Dodaj do ulubionych

"Wilk stepowy"

28.06.04, 19:04
czy ktoś z was czytal "Wilka stepowego" H. Hessego?
Co sądzicie o tej książce (szczególnie o jej zakończeniu)?
Obserwuj wątek
    • Gość: adas Re: "Wilk stepowy" IP: *.katowice.msk.pl / 81.219.117.* 28.06.04, 20:03
      Proszę bardzo:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=11392155&a=11392155
    • pax_tibi Re: "Wilk stepowy" 28.06.04, 20:03
      świetna książka, czytałam niedawno, zakończenie zaskakujące, podobało mi się
      • majkaha Re: "Wilk stepowy" 28.06.04, 20:11
        no tak, ksiazka jest calkiem calkiem
        ale ja musze napisac o niej prace i nie mam pojecia jak to zakonczenie ugryzc i
        zinterpretowac
      • Gość: klip "Kundel bury" IP: *.chello.pl 28.06.04, 20:43
        Nużące, przewidywalne, egzaltowane powieścidło "z ambicjami". Bohater z
        wywieszonym jęzorem gna w pogoni za absolutem, co kilka kroków wyjąc
        rozpaczliwie w obliczu kolejnej epifanii.
        Bardzo młodym ludziom może się podobać.
        • Gość: ewiwi ** IP: *.czeladz.msk.pl 29.06.04, 20:14
          Jak kazda książka,podoba sie tym którzy w jakis sposób identyfikują sie z
          bohaterem.Jak dla mnie jedna z najlepszych książek i nie prawda jest że "dla
          młodych",zreszta cokolwiek miało to znaczyc.. Kwestia przezyć i doświadczenia...
          Ciekawa jestem jaki masz temat pracy.. A zakończenie..? no cóż jeśli ma to być
          Twoje subiektywne zdanie to chyba powinno to byc coś od Ciebie.. Co czułaś
          czytając..No chyba żę potrzebne Ci opinie innych..
          Pozdrawiam
          • majkaha Re: ** 01.07.04, 18:58
            musze cos napisac o lekach egzystencjalnych i ich odbiciu w literaturze
          • j_u Re: ** 05.07.04, 09:32
            Nie jak kazda ksiazka. Ja, czytajac "Wilka stepowego", z nikim sie nie
            identyfikowalam w zaden sposob, a jednak ksiazka dosc mi przypadla do gustu.
            Zanadto egzaltowana, to prawda, ale jest dobrym zaproszeniem do dalszej lektury
            Hessego, poniewaz zdradza talent, a dalsze pozycje zostaly napisane lepiej i
            bardziej dojrzale. Szczerze polecam "Gre szklanych paciorkow", to chyba
            najlepsza ksiazka Hessego.
        • Gość: Zdanka Hmmmmmm.... IP: *.devs.futuro.pl 01.07.04, 21:45
          Trochę za ostro zjechane,ale właściwie się zgadzam.Wkurzała mnie bombastyczność
          tej powieści,wysokie C , ględzenie o Absolucie i jego poszukiwaniu,o sensie i
          jego poszukiwaniu ,o radości życia i jej poszukiwaniu w niewłaściwym
          miejscu...A na końcu da ci to wszystko seks z kobietą wyzwoloną ,bo Hermina
          wskaże ci drogę i zrozumiesz,że "śmiech" ocala od
          rozpaczy ...Blllllleeeeeeeee ,jak w amerykańskim filmidle. Wybaczcie,ale wolę
          poszukiwanie Absolutu w wydaniu Witkacego(szczególnie w wydaniu "Pożegnania
          jesieni")
          • Gość: itek Re: Hmmmmmm.... IP: *.pomorzany.v.pl 04.07.04, 21:24
            Nie zgadzam sie z "recenzja".Blad odczytania Steppenwolfa polega byc moze na
            tym, ze jest czytany zbyt doslownie, a jest to powiesc mocno symboliczna, w
            ktorej swiat przedstawiony jest symboliczny (poszczegolne fakty sa tylko
            pretekstem do snucia rozwazan etc.). "Nuda" tej wynika moim zdaniem w duzym
            stopniu z lenistwa (lub braku umiejetnosci) w odczytaniu znaczen symbolicznych.
            A tak przy okazji to nie ma nic latwiejszego niz postwic sie nad tworca (czego
            nie cierpie :( )
            Pozdrawiam.
            PS.Dla mnie najlepsza ksiazka Hessego jest Siddhartha.
    • Gość: p Re: "Wilk stepowy" IP: *.local4.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 20:41
      jedna z najlepszych książek jakie kiedykolwiek czytałam. miałam szczęście i na
      egzaminie z literatury miałam między innymi pytanie z tej lekturki. :)a jesli
      chodzi o interpretację zakończenia to pogłówkuj trochę myśle że twoja
      subiektywna ocena jest tu najważniejsza :) no i miłego pisania
      • pmkowski Re: "Wilk stepowy" 04.07.04, 21:33
        Na początku męcząca, ale warto było wytrwać
    • hania55 Re: "Wilk stepowy" 04.07.04, 22:48
      Tak czytałam. Świetna książka dla 15-16 latek z klas humanistycznych.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka