Dodaj do ulubionych

Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie

04.04.06, 11:45
Dziś rozpoczynają się prace w Sejmie nad zminą ustawy o urlopach
macierzyńskich. prace rządu Podobno potrwają 4 dni no i zobaczymy ile nowy
rząd ma szacunku dla matek.
Mam 2,5 m-czną córcie i mam nadzieją że ew. załapię się na dłuższy urlop.
bvg
Obserwuj wątek
    • iwonagos Re: Naprawdę?????????? Wreszcie........ 04.04.06, 12:06
      Cały czas siedzę jak na szpilach i czekam na tą wiadomość. Też jestem mamą 2,5
      miesięcznego malucha i modlę się o wydłużenie urlopu...
      • lleonia Re: Naprawdę?????????? Wreszcie........ 04.04.06, 12:14
        to pomódlmy się razem !!!
        • bozka171 Re: Naprawdę?????????? Wreszcie........ 04.04.06, 13:04
          Ja rowniez przylaczam sie do modlitwy, zawsze to 2 tygodnie wiecej wink,
          tym bardziej ze mowia o tym wydluzeniu od prawie pol roku
          Mama 8 tygodniowego Michalka, pozdrawiam smile
          • monia_z1 Re: Naprawdę?????????? Wreszcie........ 04.04.06, 13:56
            Nas to pewnie ominiesad 13.04 kończy mi się macierzyńskisad Ale też trzymam
            kciuki dla innych Mam i ich Pociech - 16 tygodni to stanowczo za mało!!!
            Pozdrawiam!
            • iwonagos Re: Ileonia 04.04.06, 14:50
              a gdzie ty o tym słyszałaś, bo ja oglądam tv, szukam jakiejś info na ten temat
              i nic nie widzę, nic nie słyszę...
            • mm19811 Re: Naprawdę?????????? Wreszcie........ 04.04.06, 15:14
              Również się dołączam do gorącej modlitwy. Dwa tygodnie to bardzo dużo i na
              pewno należy się nam i naszym maluchom.
              Monika i Ola smile
              • an_ni Re: Naprawdę?????????? Wreszcie........ 04.04.06, 16:25
                zadzwoncie do Radia Maryja i sie pomodlcie w tej intencji
                • iwonagos Re: do an ni 04.04.06, 17:24
                  Łoj, dzięki za wspaniały pomysł!!! Jesteś niesamowita!!! nie wpadłabym na to.
                  Chyba dam na mszę w tej intencji. Dowciapna jesteś....
                  • an_ni Re: do an ni 04.04.06, 22:11
                    i na kolanch do Czestochowy
                    a potem wyrzuca cie z pracy i nigdy nie przyjma jesli przejdzie projekt LPR
                    • iwonagos Re: do an ni 05.04.06, 00:39
                      Masz dziecko? Ja jestem prawdziwą pracoholiczką (a może powinnam napisać
                      byłam...)?, sama nie wiem. Jak głupia odkładałam macierzyństwo na "potem".
                      Myślałam sobie: po jaką cholerę tak dużo tego macierzyńskiego??? Gdy zaszłam w
                      ciążę zastanawiałam się nawet, czy nie zrezygnować z części macierzyńskiego na
                      rzecz męża. Jaki wariat ze mnie!!!! Jak mogło mi przyjść coś takiego do głowy?
                      Nie wiem jak to będzie w przyszłości z tym macierzyńskim, ale wiem jedno: 16
                      tygodni to stanowczo za mało i te 2 tyg uważam za zbawienie. Mieszkam w dziurze
                      w której nie ma żłobka, nie mam z kim zostawić dziecka, z nianiami różnie to
                      bywa, karmię cycem, problemów kupa. Na dodatek mam taką pracę taką, że nie jest
                      to 8 godzin, tylko jeszcze w domu muszę mnóstwo spraw załatwiać. Nie wiem jak
                      to będzie. Nie jestem nawiedzoną fanatyczką, ale modlę się o te 2 tyg. A skoro
                      dzięki mnie masz powód, żeby się z kogoś pośmiać - proszę bardzo, śmiej się i
                      dogryzaj do woli skoro Ci to poprawia humor.
                      Pozdrawiam
                      • an_ni Re: do an ni 05.04.06, 16:46
                        2 tyg nas nie zbawia tak czy siak, a rzad sie bedzie chelpil jak nam to
                        kobietom pomogl, niestety co glupsi znowu na nich zaglosuja
                        a projekt rozwazany w sejmie zaklada przedluzony macierzynski to fakt i bardzo
                        dobrze, ale ochrona kobiet przez 2,5 roku to jest niestety przeciwko nam - o to
                        mi chodzi
                        • lleonia Re: do an ni 06.04.06, 07:17
                          popieram Twoją wypowiedź w 100 %
                          pozdr.
                      • aga1000 Re: do an ni 06.04.06, 23:25
                        Nie przejmuj się na zapas. To zawsze jest tak, ze jak juz mamy zostawić dziecko
                        z nianią ilośc problemów rosnie straszliwie z podstawowym: jak zostawic dziecko
                        obcej babie?! (z całym sazcunkiem dla niań, ale te pierwsze mysli takie sa).
                        Ułozy się.
                        Ale to o czym piszesz pokreśla chyba jaki koszmarny problem my mamy. 2 tyg Ok
                        ale co nam to rozwiazuje: własnie nie ma żłobków, nie ułatwia się rodziocom np.
                        pracy z domu?

iwonagos napisała:

> Masz dziecko? Ja jestem prawdziwą pracoholiczką (a może powinnam napisać
                        > byłam...)?, sama nie wiem. Jak głupia odkładałam macierzyństwo na "potem".
                        > Myślałam sobie: po jaką cholerę tak dużo tego macierzyńskiego??? Gdy zaszłam w
                        > ciążę zastanawiałam się nawet, czy nie zrezygnować z części macierzyńskiego na
                        > rzecz męża. Jaki wariat ze mnie!!!! Jak mogło mi przyjść coś takiego do głowy?
                        > Nie wiem jak to będzie w przyszłości z tym macierzyńskim, ale wiem jedno: 16
                        > tygodni to stanowczo za mało i te 2 tyg uważam za zbawienie. Mieszkam w dziurze
                        >
                        > w której nie ma żłobka, nie mam z kim zostawić dziecka, z nianiami różnie to
                        > bywa, karmię cycem, problemów kupa. Na dodatek mam taką pracę taką, że nie jest
                        >
                        > to 8 godzin, tylko jeszcze w domu muszę mnóstwo spraw załatwiać. Nie wiem jak
                        > to będzie. Nie jestem nawiedzoną fanatyczką, ale modlę się o te 2 tyg. A skoro
                        > dzięki mnie masz powód, żeby się z kogoś pośmiać - proszę bardzo, śmiej się i
                        > dogryzaj do woli skoro Ci to poprawia humor.
                        > Pozdrawiam
    • dzidziamati Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie 04.04.06, 15:18
      Laura właśnie skończyła miesiąc - przyłączam się do trzymania kciuków wink
    • lleonia Re: Iwonagos 04.04.06, 16:24
      info można usłyszeć w TYN24 lub TVP3 na pasku w dole strony. Program trzeci
      transmituje często obrady Sejmu, oglądałam do południa i jeszcze do tego nie
      doszli.
      • iwonagos Re: Ileonia 04.04.06, 17:22
        jak będziesz wiedziała coś więcej, napisz. buźki
    • wilfrid Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie - NIE 04.04.06, 17:36
      To nie jest prawda. Tu jest link do porządku obrad 15. posiedzenia Sejmu i tam
      nic takiego nie ma:
      www.sejm.gov.pl/prace/2006r/pos015p.htm
      • iwonagos Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie - NI 04.04.06, 20:38
        Fiu, fiu. Niedobrze. Czyli pewnie się nie załapię na dłuższy. Wracam do pracy
        17 maja.... brrrrrrr. W każdym bądź razie dzięki za info wilfrid
    • aga1000 Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie 04.04.06, 21:30
      Załączam link do info z Wyborczej.
      serwisy.gazeta.pl/kraj/1,34308,3260184.html
      Dziewczyny pisze to bez złych intencji, sama mam synka i spodziewam się
      nastepnego-ale moze lepiej sie modlić, zeby te zmiany nie zostały
      przyjete-przynajmniej projekt LPR, no i ten PISu znacznie wydłuzajacy urlop: aż
      do roku. W takim kraju jak Polska moze to niestety oznaczać, zę po urlopie nie
      bedzie juz do czego wracać. Ba, w przyszłosci moze nie będzie żadnego urlopu bo
      kto zatrudni młoda kobietę, która pójdzie na rok urlopu i przez 2,5 roku nie
      bedzie mozna jej zwolnic? Moze w normalnym kraju nie stanowi to problemu, ale u nas?
      To jakby w prostej linii realizacja pomysłów niektórych ugrupowań, ze miejsce do
      realizacji kobiety jest w domu.
      Nie wiem-mnie to osobiscie wkurza bo z tej całej "poselskiej" dyskusji wynika,
      ze my wszystkie jesteśmy albo pracoholiczki albo matki Polki. I jakos ani widu
      ani słychu o "posrednich", które chciałyby mieć normalne warunki do wychowywania
      dzieci ale i do pracy. Mnie się marzy, ze żyjemy w kraju gdzie decydujemy: OK
      zostaje np. rok z dzieckiem, ale jak zdecyduje o powrocie do pracy nie bede
      miała problemów z jej znalezieniem, a przez ten rok spokojnie wystarczy jedna
      pensja. Ale to oczywiscie science fiction...
      • lleonia Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie 05.04.06, 09:42
        Projektem LPR nie mamy się co martwić, on nigdy nie przejdzie bo jest dla
        Polski za drogi. Długa morda (gertych)zawsze miał pomysły z kosmosu ale na
        szczęście rzadko kto za tymi pomysłami się opowiada.

Myśle, że tymczasem w grę wchodziłyby dodatkowe dwa tygodnie a to zawsze coś.
        pozdr.
        • aga1000 Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie 05.04.06, 19:30
          Oj, oby nikt nie brał na powaznie tej Końskiej Twarzy smile))Nie, no mam nadzieję
          ze faktycznie nikt przy zdrowych zmysłach nawet nie bedzie tego rozważał.
          Chociaż w świetle ostatnich w Polsce wydarzeń to chyba nic mnie dziewczyny nie
          zdziwi.
          A te dwa tygodnie mysle, ze są OK, ani to żadna rewolucja a koszty pewnie
          mniejsze od becikowego smile
          Pozyjemy, zobaczymy. Oby było dobrze
    • elza1977 Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie 05.04.06, 11:25
      a myslicie ze matki które już sa na urlopach tez sie załapia????
      • wilfrid Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie 05.04.06, 14:55
        Załapią się, jeśli będą jeszcze na urlopie, gdy projekt wejdzie w życie. A to
        jeszcze duuuużo czasu. Jeśli jakaś ustawa przejdzie przez Sejm (a dopiero jest
        po pierwszym czytaniu!- potem drugie i trzecie), to jeszcze Senat, znów Sejm,
        potem podpis Prezydenta, oczekiwanie na publikację w Dz. U., a potem vacatio
        legis (ze 2 tygodnie).
        • bozka171 Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie 05.04.06, 15:12
          W rzadowym projekcie jest napisane ze wydluzrenie urlopu o 2 tygodnie dotyczyc
          ma wszystkich kobiet ktore urodzily po 1 stycznia 2006 r.
          • lleonia Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie 05.04.06, 15:48
            te 2 tygodnie bez problemu powinno przejść gdyby jeszcze te darmozjady i
            złodzieje wzięli się do roboty zamiast urządzać przepychanki kto jest
            ważniejszy z nich i kto ma rządzić!!!
            • aga1000 Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie 05.04.06, 19:40
              O, świete słowa. Tylko, ze na razie to w przerwach miedzy komisjami i skakaniem
              sobie do oczu tylko gledzą o etosie matki i o dzieciach brutalnie wyrywanych ze
              snu (Cymański), rzucaja becikowym a prawdziwych zmian i pomocy ani widu ani
              słychu. A jak juz pojawiają sie genialne pomysły to tak wyglada jakby celem było
              ograniczenie bezrobocia przez upchniecie kobiet w domach a nie realna pomoc. Ale
              to już temat rzeka...

lleonia napisała:

> te 2 tygodnie bez problemu powinno przejść gdyby jeszcze te darmozjady i
              > złodzieje wzięli się do roboty zamiast urządzać przepychanki kto jest
              > ważniejszy z nich i kto ma rządzić!!!
          • wilfrid Re: Urlop macierzyński - dziś prace w Sejmie 06.04.06, 11:04
            Tak, ale doyczy to tylko osób, które jeszcze nie skorzystały z urlopu. Jeśli już
            są na urlopie, to muszą być na tym urlopie w dniu, kiedy ustawa wejdzie w życie
            (czyli "Art. 3. Ustawa wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia.").
            Jak to się spóżni, to przedłużenie urlopu przepada. Czyli jest tak, jak
            napisałem wcześniej.

A tu cytaty z projektu rządowego:
            "Art. 2. 1. Wymiar urlopu macierzyńskiego i urlopu na warunkach urlopu
            macierzyńskiego, o którym mowa w art. 180 § 1 i art. 183 § 1 Kodeksu pracy w
            brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się także do pracownic i
            pracowników korzystających z takiego urlopu w dniu wejścia w życie ustawy.
            2. Wymiar urlopu macierzyńskiego, o którym mowa w art. 180 § 1 Kodeksu
            pracy w brzmieniu nadanym niniejszą ustawą, stosuje się także do pracownic
            niekorzystających z urlopu macierzyńskiego w dniu wejścia w życie ustawy, które
            urodziły dziecko w okresie od dnia 1 stycznia 2006 r. do dnia wejścia w życie
            ustawy."

• iwonagos Re: wilfrid 06.04.06, 23:04
              A nie wiesz przypadkiem, kiedy oni w tym Sejmie się tym zajmą?
              • wilfrid Re: wilfrid 07.04.06, 14:04
                Tego to chyba nawet oni sami nie wiedzą...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka