Dodaj do ulubionych

obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim

30.08.06, 12:03
Dziewczyny,
wyczytałam w serwisie money.pl , ze od maja b.r. nalezy płacić ubezpieczenie
zdrowotne i społeczne będąc na urlopie macierzyńskim : w przypadku
prowadzenie własnej działalności i pracy na etacie (wyrok Sądu Najwyzszego).
Ja włśanie chciałam założyc własną firmę , po macierzyńskim rezygnuję z pracy
w firmie ; ale chyba będę musiała poczekac do końca urlopu.
Obserwuj wątek
    • limonka26 Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 12:25
      pierwszy raz słyszę, ja prowadzę działalnośc i właśnie od wrześnie idę na
      zwolnienie ze względu na zagrożoną ciążę. Moja księgowa powiedziała, że tylko
      zdrowotne będę musiała opłacać i na zwolnieniu i na macierzyńskim. Podstawa do
      wypłaty świadczenie przez ZUS to ok. 1511 zł od tego odjąć podatek i zdrowotne.
      • aga330 Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 12:38
        ja prowadze dzialalnosc od lipca br. jest to firma jednoosobowa. i nie wiem czy
        isc na urlop czy nie i czy bede musiala zawiesic dzialalnosc biorac zasilek
        macierzynski.bo skoro jestem na urlopie to jak moge wystawiac faktury?pytalam w
        zusie ale nie dowiedzialam sie niczego,a ksiegowosc prowadze sama i nie mam
        fahowej porady w tym zakresie...
      • anna-bw1 Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 12:38
        www.ubezpieczeniaspoleczne.pl/page.php?ins=73
        To chyba dotyczy tylko osób, które jednocześnie pracują na etat.
        • mag-dallena Re: Aga30 30.08.06, 12:43
          Będąc na urlopie macierzyńskim, dostajesz 100% swojego wynagrodzenia (pewnie
          wyliczą średnią) i możesz zarabiać! I wystawiać faktury i pracować i płacić
          składki :]
          To najnowsze dane z ZUS-u.
          • limonka26 Re: mag-dallena 30.08.06, 12:50
            dziwne jest to co napisałaś, Zus ma jedną podstawę, którą płaci dla osób
            prowadzących działalność, Twoje zarobki nie mają tu znaczenia. Albo jesteś na
            macierzyńskim i siedzisz w domu albo pracujesz normalnie i płacisz składki ale
            wtedy od ZUS-u nic nie dostajesz.
            • aga330 Re: mag-dallena 30.08.06, 12:55
              no wlasnie tez tak mi sie wydaje ale na 100 proc. pewnosci nie mam
          • to_ja_marta Re: Aga30 30.08.06, 13:24
            mag-dallena napisała:

> Będąc na urlopie macierzyńskim, dostajesz 100% swojego wynagrodzenia (pewnie
            > wyliczą średnią) i możesz zarabiać! I wystawiać faktury i pracować i płacić
            > składki :]
            > To najnowsze dane z ZUS-u.
            >

prosze nie używajcie sformułowania "100% swojej pensji" bo nie jest to prawdasad(
            dostaje się 100% średniej jaka Ci wyliczą na podstawie 12 miesięcy sprzed
            pierwszego zwolnienia z powodu ciąży.
            w niektórych przypadkach jest to bardzo krzywdzące.
            jak mi wyliczyli to myslałam, że mnie krew zaleje, bo dostałam fajna podwyzkę,
            ale nic z tego nie będe miałasad
            tym bardziej, że choć mam ją od kwietnia <rodzę w styczniu> to średnią
            policzyli mi od czerwca wstecz rok sad
            w lipcu po raz pierwszy poszłam na zwolnienie <raptem tydzień>
            ten cały zasiłek będe miała znacznie niższy niż pensję.. wrrrr a cały czas ZUS
            jest sciagany z noralnej pensji
            eech
            państwo pro-rodzinne
            • aga330 Re: Aga30 30.08.06, 14:05
              GDZIE moge sprawdzic te informacje bo zus odpada bylam i pytalam tam kazdy co
              innego mowi
      • galexasz Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 13:00
        faktycznie to prawda: jeśli kobieta prowadzi dział. gosp. a dodatkowo jest
        zatrudniona na etacie to z dział. opłaca tylko ub. zdrowotne. Ale w momencie
        przejścia w pracy na urlop macierz. nie podlega składkom na ubezp. społeczne,
        co powoduje że z dział. musi je opłacać w całości. Sytuacja ta nie dotyczy
        natomiast kobiet, które mają tylko dział, bo opłacają z niej ub. społ, i mogą
        przejść na zasiłek macierzyński z ZUS.
        Ale dla kobiet etatowców jest wyjście - potwierdzane przez ZUS: otóż przed
        dniem porodu trzeba przejść w pracy na urlop macierzyński, z tym samym dniem
        należy zarejestrować się do zus aby opłacać pełne składki, wtedy już w
        następnym dniu po zarejestrowaniu można przejść w ZUS na zasiłek macierzyński
        (jest on płatny, ale z podstawy, której w przypadku jednego dnia podlegania pod
        ubezpiecz. społeczne jst niewiele, więc są to grosze). Waże - przy zasiłku
        macierzyńskim ZUS nie wymaga okresu karencji, tak jak przy zasiłki chorobowym,
        więc można być zarejestrowanym tylko jeden dzien, można oczywiście poczekać teć
        do dnia porodu i z tym dniem przejść w ZUS na zasiłek macierzyński, ale wtedy
        składki na ubezp. społ. zapłacone ZUS będą odpowiednio wyższe. Ponadto w
        trakcie zasiłku macierzynskiego trzeba opłacać składkę na ubezp. zdrowotne.

Ja właśnie z tej opcji skorzystam (zresztą nie mam za dużego wyboru, gdyż moja
        dział,. przynosi mi grosze i nawet na składki by mi nie wystarczylo).
        Potwierdzałam w ZUS - można tak zrobić

tylko wczoraj pojawiła się jeszcze jedna wątpliwość - przeczytałam w kodeksie
        pracy, że urlop macierzyński przed planowanym terminem porodu powinien wynosić
        co najmniej 2 tygodnie, a ja chciałam przed porodem wziąc jak najmniej tego
        urlopu, żeby jak najwięcej zostało na po - ale kwestię tę muszę sprawdzić)
        • limonka26 Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 13:05
          OK, a co w przypadku, gdy mam własną działalnośc i świadczę usługi dla firmy, z
          którą mam podpisaną umowę agencyjną. Firma ta nie płaci za mnie żadnych składek
          tylko ja opłacam cały ZUS za siebie. Co wtedy ze zwolnieniem i macierzyńskim?
          • galexasz Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 13:22
            sama z własnej działalności przechodzisz w zus na macierzyński - odpowiednio to
            zgłaszając (niestety jeszcze się tym nie interesowałam w jakiej formie - ale
            najlepiej zapytać w ZUS), a twojego kontrahenta to nie interesuje - to wasza
            sprawa jak w tym okresie ułożycie współpracę
    • galexasz Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 13:03
      jeszcze jedno: poszukaj na money.pl

tam w dniu 31.07.2006 prowadziłam rozmowę (jako Ola) z niejakim BARTKIEM, który
      właśnie mnie na to rozwiązanie naprowadził - poszukaj na forum pod tematem
      ubezpieczeń społecznych, ponadto w zakładce pisma i wyjaśnienia znajduje się
      wyrok w tej sprawie z 18 stycznia 2005r, II UK 128/04
      • aga330 Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 13:11
        ja dzialam od 5lipca br. ponoc musi uplynac 180 dni aby isc na urlop platny.
        mam termin na 29,11,06 i ew. zabraknie mi kilku dni. ale nie wiem czy moge
        dalej prowadzic dzialalnosc pobierajac zasilek bo ja mam spore dochody z
        dzialalnosci i nie wiem czy nie lepiej zrezygnowac z zasilku bo i tak jestem w
        domu a po drugie czy moge jako firma jednoosobowa bedaca na zasilku prowadzic
        dzialalnosc i normalnie wystawiac faktury
        • galexasz Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 13:20
          być może że okres karencji występuje gdy chodzi o płatny urlop - choć mój
          rozmówca Bartek o tym nie wspominał
          na urlopie można prowadzić działalność, choć i ja zastanawiam się (firma
          jednoosobowa) czy nie zawrzeć z kimś umowy (zlecenie lub dzieło) pro forma na
          niewielką kwotę, by niczego mi nie zarzucono. Najlepiej pytać w ZUS, ja mam
          jeszcze pół roku czasu więc nie zajmuję się tym tematem intensywnie, ale jeśli
          masz możliwość otrzymanai pieniędzy z ZUS to dlaczego nie, a przede wszystkim
          nie płacisz składek na ub. społ.
      • galexasz Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 14:35
        galexasz napisała:

> jeszcze jedno: poszukaj na money.pl
        >
        > tam w dniu 31.07.2006 prowadziłam rozmowę (jako Ola) z niejakim BARTKIEM,
        który
        >
        > właśnie mnie na to rozwiązanie naprowadził - poszukaj na forum pod tematem
        > ubezpieczeń społecznych, ponadto w zakładce pisma i wyjaśnienia znajduje się
        > wyrok w tej sprawie z 18 stycznia 2005r, II UK 128/04

upss... przepraszam, ale pomyliłam strony, chodziło mi o portal: www.podatki.pl
    • pink75 Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 14:25
      anna-bw1 napisała:

> Dziewczyny,
      > wyczytałam w serwisie money.pl , ze od maja b.r. nalezy płacić ubezpieczenie
      > zdrowotne i społeczne będąc na urlopie macierzyńskim : w przypadku
      > prowadzenie własnej działalności i pracy na etacie (wyrok Sądu Najwyzszego).
      > Ja włśanie chciałam założyc własną firmę , po macierzyńskim rezygnuję z pracy
      > w firmie ; ale chyba będę musiała poczekac do końca urlopu.

Tak, jest to prawda. Tak mnie poinformowano w ZUS O/Chorzów
      Jeśli z zakładu pracy jesteś na macierzyńskim to składki opłaca Ci budżet
      państwa, chyba, że masz inny tytuł do ubezpieczenia (a takim jest prowadzenie
      działalności gospodarczej) to wtedy musisz sama płacić.

W Twojej sytuacji nie opłaca się zakładać działalności przed macierzyńskim.
      Ja będę swoją działalność na czas macierzyńskiego zawieszała.
      • galexasz Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 14:34
        nie ma w zus takiego pojęcia jak zawieszenie - jest wyrejestrowanie
        działalności - ale wtedy musisz się zlikwidować - zus tego nei honoruje i po
        jakimś czasie skontroluje i każe zapłacić - były już sprawy sądowe w tej
        kwestii - niestety przegrane przez podatników.

Jedyne rozwiązanie, aby nie płacić składek mając dział., i etat to to które
        opisałam

oczywiście jeśli jest wybór aby nie zakładać działalności to lepiej poczekać
        • shelly1 Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 15:15
          bardzo ciekawy dla mnie watek,
          nie rozumiem tylko, dlaczego nie mozna wyrejestrowac dzialalnosci, np na pol
          roku( czyli dluzej niz na okres macierzynskiego) i pozniej zarejestrowac ja
          ponownie- co ma zus sprawdzac i kazac placic, jesli ma sie faktycznie przerwe
          w prowadzeniu jednoosobowej działalnosci i przez pol roku zadnych dochodow?
          galexasz, jestes bardzo dobrze poinformowana w temacie, wiec moze mi pozmozesz-
          czy jesli pracuje na etacie plus mam wlasna dzialalnosc, termin na koniec
          lutego, to czy dobrym rozwiazaniem jest wyrejestrowanie dzialalnosci w styczniu
          i ponowne zarejestrowanie we wrzesniu/pazdzierniku?
          z gory dziekuje za odpowiedz
        • pink75 Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 15:22
          galexasz napisała:

> nie ma w zus takiego pojęcia jak zawieszenie - jest wyrejestrowanie
          > działalności - ale wtedy musisz się zlikwidować - zus tego nei honoruje i po
          > jakimś czasie skontroluje i każe zapłacić - były już sprawy sądowe w tej
          > kwestii - niestety przegrane przez podatników.

Owszem, honoruje. Źródło informacji - ten sam ZUS O/Chorzów.
          Normalnie wyrejestrowujesz się z ubezpieczeń na druku ZWUA. Jedynie NFZ robi
          ponoc problemy (i tu pani podała mi tel. do NFZ, ale z mini jeszcze nie
          rozmawiałam).
          • pink75 Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 15:31
            pink75 napisała:

> Normalnie wyrejestrowujesz się z ubezpieczeń na druku ZWUA. Jedynie NFZ robi
            > ponoc problemy (i tu pani podała mi tel. do NFZ, ale z mini jeszcze nie
            > rozmawiałam).
            I jeszcze na druku ZWPA.
            Zresztą zapoznajcie się z tym artykułem:
            www.zus.pl/niusy/k060120.htm

• anulas100 Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 30.08.06, 18:39
      Faktycznie, bardzo ciekawy wątek.
      ja tez jestem w takiej sytuacji, jestem zatrudniona na etacie i prowadze
      równocześnie DG (opłacam tylko składke zdrowotną). to że będe musiała opłacac
      składki społeczne w mommencie przejścia na macierzyński nieźle mnie
      zdenerwowało!!
      Nie chce wczesniej przechodzic na macierzyński, bo szkoda mi każdego dnia,
      który mogłabym spędzic z dzieckiem.
      Czy naprawdę nie ma innego wyjścia??
      I inne pytanie czy z tytułu DG nalezy mi się zasiłek macierzyński(kasa)?
      Sądzę,że nie bo opłacam tylko składkę zdrowotną. A gdybym teraz zaczęła opłacać
      składke chorobową??
      Hmm, nie bardzo mi się ta cała sytuacja podoba.

Pozdrowienia
      • bammbi Re: obowiązek płacenia ZUS na macierzyńskim 05.09.06, 19:16
        Witam

czy mama prowadząca tylko działalność gosp (nie pracująca na innym etacie)
        w czasie macierzynskiego z ZUS ma oplacać wszystkie składki 700 zł czy tylko
        zdrowotną ?

bo słyszałam że był w tej sprawie wyrok NSA i że trzeba płacić wszystkie ale
        liczę że to jakiś błąd....

Do tego jesli prowadzę działalnosć to jak ZUS wylicza mi zasiłek macierzynski
        tzn ile on wyniesie ?
        ile przy skladkach Zus co miesiąc płaconych 700 zł a ile przy 1500 zł składkach ?

Proszę o info z góry dziękuję

Aha, gdyby wczesniej zdarzyło mi sie zwolnienie to czy zus placi chorobowe 80 %
        ? (placona skladka chorobowa w terminie ponad pół roku )
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka