anetaanna 10.08.06, 16:18 Pracuję na podstawie umowy o pracę na czas nieokreślony, a w drugiej szkole co roku zawieram umowę do 31.08. Czy w tej dodatkowej szkole przedłużą mi umowę do porodu a potem dostanę macierzński? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alebama Re: Mamy nauczycielki 10.08.06, 16:25 podobno wiedząc o ciązy dyrekcja musi Ci przedłuzyć umowe, ktoś tu już pisał o czyms takim, poczekaj trochę a na pewno odezwą sie osoby, które powołąją sie na jakie sprzepisy ale to co napisałam jest prawdą na100%. Czy dostaniesz macierzyński z obu placówek - nie mam pojęcia pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
qonewa Re: Mamy nauczycielki 10.08.06, 16:25 Ja też jestem nauczycielką, mam umowę na czas określony, tzn. do 31 sierpnia, a termin porodu 29 sierpień. Jeżeli urodzę w terminie, to umowa samoistnie rozwiąże się 31 sierpnia, a jeżeli urodzę po 31 sierpnia to umowa będzie trwała aż do dnia porodu. Nie będzie przysługiwał mi urlop macierzyński, a jedynie zasiłek macierzyński wypłacany przez ZUS, czyli przez 16 tygodni będę otrzymywać 100% moich dotychczasowych dochodów, ale formalnie już nie będę zatrudniona, przykre, ale prawdziwe! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: Mamy nauczycielki 10.08.06, 22:20 Chyba nie można pobierac dwukrotnie zasiłku macierzyńskiego bo te pieniądze idą z jednego "korytka" czyli z ZUSU. Odpowiedz Link Zgłoś
winky2 Re: Mamy nauczycielki 10.08.06, 22:50 No tak, ale zasiłake macierzyński to 100% dochodów więc na mój rozum powinnaś dostawać zasiłek w wysokości zarobków z obydwu placówek. Odpowiedz Link Zgłoś
makowka Re: Mamy nauczycielki 11.08.06, 10:13 Jeśli do chwili wygaśnięcia umowy będziesz powyżej 3 miesiąca ciąży i dostarczysz do szkoły zaświadczenie, że w ciąży jesteś, szkoła ma obowiązek przedłużenia z Tobą umowy do dnia porodu. Po porodzie umowa wygasa i obowiązek wypłacenia świadczenia macierzyńskiego przejmie ZUS, z tym, że musisz do ZUS-u dostarczyć świadectwo pracy oraz odpis skrócony aktu urodzenia. Jednocześnie będzie Ci również wypłacane świadczenie macierzyńskie z umowy na czas nieokreślony. Czyli będziesz otrzymywać 100% swoich dotychczasowych wynagrodzeń (no może nie do końca , bo ZUS nie będzie Ci odliczał ulgi podatkowej, którą sobie możesz dopiero odliczyć przy PIT...) Odpowiedz Link Zgłoś
ariadna14 Re: Mamy nauczycielki 11.08.06, 23:16 Dostaniesz macierzyński z jednej szkoły i drugiej. Niestety jest on niższy niż otrzymywane przez Ciebie wynagrodzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga2811 Re: Mamy nauczycielki 12.08.06, 20:22 Prawda, zasiłek będziesz otrzymywać z dwóch placówek. Sprawdzałam w ZUSie. Jestem w tej samej sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś