Dodaj do ulubionych

Ciaglosc zwolnienia

11.07.06, 09:01
Kochane Dziewczyny,
Caly czas zastanawiam sie jak to jest z tym 182 zwolnienia. Dowiedzialam sie
juz, ze ZUS sumuje dni co moim zdnaiem nie jest sprawiedliwe. Zeby przerwac
ciaglosc zwolnienie to ile trzeba pracowac? Ja znalazlam, ze 60 dni a moja
ginka mowi ze 30 dni. Jak to jest a moze ktoras z Was dzwonila do ZUS i ma
najswiezsze informacje. Bardzo dziekuje za informacje.
Obserwuj wątek
    • moreno500 Re: Ciaglosc zwolnienia 11.07.06, 09:11
      ja dzwoniłam. powiedzieli mi, że wszystkie zwolnienia w ciąży się sumują do
      tych 182 dni, bez względu na przerwę, a to dlatego, że ciążę traktuje się tu
      jak "chorobę współistniejącą".
      • maretina Re: Ciaglosc zwolnienia 11.07.06, 09:16
        moreno500 napisała:

> ja dzwoniłam. powiedzieli mi, że wszystkie zwolnienia w ciąży się sumują do
        > tych 182 dni, bez względu na przerwę, a to dlatego, że ciążę traktuje się tu
        > jak "chorobę współistniejącą".
        dokladnie. w ciazy pracodwzaca placi jedynie za 30 lub 31 dni zwolnienia.
        reszte zus, nawet jak bedzie przerwa.
      • pelargonia3 Re: Ciaglosc zwolnienia 11.07.06, 10:04
        Przepraszam ale nie rozumiem... Moze pomozesz mi na przykladzie mojego
        przypadku bylam 4 tyg na zwolnieniu potem 3 tyg w pracy i 3 tyg na zwolnieniu.
        Rozumiem, ze ZUS to zsumuje czyli 28+21+21= 70 dni zwolnienia. Teraz czuje sie
        dobrze i chce pracowac jak najdluzej to mozliwe. I wlasnie zeby przerwac to
        naliczanie zwolnienia ile dni musze przepracowac ciagiem? Ja wyczytalam ze 60
        amoja ginka mi owiedzialam, ze 30.
        • ggosiek Re: Ciaglosc zwolnienia 11.07.06, 10:40
          60 dni jest to termin ustawowy, kiedy okres zasiłkowy rozpoczyna sie na nowo.
          Twoja ginka według mnie poprostu podała ci liczbę dni, które musisz
          przepracować aby nie przekroczyć magicznych 182 dni i nie starać się o zasiłek
          rehabilitacyjny. Jeśli chcesz aby dokładnie twoją sytuację zobrazować podaj
          datę porodu i okresy zwolnienia.
          • pelargonia3 Re: Ciaglosc zwolnienia 11.07.06, 11:03
            Juz wszystko dokladnie podaje:
            termin porodu 29 listopada
            zwolnienia: 24/04 - 20/05
            zwolnienie: 13/06- 30/06 a pomiedzy tymi zwolnieniami pracowałam. Nie
            chciałabym występowac o zasilek rehabilitacyjny i dlatego teraz planuje
            pracowac, dobrze sie czuje i nei ma przeciwskazan. ALe w ciazy tak to jest
            (przekonalam sie na wlasnej skorze) ze jest dobrze i nagle musisz isc na zwol,
            bo cos sie dzieje. DLatego poszukuje info ile musze teraz dni pracowac aby ZUS
            zaczal liczyc na nowo do 182.
            • marmalada Re: Ciaglosc zwolnienia 11.07.06, 11:13
              wy teraz mowicie o zwolnieniu L4 (tym przed porodem) a nie o urlopie macierzynskim?
              ja mam termin na 20 sierpnia i planowalam nie pracowac od 17 lipca czyli okolo 1
              miesiaca przed porodem. wczesniej wzielam w sumie 2 tygodnie zwolnienia.
              czyli jakbym teraz wziela zwolnienie na 2 tygodnie (bo tylko tyle wystarczy - z
              tego co wiem 2 tyg przed porodem lekarzma obowiazek wyslac na macierzynski) to
              wszystko bedzie ok?
              jakies zagmatwane to wszystko....
            • setlersik Re: Ciaglosc zwolnienia 11.07.06, 11:17
              Hej,

musisz przepracować 60 dni, aby zaczęło Ci się 182 liczyć od nowa
              Poniżej szczegóły:

"Kobieta, która choruje w trakcie ciąży, ma prawo do zwolnień lekarskich na
              takich samych zasadach jak inne osoby chore. Na zwolnieniu lekarskim może
              przebywać do 182 dni. Otrzymuje tzw. zasiłek chorobowy. W jej przypadku to 100
              proc. podstawy wymiaru.

Jeżeli bierze kilka zwolnień z przerwami (z tego samego powodu, tej samej
              choroby), ważne jest, jak długie są przerwy między nimi. Jeśli krótsze niż 60
              dni, ZUS je zsumuje. Gdy dłuższe, uzna za niezależne okresy zasiłkowe i nie
              zsumuje, a następny zacznie liczyć od początku (art. 9 Ustawy o świadczeniach
              pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa).

Przykład:

Pani Zofia była na zwolnieniu przez 20 dni w pierwszym miesiącu ciąży. Później
              czuła się dobrze i pracowała, a od szóstego miesiąca znów musiała wziąć
              zwolnienie. Ponieważ przerwa była dłuższa niż 60 dni, ZUS zaczął odliczać jej
              te 182 dni od początku. Pani Olga też była na zwolnieniu przez 20 dni w
              pierwszym miesiącu ciąży. Później czuła się dobrze, ale już od początku
              trzeciego miesiąca - znów źle. Miała więc tylko 30 dni przerwy między
              zwolnieniami. Dlatego ZUS potraktował je jako jeden okres zasiłkowy i już po
              siódmym miesiącu ciąży pani Olga wykorzystała całe 182 dni.

To ważne, bo obecne przepisy nie pozwalają przedłużać wypłaty zasiłku
              chorobowego o dalsze trzy miesiące.

Co więc powinna zrobić przyszła mama, jeśli jej zwolnienie wkrótce przekroczy
              te 182 dni, a ona ciągle nie może wrócić do pracy?

O tym musi pomyśleć wcześniej. Co najmniej sześć tygodni przed upływem182 dni
              zasiłkowych powinna w ZUS (swoim oddziale) złożyć wniosek o przyznanie tzw.
              świadczenia rehabilitacyjnego (patrz: słowniczek).

Dlaczego z takim wyprzedzeniem? Bo o przyznaniu tego świadczenia decyduje
              lekarz orzecznik. Jeżeli kobieta jest niezadowolona, może odwołać się pisemnie
              do komisji lekarskiej ZUS. Wtedy wydanie decyzji się przedłuża.

Natomiast od decyzji ZUS może odwołać się do sądu pracy i ubezpieczeń
              społecznych (w swoim sądzie rejonowym).

Uwaga! To lekarz prowadzący powinien odpowiednio wcześnie poinformować
              ciężarną, że musi starać się o świadczenie rehabilitacyjne (Rozporządzenie
              ministra pracy i polityki społecznej z 27 lipca 1999 w sprawie szczegółowych
              zasad i trybu wystawiania zaświadczeń lekarskich... wraz ze zmianami z 22
              grudnia 2005). Ale, jak narzekają przyszłe mamy, nie zawsze tak się dzieje.
              Lepiej więc samemu wcześniej wystąpić o świadczenie rehabilitacyjne. Tak, by
              otrzymać je zaraz po zakończeniu pobierania zasiłku chorobowego i nie zostać
              bez pieniędzy.

Świadczenie rehabilitacyjne to dla ciężarnej znów 100 proc. podstawy wymiaru
              (dla innych pracowników - 90 proc. przez pierwsze trzy miesiące, później tylko
              75 proc.). Można je pobierać aż do rozwiązania (inni - maksymalnie do 12
              miesięcy)."
              • pelargonia3 Re: Ciaglosc zwolnienia 11.07.06, 11:19
                60 dni roboczych czy 60 dni licząc łącznie z weekendami?
                • setlersik Re: Ciaglosc zwolnienia 11.07.06, 11:23
                  aaa tego to nie wiem, ale jak jesteś na zwolnieniu, to liczy Ci się wszystko
                  łącznie w weekendami, więc z naliczaniem dni pracy powinno być analogicznie
                • mak_22 Re: Ciaglosc zwolnienia 11.07.06, 11:28
                  Czesc !!!!
                  Jesli sie nie myle to lekarz nie musi wysylac ciezarnej na macierzynski
                  2tygodnie przed porodem ,chyba ze na jej wyrazne zyczenie.Ja rodzilam w zeszlym
                  roku i wszystko przebiegalo dokladnie tak jak pisala setlersik smile) po 182
                  dniach lekarz orzecznik przyznal mi zasilek rehabilitacyjny i tak wytrwalam do
                  konca.A jeszcze jedno ,jesli chodzi o te 182 dni to moj zaklad pracy wyslal mi
                  wczesniej papiery zebym starala sie o zasilek (takie do wypelnienie przez
                  mojego lekarza prowadzacego )musialam je wyslac do ZUS-u .Jesli sie nie myle
                  jest to praktykowane w duzych firmach gdzie to oni placa chorobowe i pozniej
                  sami rozliczaja sie z ZUS -em smile)) Pozdrowionka!!!!
    • ggosiek Do Pelargoni3 11.07.06, 12:04
      Więc na podstawie podanych danych stwierdzam że wystarczy że przepracujesz do
      końca lipca i możesz iść na zwolnienie nawet do końca ciązy przy tym mając 16
      dni rezerwy gdybyś urodziła później. Tu nie chodzi o to aby twój okres
      zasiłkowy zacząl się na nowo tylko o to abyś nie zmieściła się w obecnym
      okresie zasiłkowym, i sądzę że właśnie o to chodziło twojemu lekarzowi.

Datę porodu masz na 29 listopada.
      Byłaś na zwolnieniu :
      24.04-20.05 tj. 27 dni
      13.06-30.06 tj. 18 dni
      Łącznie 45 dni. Do 182 dni brakuje ci jeszcze 137 dni.
      I teraz obliczając od listopada
      listopad 29 dni (bo do dnia porodu)
      październik 31 dni
      wrzesień 30 dni
      sierpień 31 dni
      Łącznie 121 dni, czyli brakuje do magicznych 182 jeszcze 16 dni.
      Teraz jest lipiec, a z twojego postu zrozumialam że teraz obecnie pracujesz.
      Dzisiaj jest 11 lipca, czyli jakbyś miała zwolnienie od 17 lipca do końca to
      twój okres zasiłkowy skończyłby się 30 listopada, (30 listopada ponieważ 16
      lipca jest w niedzielę)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka