Dodaj do ulubionych

pytanie o wychowawczy

22.08.06, 18:33
Wiem że może nie tu powinnam zadawać to pytanie. Chciałam się zapytać czy może
ktoś wie jak nie należy mi się rodzinne bo przekraczaja nam dochody to czy
będzie mi się należał wychowawczy i kto go będzie wypłacał MOPS czy zakład
pracy?Jak ktoś może odpowiedzieć to bardzo byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • escribir Re: pytanie o wychowawczy 22.08.06, 19:19

Ten "wychowawczy" to dodatek do zasiłku rodzinnego. Jesli nie przysługuje
      rodzinny, to wychowaczy tez nie.
    • renatasab Re: pytanie o wychowawczy 22.08.06, 19:33
      a do zasiłku rodzinnego to przedstawia sie dochody za 2005 rok czy mogą byc za 2004?
      • escribir Re: pytanie o wychowawczy 22.08.06, 19:44
        od wrzesnia 2006 obowiązują dochody za 2005 rok
    • renatasab Re: pytanie o wychowawczy 22.08.06, 19:59
      czyli jak ja urodziłam 18.07 i zaraz składałam o wychowawczy to powinnam
      wyciągnąc dochody za 2004rok?
      • izasia Re: pytanie o wychowawczy 22.08.06, 21:01
        Witaj!
        Jeżeli urodziłaś w lipcu to składasz o urlop wychowawczy dopiero jak skończy Ci
        sie urlop macierzyński.Musisz w MOPS-ie pobrać kwestionariusz gdzie zaznaczasz
        o dodatek do zaiłku rodzinnego o zasiłek rodzinny.Dostarczasz akt urodzenia
        dziecka,zaśw. o dochodach za 2005r z Urzedu Skarbowego,dow.osobisty,nr.konta na
        który mają wpływac pieniążki,zaśw. z pracy o urlopie wychowawczym( u mnie na
        ich druku ale to zależy od MOPS-u).A potem czekasz na decyzję.Dochód Twojej
        rodziny za 2005r nie może przekroczyc 504,00 netto na osobę(Twój dochód nie
        jest brany pod uwagę -jezt on uznawany za utracony.Bierze się pod uwage tylko
        męża dochody).
        Mam nadzieje że napisałam to zrozumialesmile
        Pozdrawiam
        Iza
        • renatasab Re: pytanie o wychowawczy 23.08.06, 09:11
          nie wiem czy dobrze rozumiem, teraz wyciągaliśmy o dochodach z urzedu skarbowego
          o dochodach za 2005 do rodzinnego i pani z MOPSu powiedziała że nam przekroczyły
          dochody o 60 zł. To czy jak będę się starać o urlop wychowawczy to moje dochody
          nie będą wliczane?tylko męża?czy tak to powinnam rozumieć?
          • rakijka Re: pytanie o wychowawczy 23.08.06, 20:02
            To czy jak będę się starać o urlop wychowawczy to moje dochody
            > nie będą wliczane?tylko męża?czy tak to powinnam rozumieć?

Wlasnie tak powinnas to zrozumiec.
            pzdr
      • escribir Re: pytanie o wychowawczy 22.08.06, 23:32
        własnie kończy się rok zasiłkowy który trwał od 9/2005 do 8/2006. następny
        będzie trwał od 9/2006 do 8/2007. Macierzyński skończy ci się już w "nowym"
        roku zasiłkowym- więc dochody z 2005.
        • izasia Re: pytanie o wychowawczy 24.08.06, 08:07
          Teraz starając się o urlop wychowawczy nie będą brane pod uwagę już Twoje
          dochody za 2005r,gdyż zostana uznane jako dochód utracony bo teraz juz nie
          będziesz otrzymywała z pracy Swojej pensji.Będąc jeszcze na macierzyńskim
          otrzymujesz dochód dlatego do wyliczenia zasiłku rodzinnego brano pod uwage
          Twoje zarobki za 2005r.Skoro przekroczyliście o 60,00 to znaczy że jak Twój
          dochód będzie utracony to napewno załapiesz sie na płatny urlop wychowawczy.
          Teraz zmienili teramin płacenia tych dodatków z MOPS-u.Do tej pory wpływały
          zasiłki do 15-tego danego miesiaca a teraz we wrześniu wpłynąć mają do 30.09 a
          od października między 20-25 każdego miesiąca.Ja się tym zdenerwowałam bo jakby
          nie było ostatni zasiłek był 10.08 a teraz dopiero 30.09.Ktos to sobie świetnie
          wykombinował.
          Pozdrawiam
          Iza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka