Dodaj do ulubionych

ciąża a nadgodziny

07.06.06, 17:42
Cześć!!
Pracuję w systemie zmianowym (dzionki i nocki po 12 godz.). Jestem w 8 tyg. ciąży i chciałabym dalej tak pracować. Wiem, że ciężarna nie może pracować w nocy ani mieć nadgodzin, ale nie wiem, od którego tygodnia ciąży. W necie takich informacji nie znalazłam, jeśli któraś z was wie coś na ten temat, będę wdzięczna za informacje.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ola984 Re: ciąża a nadgodziny 07.06.06, 17:49
      Nie powinnaś pracować w takich godzinach a obowiązuje to od momentu kiedy powiadomisz pracodawcę. Nie zależnie od którego tygodnia dla dobra dzidzi bedzie musiał zmienić ci godziny pracy.
      • kubulka1 Re: ciąża a nadgodziny 07.06.06, 18:30
        Kiedyś słyszałam, że nocek nie wolno mieć od 14tc (lub 16, to było 3 lata teraz więc nie pamiętam i może coś się zmieniło?) Nie wiem jak jest z nadgodzinami, to mnie bardziej interesuje bo wolałabym jeszcze trochę tak popracować.
        • sophie2202 Re: ciąża a nadgodziny 07.06.06, 20:26
          A ja właśnie z powodu ciązy przeszłam na nocki bo praca była wtedy lżejsza,
          pracowałam do 8 miesiaca ciazy 60 godzin tygodniowo, 5 nocy po 12 godzin.
          Dzidzia urodziła się zdrowa, a ja nie miałam żadnych zdrowotnych problemów z
          tego powodu.Pozdr
    • mamadominika3 Re: ciąża a nadgodziny 08.06.06, 19:41
      I na nocki i na nadgodziny pracodawca musi mieć zgodę ciężarnej. I nie jest
      określone, od którego tygodnia nie wolno. Wolno, ale powtarzam - musisz wyrazić
      na to zgodę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka