majkaha 28.06.04, 19:04 czy ktoś z was czytal "Wilka stepowego" H. Hessego? Co sądzicie o tej książce (szczególnie o jej zakończeniu)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: adas Re: "Wilk stepowy" IP: *.katowice.msk.pl / 81.219.117.* 28.06.04, 20:03 Proszę bardzo: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=11392155&a=11392155 Odpowiedz Link Zgłoś
pax_tibi Re: "Wilk stepowy" 28.06.04, 20:03 świetna książka, czytałam niedawno, zakończenie zaskakujące, podobało mi się Odpowiedz Link Zgłoś
majkaha Re: "Wilk stepowy" 28.06.04, 20:11 no tak, ksiazka jest calkiem calkiem ale ja musze napisac o niej prace i nie mam pojecia jak to zakonczenie ugryzc i zinterpretowac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klip "Kundel bury" IP: *.chello.pl 28.06.04, 20:43 Nużące, przewidywalne, egzaltowane powieścidło "z ambicjami". Bohater z wywieszonym jęzorem gna w pogoni za absolutem, co kilka kroków wyjąc rozpaczliwie w obliczu kolejnej epifanii. Bardzo młodym ludziom może się podobać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewiwi ** IP: *.czeladz.msk.pl 29.06.04, 20:14 Jak kazda książka,podoba sie tym którzy w jakis sposób identyfikują sie z bohaterem.Jak dla mnie jedna z najlepszych książek i nie prawda jest że "dla młodych",zreszta cokolwiek miało to znaczyc.. Kwestia przezyć i doświadczenia... Ciekawa jestem jaki masz temat pracy.. A zakończenie..? no cóż jeśli ma to być Twoje subiektywne zdanie to chyba powinno to byc coś od Ciebie.. Co czułaś czytając..No chyba żę potrzebne Ci opinie innych.. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
majkaha Re: ** 01.07.04, 18:58 musze cos napisac o lekach egzystencjalnych i ich odbiciu w literaturze Odpowiedz Link Zgłoś
j_u Re: ** 05.07.04, 09:32 Nie jak kazda ksiazka. Ja, czytajac "Wilka stepowego", z nikim sie nie identyfikowalam w zaden sposob, a jednak ksiazka dosc mi przypadla do gustu. Zanadto egzaltowana, to prawda, ale jest dobrym zaproszeniem do dalszej lektury Hessego, poniewaz zdradza talent, a dalsze pozycje zostaly napisane lepiej i bardziej dojrzale. Szczerze polecam "Gre szklanych paciorkow", to chyba najlepsza ksiazka Hessego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zdanka Hmmmmmm.... IP: *.devs.futuro.pl 01.07.04, 21:45 Trochę za ostro zjechane,ale właściwie się zgadzam.Wkurzała mnie bombastyczność tej powieści,wysokie C , ględzenie o Absolucie i jego poszukiwaniu,o sensie i jego poszukiwaniu ,o radości życia i jej poszukiwaniu w niewłaściwym miejscu...A na końcu da ci to wszystko seks z kobietą wyzwoloną ,bo Hermina wskaże ci drogę i zrozumiesz,że "śmiech" ocala od rozpaczy ...Blllllleeeeeeeee ,jak w amerykańskim filmidle. Wybaczcie,ale wolę poszukiwanie Absolutu w wydaniu Witkacego(szczególnie w wydaniu "Pożegnania jesieni") Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: itek Re: Hmmmmmm.... IP: *.pomorzany.v.pl 04.07.04, 21:24 Nie zgadzam sie z "recenzja".Blad odczytania Steppenwolfa polega byc moze na tym, ze jest czytany zbyt doslownie, a jest to powiesc mocno symboliczna, w ktorej swiat przedstawiony jest symboliczny (poszczegolne fakty sa tylko pretekstem do snucia rozwazan etc.). "Nuda" tej wynika moim zdaniem w duzym stopniu z lenistwa (lub braku umiejetnosci) w odczytaniu znaczen symbolicznych. A tak przy okazji to nie ma nic latwiejszego niz postwic sie nad tworca (czego nie cierpie :( ) Pozdrawiam. PS.Dla mnie najlepsza ksiazka Hessego jest Siddhartha. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: p Re: "Wilk stepowy" IP: *.local4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 20:41 jedna z najlepszych książek jakie kiedykolwiek czytałam. miałam szczęście i na egzaminie z literatury miałam między innymi pytanie z tej lekturki. :)a jesli chodzi o interpretację zakończenia to pogłówkuj trochę myśle że twoja subiektywna ocena jest tu najważniejsza :) no i miłego pisania Odpowiedz Link Zgłoś
pmkowski Re: "Wilk stepowy" 04.07.04, 21:33 Na początku męcząca, ale warto było wytrwać Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: "Wilk stepowy" 04.07.04, 22:48 Tak czytałam. Świetna książka dla 15-16 latek z klas humanistycznych. Odpowiedz Link Zgłoś