Dodaj do ulubionych

Nazwisko ??

08.05.06, 14:31
Czy w szpitalu po porodzie pytają o nazwisko dziecka ? ja jestem po ślubie
mam nazwisko męża ale w szpitalu musze podac swoje panieńskie bo na nie mam
wszystkie badania, na nie prowadze firme i jestem ubezpieczona, i na nie z
Zusu bedą mi wypłacać zasiłek macierzyński, a chcę żeby dzidzia na paseczku
miała nazwisko taty, a ja nie zdążyłam jeszcze pozmieniać wszystkich
papierków bo ślub brałam w grudniu.
Obserwuj wątek
    • bastet7 Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 14:40
      Dziecko będzie miało takie nazwisko, jak zadeklarowaliście podczas ślubu. A co
      Twoich papierków to najlepiej to jak najszybciej pozałatwiać, aczkolwiek z
      własnego doświadczenia wiem, ze to może trwać - paszport (ostatni zmieniony
      dokument) odebtrałam ponad pół roku po ślubie.
      Kiedy masz poród? Bo pierwsze co zmieniasz to dowód osobisty, a jeśli to już
      mieniłaś, to powinnaś od razu w ZUSie zmienić nazwisko, a także równolegle w
      OFE, banku etc.

• annus_annus Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 15:01
        załatw wszystko bo z tego co wiem w Polsce jest takie prawo,że nazwisko dziecku
        można zmienić dopiero w 13 roku życia!
        pzdr.
        • guderianka Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 15:12
          dziecko w szpitalu ma nazwisko matki.chyba ze wczesniej przed porodem pokazesz
          swistek z usc lub akt małżenstwa. jak urodzi sie dziewczynka to pisza na pasku
          np.kowalska "c" a jak chlopiec kowalski 's" (córka, syn)
        • cathy1976 Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 15:28
          o rany... nazwisko mozna zmienic dziecku ZAWSZE o ile wyrazaja na to zgode
          obydwoje rodzice (pisze sie podanie, trzeba uzasadnic i wlasciwie w 100%
          przypadkow zgoda jest wyrazana). Jesli chce tego jedno z rodzicow trzeba to
          zalatwiac wyrokiem sadowym. Po 13 roku zycia przy zmianie nazwiska wymagana
          jest zgoda dziecka.
      • zosia_771 Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 19:38
        Hej,

To i tak szybka jesteś smile. ja czekałam 3 lata zmianę dowodu smile
        Pozdrawiam,
        gosia
    • neonatus51 Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 16:57
      W szpitalu dziecko ZAWSZE nazywa się tak jak mama.Resztę załatwia się w
      urzędzie.
      • machiatta Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 17:09
        Nieprawda. Mnie w szpitalu (Św. Zofia w Warszawie) zapytali jakie nazwisko mają wpisać w książeczce
        zdrowia i jakie na "obrączce" na rękę. Powiedziałam, że córka będzie nosiła nazwisko ojca i nikt mi nie
        robił z tym problemów. Potem tylko w USC przy rejestrowaniu dziecka oboje podpisaliśmy dokument -
        ja, że zgadzam się żeby dziecko nosiło nazwisko ojca i potwierdzam, że mój partner jest tym ojcem;
        on- że uznaje dziecko, daje mu własne nazwisko i potwierdza, że jest jego. Jeszcze tylko ustala się
        adres zameldowania dziecka (zwykle przy matce - gdy inaczej matka musi wyrazić zgodę) i tyle.
        Rodziłam 3 lata temu, mam nadzieję, źe nic się od tego czasu nie zmieniło bo w sierpniu spodziewam
        się kolejnego potomka. POzdrawiam.
    • ddanna Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 18:02
      Nie, w szpitalu nie pytają o nazwisko dziecka.
      Ani w szpitalu nie nadają nazwiska! Dziecko rejestruje się w Urzędzie Stanu
      Cywilnego!
      Na pasku na rączce i nóżce, jak już któraś tu pisała, piszą: "c" lub "s"
      Kowalskiej (biorąc nazwisko matki jakie podała).
      Nazwisko i imię do książeczki zdrowia możesz wpisać sama.
      Ja w momencie wyjścia ze szpitala z małą nie wiedziałam jak będzie się nazywać,
      ani na imię, ani na nazwisko (nie miałam slubu i nie byłam do końca zdecydowana
      czy będzie nosić nazwisko moje czy ojca). Rejestracji dokonałam trzy tygodnie
      po urodzeniu, wtedy też wpisałam je sama do książeczki.
      Ubezpieczona jesteś bez względu na nazwisko - to nie ono identyfikuje Cię w
      ZUSie tylko numer PESEL, a ten nie zmienia się nigdy! Dlatego w szpitalu możesz
      podać aktualne nazwisko, tylko musisz mieć choć jeden dokument je
      potwierdzający. Przeciez wiele dziewczyn w ciąży wychodzi za mąż, a kartę ciąży
      ma nadal na nazwisko panieńskiesmile)
      Dlatego to w ogóle nie powinno zaprzątać twojej uwagi. Wydaje mi się, że jeśli
      masz czas oczywiście, wymień tylko dowód na aktualne nazwisko, a resztą możesz
      zajac się potem.
      Pozdrawiam,
      Dana
      • iza3108 Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 19:20
        Dowód to ja juz dawno zmieniłam na nowe nazwisko, a gdybym była panienką to co
        wtedy z nazwiskiem dziecka ?? musze podac nazisko panienskie bo na takie jestem
        ubezpieczona i potem bym nie dostała zasiłku macierzyńskiego, dokumenty to juz
        zmieniłam swoje tylko firmowych nie pozmieniałam.
        • iza3108 Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 19:22
          dla mnie to w szpitalu moze miec nazwisko moje abym tylko potem w USC nie miala
          problemów ale chyba nie bo mam akt małżenstwa
          • ddanna Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 21:57
            Iza, czytaj uważnie.
            Dziecko nie ma nadawanego nazwiska w szpitalu. Wychodzi ze szpitala jako Twoja
            córka lub syn, nie jako "Imię Nazwisko". Dostajesz akt urodzenia i nim idziesz
            rejestrować dziecko.
            To Ty lub ojciec rejestrujesz je w Urzędzie Stanu Cywilnego.
            A nazwisko możesz podawać wszędzie obecne, to nie zmieni Twojej sytuacji w
            sprawie zasiłku macierzyńskiego (choć nie wiem jak jest w przypadku
            działalności własnej, ten kraj niestety nie sprzyja rozwijaniu
            przedsiębiorczości, i kobitka, która prowadziła działalność ma dużo mniejsze
            prawa po urodzeniu dzidzi niż kobitka, która pracowała na umowie, najlepiej
            dowiedz się u źródła, czyli w ZUSie). Jest on zależny tylko i wyłącznie od
            odprowadzanych wsześniej składek - nie ważne czy masz na nazwisko Kowalska czy
            Iksińska, dla nich ważny jest twój numer PESEL, a ten nie ulega zmianie, nawet
            po wyjściu za mąż.
            • iza3108 Re: Nazwisko ?? 09.05.06, 08:36
              Dzięki, teraz zrozumiałam bo każdy napisał co innego i sie pogubiłam, wolę
              podać stare nazwisko zeby potem nie miec problemów z Zusem
    • alicez Re: Nazwisko ?? 08.05.06, 22:18
      Dziecko w szpitalu nazywa się nazwiskiem matki z dodatkiem "syn" lub "córka".
      Np Iksinska córka lub Iksińska syn. Ułatwia to połączenie w pary mamtki i
      dziecka. A u nas było jeszcze bardziej skompliowane, gdyz ja zostałam przy
      swoim nazwisku panieńskim a synek ma nazwisko meza. W szpitalu po porodzie
      występował jako Iksińska syn. Jeszcze w trakcie mojego pobytu na porodówce
      synka (bezimiennego jeszcze wtedy na dodatek) zabrali do innego szpitala. Tam
      też został zarejestrowany jako Iksińska syn. Jak już wyszłam ze szpitala, to
      zarejestrowaliśmy małego w urzędzie i oficjalnie miał juz nazwisko po tatusiu.
      Ale żeby nie komplikować życia nikomu w szpitalu mały nadal, przez cały
      miesieczny pobyt leżał pod kryptonimem Iksiński ale już Jaś. Wypis ze szpitala
      zrobiliśmy na właściwe nazwisko po okazaniu aktu urodzenia.
    • shamsa Re: Nazwisko ?? 09.05.06, 09:04
      w szpitalu dziecko jest podpisywane nazwiskiem matki a nie swoim
      z prostej przyczyny - nazwisko dostaje w usc po wypisie.
      tak wiec kowalska "c" lub kowalskA "s", a nie kowalski "s"
      no chyba, że mąż rodził.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka