Dodaj do ulubionych

ubezpieczenie zdrowotne

10.08.06, 23:57
Hej, mieszkam w Poznaniu od niedawna....
cały czas szukam dobrej opieki dla mojej córeczki - publicznie po prostu nie
mam nerwów chodzić...

Byliśmy już z męzem w kilku prywatnych placówkach med w Poznaniu (certus,
luxmed, lim) i w jednym z nich - juz nie pamietam dokladnie w którym, ale
chyba w certusie - znalazlam ulotkę - PRYWATNE UBEZPIECZENIE ZDROWOTNE. Z
ciekawości zadzwoniłam. Wczoraj rozmawialam juz z ich doradca - mówił do
rzeczy.

Zostawił materiały i mam czas do zastanowienia...

a na forum szukam porady. Czy warto? zawsze to jakieś miesięczne
zobowiązanie, ale w porównaniu do cenników prywatnych to jest się nad czym
zastanawiać.. o ile to działa.....

Proszę o pomoc i opinie w tej kwestii!!!
Obserwuj wątek
    • burza4 Re: ubezpieczenie zdrowotne 11.08.06, 14:20
      nie wiem co to za ubezpieczenie - od kosztów leczenia? jeśli tak, to warto
      zagłębić się w szczegóły - czego dotyczy i co obejmuje, czy tylko choroby i
      nagłe wypadki, czy również profilaktykę i badania kontrolne.

wiem, że znajomi wykupili w Warszawie pakiet rodzinny w prywatnej klinice -
      obejmuje badania i wizyty u specjalistów, i płacą chyba 150 zł miesięcznie -
      ale umowę musieli zawrzeć na min. 2 lata.
      • emmkon Re: ubezpieczenie zdrowotne 11.08.06, 15:48
        Tak to jest ubezpieczenie kosztów leczenia. ubezpieczenie jakie zaoferował mi
        ten pan obejmuje w podstawie:
        - profilaktykę (mammografia (dla kobiet), usg, badania prostaty (dla mężczyzn),
        badana krwi, moczu
        - lekarzy wszystkich specjalności bez limitow i skierowan (z wyjatkiem
        stomatologa, ktory jest w drugim pakiecie -wraz z stomat zachowawcza, estetyką,
        itp)
        - badania diagnostyczne (musza byc zalecone przez lekarza) rtg, usg, ekg, eeg,
        tomograf, rezonans - bez ograniczen
        - badania laboratoryjne (jw musza byc zalecone przez lekarza) - jest tego cala
        tabelka - nie chce mi się pisacwink
        - wizyty domowe (ale w tym podstawowym max 2 w roku, nastepne warianty
        nielimitowane)
        - opiekę pielegniarska - pielegniarki srodowiskowe, zastrzyki, szwy, itp
        - zakladanie gipsu

mozna korzystac z lekarzy w ich placowkach medycznych (luxmed, lim, cm damiana,
        promedis - ponoc ponad 100. oprocz nich zwracaja tez koszty wizyt u lekarzy
        prywatnych

Kolejne pakiety maja protetyke, implanty, koszty lekow, wozki inwalidzkie,
        zasiłki szpitalne, itd

Tak z grubsza wygląda podstawa.
        jest tego caly wykaz - pan zostawil mi go wraz z materialami.

koszt uzaleznoiny jest od wieku i plci. dla mnie (mam 27 lat) skladka to 110
        pln miesiecznie za ten podstawowy, dla męza 70(a ma nawet 29 lat - to
        niesprawiedliwe......) a dla córeczki podstawowy to 55 (ale my sie bardziej
        sklaniamy do wykupienia jej tego drugiego ze stomatologia za 85 pln miesiecznie

co o tym myslisz/cie? warto?
        • emmkon Re: ubezpieczenie zdrowotne 11.08.06, 15:50
          aha i umowa zawierania jest na rok, ale w kazdej chwili mozna odstapic - jest
          okres wypowiedzenia (3 miesiace) albo po prostu mozna nie oplacac skladek
        • psssotka Re: ubezpieczenie zdrowotne 11.08.06, 16:35
          Odnosnie pakietu stomatologicznego dla corki.Policz 30x12=360zl.Takiej kwoty
          przez rok nie wydasz u stomatologa na dziecko.
          • emmkon Re: ubezpieczenie zdrowotne 11.08.06, 17:25
            rozumiem, ale oprócz stomatologii (lacznie z zalozeniem aparatu
            ortodontycznego, co moze mojej coreczki nie dotyczyc....) jest wiele innych
            dodatkow o ktorych nie chcialo mi sie nawet pisac.....

wg Ciebie wystarczy tylko ten podstawowy?
            • psssotka Re: ubezpieczenie zdrowotne 11.08.06, 22:48
              Witaj.Nie chce abys mnie zle zrozumiala.Po przeczytaniu Twojego postu odnioslam
              wrazenie,ze wahasz sie czy wykupic dodatkowy pakiet(stomatologiczny).Piszac
              swoja wypowiedz mialam na mysli abys przekalkulowala czy to sie
              oplaca.Zakladalam,ze coreczka jest jeszcze mala(sadzac po Twoim wieku) i nie ma
              problemow stomatologicznych.Sama znasz swoje dziecko najlepieja ,ja na
              podst.wlasnego doswiadczenia znam dzieci,ktore w wieku 12 lat maja zdrowe zeby
              i nie byly nigdy u stomatologa.I tylko na ten aspekt chcialam zwrocic uwage
              wypowiadajac sie odnosnie kalkulacji.P.S.Zrob przeglad uzebienia coreczki i to
              z pewnoscia pomoze Ci podjac sluszna decyzje.A po roku(czy kilku)mozesz wykupic
              jej dodatkowy.Pisze Ci tak ,jak ja bym sama zrobila.Pozdrawiam serdecznie i
              przyznam,ze zainteresowalo mnie to ubezpieczenie.
              • psssotka Re: ubezpieczenie zdrowotne 11.08.06, 23:00
                Dodam jeszcze,ze ja tez sie interesowalam prywatnym ubezpieczeniem zdrowotnym i
                w NFZ stawka miesieczna wynosi 204zl\m-c od osoby. Nie dowiadywalam sie nawet
                na jakich warunkach,jednak mysle ze o stomatologu tam nawet mowy nie ma.Jak
                mozesz to podaj nr tel. do tej firmy ubezpieczeniowej wszystkiego sie dowiem i
                moze sama skorzystam z je uslug.
                • emmkon Re: ubezpieczenie zdrowotne 11.08.06, 23:34
                  nfz nie ma prywatnego ubezpieczenia zdrowotnego - to jest tylko cos w rodzaju
                  dobrowolnego przystapienia do ubezieczenia zdrowotnego (np jesli ktos nie placi
                  zus a chce byc leczony publicznie - szczegóły
                  www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=2&dzialnr=1&artnr=1443 )

Jeśli chcesz numer to tego Pana ( z firmy inter polska) co był u mnie to napisz
                  mi maila na emmkon@gazeta.pl. bo w sumie to znam tylko kontakt do niego i na
                  infolinię 801 801 802 (ja osobiscie nie lubie infolinii....)
                  • emmkon Re: ubezpieczenie zdrowotne 11.08.06, 23:38
                    a w kwestii wyboru z czy bez stomatologii to sprawa jest taka ze jest jeszcze
                    karencja na stomatologie 8 miesiecy - czyli przez 8 m-cy nie korzystasz a
                    placisz, a potem tak jak pozostale uslugi.

ale z tego co sie orientowalam karencja to standard..
                  • psssotka Re: ubezpieczenie zdrowotne 11.08.06, 23:59
                    Tak masz racje ,chodzilo mi o dobrowolne(nfz)lub prywatne ubezpieczenie.Po
                    rozwodzie zostalam bez jakiegokolwiek ubezpieczenia.Czy ta firma dziala na cala
                    Polske,bo nie jestem z Poznania do tego miasta pozostal tylko sentyment.
                    • emmkon Re: ubezpieczenie zdrowotne 12.08.06, 00:26
                      jak standardowa ubezpieczalnia - ta firma tez dziala na cala polske. jak chcesz
                      to wyslij mi swojego maila na emmkon@gazeta.pl - ten pan, ktory byl u mnie moze
                      jakos Ci pomoże.... przesle Ci jego numer - chyba się nie obrazi hihi
                      • psssotka Re: ubezpieczenie zdrowotne 12.08.06, 11:19
                        Witaj emmkon.Odpisujac na Twoj post chcialam Ci pomoc,jednak okazuje sie,ze to
                        Ty bardziej pomoglas mnie.Dziekuje za wszystkie przeslane informacje.Zadzwonie
                        na infolinie i dowiem sie o doradce w swoim miescie.Trzeba sie tez dowiedziec
                        czy jest to wiarygodna firma,bo roznica w skladkach(porownujac nfz) jest
                        duza.Najprosciej chyba bedzie zapytac lekarzy,czy rzeczywiscie zwracaja im
                        koszty leczenia.Przed podpisaniem umowy dowiedz sie czy pacjent najpierw sam
                        oplaca np.implanty,koronki,czy jakies specjalistyczne leczenie(ktore moze
                        kosztowac kilkanascie tysiecy)a ubezpieczenie dopiero po jakims czasie to
                        pokrywa.Przepraszam,ze sie rozpisalam.Pozdrawiam.
                        • emmkon Re: ubezpieczenie zdrowotne 12.08.06, 11:43
                          fajnie, cieszę się. daj znać jak pogadasz z ich doradcą. ja ze swoim się
                          spotkam w przyszlym tygodniu. dowiadywałam się trochę o firmie - niemiecki
                          kapitał, lekarze mają w niej OC (mój brat tezwink). pozdrawiam
                          • burza4 Re: ubezpieczenie zdrowotne 12.08.06, 17:51
                            ta prywatna polisa o której wspominałam kosztowała 150 zł miesięcznie za całą
                            rodzinę (4 osoby), więc to ubezpieczenie nie jest szczególnie tanie, ale jesli