Dodaj do ulubionych

Od kiedy macierzyński

19.07.06, 20:44
Poradźcie kobitki.Mam wyznaczony termin porodu na 28 lipca.Zwolnienie
lekarskie mam do 27 lipca.Lekarz powiedział że jeśli nie urodze do tego czasu
to 28 lipca mam się zgłosić ze skierowaniem do szpitala.I teraz mam pytanie
jak załatwić sprawę w pracy? Bez względu na to kiedy urodzę zwolnienia już
nie otrzymam, więc od kiedy zacznie mi się urlop macierzyński-od 28
lipca?.Czy w szpitalu z tą datą wystawią mi zaświadczenie o początku urlopu?A
jeśli nie przyjmą mnie do szpitala,tylko zbadają i każą czekać w domu to co
wtedy?
Obserwuj wątek
    • mamakrzysia4 Re: Od kiedy macierzyński 19.07.06, 20:56
      macierzyński jest liczony od dnia porodu-wtedy kiedy urodzisz
    • mynia0 Re: Od kiedy macierzyński 19.07.06, 20:57
      jeśli będziesz w szpitalu, będziesz na zwolnieniu. macierzński liczy się od
      dnia porodu, a nie od dnia terminu. możesz jeszcze wziąć zwolnienie od gina,
      albo od rodzinnego, jeśli nałoży Ci się to zwolnienie na macierzyński,
      przerywasz zwolnienie macierzyńskim. masz jeszcze jedną możliwość - wziąc
      macierzyński przed terminem porodu / składsz pismo do Zusu/ ale moim zdaniem
      szkoda - bo wtedy krócej będziesz z dzieckiem po porodzie. przepis mówi, ż
      emożesz rozpocząc macierzyński na 2 tygodnie przed planowaną datą porodu - na
      własną prośbę. ten czas zostanie Ci odliczony po urodzeniu dziecka.

kombinuj zwolnieniami, idź do szpitala - ale nie bierz macierzyńskiego
      wczesniej - naprawdę szkoda.
    • kinia-p Re: Od kiedy macierzyński 19.07.06, 21:06
      lekarz nie może się zasłaniać terminem porodu - który i tak jest pojęciem
      względnym. Możesz być normalnie na l-4 do DNIA porodu a nie do terminu porodu.
      Nie rozumiem dlaczego zwolnienia masz nie dostać?
    • bunia78 Re: Od kiedy macierzyński 19.07.06, 21:23
      Przypuszczam, że kończy Ci sie okres zasiłkowy tuż przed dniem porodu - tzn.
      byłaś ciągiem 182 dni na zwolnieniu chorobowym spowodowanym ciążą. Sa z tego co
      mi wiadomo 3 sposoby na otzrymanie wynagrodzenia za czas między porodem a końcem
      okresu zasiłkowego. Nie ma mozliwości, żebyś nie otrzymała zwolnienia -
      zwolnieni otrzymasz ale nie otrzymasz zasiłku chorobowego - zostanie ono
      potraktowane jako usprawiedliwiona nieobecnośc w pracy.
      Wracając do tych 3 sposobów:
      - zgodnie z ustawą o świadczeniach w razie choroby i macierzyństwa - urlop
      macierzyński możesz rozpocząć na 2 tygodnie przed przewidywaną data porodu i
      wtedy wystarczy samo zaświadczenie lekarskie wystawione na zwykłym druku przez
      lekarza prowadzącego ciązę - jest to wystawiane na Twój wniosek; urlop
      macierzyński rozpoczyna się wtedy od pierwszego dnia na które opiewa
      zaświadczenie, po porodzie należy dostarczyć skrócony odpis aktu urodzenia
      dziecka i do wykorzystanie pozostaje pozostałe część macieżyńskiego;
      - drugie rozwiązanie to staranie sie o świadczenie rehabilitacyjne - należy
      złozyć odpowiednie druki wypełnione przez Ciebie i lekarza prowadzącego do ZUS a
      następnie przejść badanie lekarza orzecznika ZUS który zawsze potwierdzi
      konieczność rehabilitacyjnego w przypadku ciąży tylko wtedy niestety nie ma już
      100% wynagrodzenia sad
      - kolejne rozwiązanie - to udanie sie do innego lekarza niż ginekolog po
      zwolnienie lekarskie - po prostu przyczyną wystawienia zwolnienia nie może być
      stan ciązy tylko np. przeziębienie - bo inny rodzaj chorobowego przerywa ten
      okres 182 dni (jest to takie trochę kombinowanie, ale luki w przepisach takie
      cos umożliwiają).

Powodzenia w załatwianu chorobowego! I mimo wszystko, życzę łatwego porodu w
      wyznaczonym terminie!
      • kinia-p Re: Od kiedy macierzyński 19.07.06, 21:39
        racja! nawet mój lekarz mi o tym wspominał i ostatnie zwolnienie mam na drogi
        moczowe a nie z powodu ciąży. Tylko trzeba zwrócić uwagę kadrowej bo np. moja
        działa dość rutynowo i np. chciała mnie zwolnić zpracy z powodu 180 dni
        niezdolności do pracy smile. co do świadczenia rehabilitacyjnego to kiedyś pytałam
        w zusie ale wyjaśniłam też Pani że może się tak zdarzyć że będzie chodziło o
        kilka dni 4-5. w takich przypadkach zus nie rozpatruje pozytywnie i przysyłają
        ci pismo że należy rozpocząć urlop macierzyński. No i to trwa. Zresztą o
        świadczenie rehabilitacyjne trzeba się starać na 6 tyg. przed upływem okresu
        zasiłkowego. pozdrawiam
        • ewelam Re: Od kiedy macierzyński 19.07.06, 23:16
          Pierwsze 6 miesięcy ciąży pracował, ostatnie 3 jestem na zwolnieniu także 180
          dni nie ma.W takim układzie jeżeli nie urodze do 28 to 27 ide do internisty po
          zwolnienie, a 28 zgłoszę się do szpitala.Dziękuję za rady i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka