Dodaj do ulubionych

macierzynski

14.05.06, 18:16
Mam pytanko termin mam na 29,05 ( moje urodzinki he) a zwolnienie lekarskie
konczy mi sie 15,05. Z tego co wiem ginekolog nie moze mi wystawic kolejnego
zwolnienie z powodu ciąży, ale mógłby zrobic to inny lekarz. Niestety moge nie
zdążyc takiego zwolnienia załatwić, i jak w takiej sytuacji wygląda sprawa
urlopu macierzyńskiego. Mam sie zgłosić do pracodawcy i pisac podania bo
pojęcia nie mam.
Obserwuj wątek
    • kaluha Re: macierzynski 14.05.06, 18:26
      dlaczego ginekolog nie może wystawić Ci zwolnienia do dnia porodu? szczerze
      mówiąc tak dokładnie się nie znam, ale kilka miesięcy zastępuję w pracy
      koleżankę i mieliśmy aż 5 przypadków dziewczyn rodzących i wsyzstkie miały
      zwolnienia lekarskie do dnia porodu albo nawet wystawione na dłużej. jeżeli były
      na dłużej, to po prostu liczyłam je do końca ciąży, a od dnia porodu
      macierzyński. tak zaleciła mi pani z ZUS. jeżeli chodzi już o macierzyński, to
      jeżeli pracujesz w firmie która Cię rozlicza z ZUS za Ciebie, to składasz w
      firmie dokumenty: od lekarza zaświadczenie o porodzie, odpis aktu urodzenia
      dziecka i oświadczenie Twoje z informacja które to jest Twoje dziecko (to
      potrzebne do ustalenia długości urlopu macierzyńskiego). i to wszystko chyba.
      najlepiej zadzwoń do swojej księgowej, najlepiej Ci wyjaśni wszystko. życzę
      szybkiego porodu.
      acha. urlop macierzyński możesz oczywiście wziąć też przed porodem, chyba do
      dwóch tygodni. ale moim zdaniem szkoda, lepiej zwolnienie, a macierzyński
      wykorzystać jak najdłużej żeby być z maleństwem.
      • patinka6 Re: macierzynski 14.05.06, 18:38
        co to za bzdura, ze lekarz nie moze wystawic L4?? Oczywiscie ze moze, a nawet
        musi! Macierzynski przed porodem to jest przywilej a nie przymus....
        • arabela27 Re: macierzynski 14.05.06, 18:44
          hej-ja mam termin na 5. VI a zwolnienie kończy mi się 26.V i mój lekarz
          prowadzący (państwowy dodatkowo) sam mi zaproponował że wystawi mi dalsze
          zwolnienie nawet na dłużej bo nic się nie zapowiada aby miał to być 5.VI
          • gonia241 Re: macierzynski 14.05.06, 18:51
            rozmawiałam ostatnio na ten temat ze swoim ginekologiem i potwierdził, że
            zwolnienie przez ginekologa może zostać wystawione tylko do terminu porodu,
            jeżeli poród będzie się opóźniał zwolnienie może wystawić np. internista (żeby
            nie tracić urlopu macierzyńskiego)
            • maretina Re: macierzynski 14.05.06, 18:53
              gonia241 napisała:

> rozmawiałam ostatnio na ten temat ze swoim ginekologiem i potwierdził, że
              > zwolnienie przez ginekologa może zostać wystawione tylko do terminu porodu,
              > jeżeli poród będzie się opóźniał zwolnienie może wystawić np. internista
              (żeby
              > nie tracić urlopu macierzyńskiego)

BZDURA. niech ten bajerant wskaze podstawe prawna. nie ma takiej, zareczam.
              • edyta.23 Re: macierzynski 14.05.06, 19:26

nie wiem czy to taka bzdura, niby na co ma wystawić ginekolog zwolnienie kiedy
                już upłynie termin porodu? na zagrożenie ciąży przedwczesnym porodem? po
                terminie? nie dziwię się, że nie chcą wtedy wystawiać zwolnień, lepiej wziąć
                zwolnienie od internisty na grypę, anginę czy cokolwieksmile
              • bozenka74 Re: macierzynski 14.05.06, 19:46
                maretina napisała:

> gonia241 napisała:
                >
                > > rozmawiałam ostatnio na ten temat ze swoim ginekologiem i potwierdził, że
                >
                > > zwolnienie przez ginekologa może zostać wystawione tylko do terminu porod
                > u,
                > > jeżeli poród będzie się opóźniał zwolnienie może wystawić np. internista
                > (żeby
                > > nie tracić urlopu macierzyńskiego)
                >
                > BZDURA. niech ten bajerant wskaze podstawe prawna. nie ma takiej, zareczam.

Potwierdzam, ja termin miałam 18-04 a zwolnienie dostałam do 25-04 od
                państwowego lekarza - tak na wszelki wypadek.
                Wyczytałam gdzieś na formu fajny sposób na takich Upartych bajerantów. Jak
                skończy Ci się zwolnienie to idź do niego i jak nie będzie chciał Ci wystawić
                kolejnego to popros o zaswiadczenie, że jesteś zdolna do pracy i zapowiedz
                takowy powrót do pracy na dwa tygodnie przed terminem. Zapewniam Cię że żaden
                lekarz nie weźmie na siebie takiej odpowiedzialności.
                A macierzyński liczy się zawsze od dnia porodu.
                Pozdrowienia.
                Bożena
    • maretina Re: macierzynski 14.05.06, 18:50
      ginekolog MOZE wystawic zwolnienie zawsze.
      • madzialenasi Re: macierzynski 14.05.06, 19:16
        nie wiem o co chodzi, ale mówie Wam, facet jest miły , sympatyczny i wogóle ok,
        ale rozkłada ręce i mówi ze nie mozewystawic mi tego zwolnienia. Czemu miałby
        kłamać skoro do tej pory nie bylo problemu. Nic nie kumam, jutro to sprawdze.
        • sja75 Re: macierzynski 14.05.06, 19:34
          termin mam na 18maja.gin wystawił mi L4 do 24-nie było zadnego
          problemu,powiedział ze macierzynski jest od dnia porodu
        • mina29 Re: macierzynski 14.05.06, 19:44
          Kodeks pracy dział ósmy, art. 180 § 3. Co najmniej 2 tygodnie urlopu
          macierzyńskiego mogą przypadać przed przewidywaną datą porodu...

mogą !!!
          to , że nie może wystawic zwolnienia to bzdura!
          • phantomka Re: macierzynski 14.05.06, 20:10
            lekarz moze nie chciec wystawic, jezeli zwolnienie wczesniejsze dotyczy
            zagrozenia przedwczesnym porodem. Ja np. mialam zwolnienie z powodu powaznej
            choroby (swojej) i dlatego dostalam je nawet po terminie...jak nie chce dac, to
            idz do internisty.
    • katarzyna_123 Re: macierzynski 14.05.06, 20:49
      ze strony ZUS-u, który notabene wypłaca zasiłek macierzyński, nie ma podstawy
      prawnej by lekarz-ginekolog nie mógł wystawić dłużej L4 - ZUS respektuje takie
      zwolnienie
      zgodnie z ustawą o świadczeniach w razie choroby i macierzyństwa ubezpieczona
      MOżE (co nie oznacza że musi) skorzystać z urlopu mac. na 14 dni przed porodem
      informacje te są w 100% potwierdzone - pracuję w zusie i dokładnie wypytywałam
      się naczelniczki wydziału zasiłków gdyż słyszałam o tym problemie
      tak że nie dajmy się nabijać w butelkę
      pozdrawiam wink
      • mamusiamartusi Re: macierzynski 29.08.06, 16:11
        Mam pytanko czy to 14 dni -to 14 dni roboczych? czy 14 kalendarzowych??
        bede bardzo bardzo wdzieczna za podpowiedz smile
        • escribir Re: macierzynski 29.08.06, 16:52
          mamusiamartusi napisała:

> Mam pytanko czy to 14 dni -to 14 dni roboczych? czy 14 kalendarzowych??
          > bede bardzo bardzo wdzieczna za podpowiedz smile

-
          kalendarzowe
    • magda_andrz Re: macierzynski 31.08.06, 13:45
      albo zwolnienie od lekarza pierwszego kontaktu na katar albo 2 tygodnie
      macieżyńskiego wykorzystaja przed porodem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka