I czytanie w Sej 04.03.06, 23:23
        to znaczy że jak mnie się kończy 21 marca to mnie już nie obejmie?
        • jutta Re: Dłuższy macierzyński - 8.03 - I czytanie w Sej 06.03.06, 17:03
          Art. 2. 1. Wymiar urlopu macierzyńskiego i urlopu na warunkach urlopu
          macierzyńskiego, o którym mowa w art. 180 § 1 i art. 183 § 1 Kodeksu pracy w
          brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się także do pracownic i
          pracowników korzystających z takiego urlopu w dniu wejścia w życie ustawy.

2. Wymiar urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 180 § 1
          Kodeksu pracy w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się także do
          pracownic niekorzystających z urlopu macierzyńskiego w dniu wejścia w życie
          ustawy, które urodziły dziecko w okresie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia
          wejścia w życie ustawy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka