Dodaj do ulubionych

do mam na macierzynskim

30.06.06, 22:58
Dziewczyny drogie, mam pytanie. jaka kwote otrzymujecie od zusu jako zasilek macierzynski? czy
jest to 100% waszego wynagroszenia, jakie macie na umowie i prace? wkurzylam sie dzis bo
otrzymalam trzy stowy mniej, a juz wczesniej cos mi nie gralo, a z powodu przebywania w innym
wymiarze po porodzie tak przyziemne sprawy mnie nie braly. wiem ze to glupio brzmi, ale jak to jest
u Was? w poniedzialek dzwonie do zusu, a chcialabym uzbroic sie w jakas wiedze... pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • agaa_p Re: do mam na macierzynskim 30.06.06, 23:08
      liczona jest średnia, tylko nie pamiętam z jakiego okresu, chyba roku
      • majatusia Re: do mam na macierzynskim 01.07.06, 02:20
        Licozna jest śrdnia z ostatnich 12 miesięcy. Jeśli końcówke ciąży byłaś na
        zwolnieu to z okresu ostanich 12 miesięcy przed zwolnieniem. Nie wyjaśninym dla
        mnie zjawiskiem jest dla mnie to co wlicza się do tej średniej. W jenym miescu
        wyczytałam iż wlicza sie również premię jeśli według regulaminu wynagrodzeń
        obowiązujacym w pracy premia ta jest wypłacana rówież w okresie bycia na
        zwolnieniu, w innym źróe odwrotnie.
        • arsz Re: do mam na macierzynskim 01.07.06, 07:34
          Premię wlicza się tylko i wyłącznie wtedy, gdy jest ona pomniejszana za okres choroby. Jeśli wypłacana jest w stałej kwocie, bez względu na to czy się jest w pracy czy nie, nie jest ona brana pod uwagę. W każdym razie wszystko zależy od zapisu w regulaminie.
    • sofi76 Re: do mam na macierzynskim 01.07.06, 08:54
      A co masz napisane na kwitku z zusu? bo u mnie rąbią równo po 19% podatku od
      dochodu, czyli dostawałam prawie 200 zł mniej na L4 w ciąży a zobaczymy jak
      bedzie na macierzyńskim, wrrrr, podatek ponoc do odzyskania dopiero w
      picie........
      • meg0814 Re: do mam na macierzynskim 03.07.06, 21:35
        A czemu mieliby nie brać podatku? No zastanów się... I jaki zwrot w PIt?....
    • jks76 Re: do mam na macierzynskim 01.07.06, 11:51
      szczerze mowiac to powinnas dostac tyle samo co dostawalas gdy bylas na
      chorobowym ciazowym, a te bylo liczone ze sredniej z 12 miesiecy poprzedajacych
      zwolnienie (premie wlicza sie tak jak napisaly dziewczyny powyzej)
    • aga2811 Re: do mam na macierzynskim 05.07.06, 12:55
      Przepraszam, że podpinam się do wątku, ale tez mam pytanie dotyczące zasiłku
      macierzyńskiego. Pracowałam na umowę o pracę w dwóch szkołach, w jednej mam
      umowę na czas nieokreślony, w drugiej do 31.08. Termin porodu mam na 26.08.
      Zasiłek macierzyński będę otrzymywała tylko jako srednią z pensji z tej szkoły,
      w której mam umowę na czas nieokreślony? Z tej drugiej szkoły, skoro umowa
      ulega rozwiązaniu 31.08 nie otrzymam zasiłku? Będę wdzięczna za odpowiedzi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka