Dodaj do ulubionych

wolne dla męża po cesarce nalezy sie?????

30.09.06, 12:36
mam wskazania do cesarskiego cięcia jednak mój lekarz powiedział że
zwolnienie moze wystawić mi tylko do dnia parodu ( a słyszałam ze w przypadku
cesarki przysługuje jeszcze zwolnienie 7 dni) jak równiez 2 tyg męzowi na
opieke nad dzieckiem czy nad zona tego dokladnie nie wiem.Jesli ktoras z Was
wie cos na ten temat to prosze o informacje gdzie moge znależść odpowiedni
przepis aby pokazac lekarzowi a tym samym otrzymac zwolnienie dla siebie i
dla męża
Obserwuj wątek
    • czywydrawygra Re: wolne dla męża po cesarce nalezy sie????? 30.09.06, 13:18
      jak się nie myle to tobie nie przysługuje zwolnienie, poprostu od dnia porodu
      zaczyna Ci sie macierzynski, mój mąż po mojej cesarce dostał 3 tygodnie opieki
      na mnie
      pozdrawiam
    • czywydrawygra Re: wolne dla męża po cesarce nalezy sie????? 30.09.06, 13:20
      ale to chyba od lekarza zależy ile da opieki twojemu mężowi
      • katrem Re: wolne dla męża po cesarce nalezy sie????? 30.09.06, 13:36
        mój mąż dostał 14 dni opieki - bo tyle max. się należy w ciągu roku
        • czywydrawygra katem 30.09.06, 13:39
          to niby dlaczego mój dostał 3 tyg??
          • katrem Re: katem 30.09.06, 13:41
            nie wiem, może wziął zwolnienie na siebie?
            • katrem Re: katem 30.09.06, 13:43
              nt. zasiłku opiekuńczego przeczytasz tutaj:
              www.zus.pl/swiadcze/zas004.htm
            • czywydrawygra Re: katem 30.09.06, 13:43
              moj lekarz wypisał mu opieke na 21 dni, czyli prawdopodobnie 2 tyg. to nie jest
              max.
              • katrem Re: katem 30.09.06, 13:46
                chyba że wypisał opiekę nad dzieckiem a nie nad Tobą, tylko zastanawiam się co
                na to zus - wkońcu wypłaca zasiłek macierzyński...
              • katrem Re: katem 30.09.06, 13:51
                przepisy mówią same za siebie, ale nie ważne, jeżeli zus przez pomyłkę wypłacił
                z całe 21 dni to tylko się cieszyćsmile
                ps. pamietaj tylko, że te dni odlicza się od przysługujących w ciągu roku 60 dni
                opieki na dziecko...
                • czywydrawygra Re: katrem 30.09.06, 13:54
                  ale to na 100% nie bylo na opieke na małego tylko na mnie
                  pozdrawiam
                  • katrem Re: katrem 30.09.06, 13:56
                    rozumiem, dziwne że w pracy lub w zusie nikt się nie kapnąłsmile no ale tylko się
                    cieszyć i mieć nadzieję, że nie będą chcieli tego skorygować...
                    pozdrawiam!
            • karolina218 katem 30.09.06, 13:44
              czesc!!
              poczytaj sobie
              praca.gazeta.pl/gazetapraca/1,74785,3364390.html?as=5&ias=7&startsz=x

pozdrawiam
              tickers.tickerfactory.com/ezt/d/1;20723;51/st/20070415/k/d5f1/preg.png
              • katrem Re: katem 30.09.06, 13:47
                co mam czytać? to samo jest na stronie zusowskiejsmile
                pozdrawiamsmile
                • meggyn Re: katem 30.09.06, 16:15
                  Ja pracuję w Zusie i dziewczyny mają rację.Zasiłek opiekuńczy w ciągu roku
                  przysługuje 60dni łaczne na dziecko i na członka rodziny,z tym że na członka
                  rodziny max.14 dni.Jeżeli mąż dostał 21 dni to zapewniam Cię że żaden ZUS tyle
                  mu na ciebie nie wypłacił(jeśli płaci osobiście-zakład pracy poniżej 20
                  pracowników,na resztę wydaje decyzję odmowną)Jeśli wypłacił mu zakład pracy i
                  nie znał do końca przepisów to może i wypłacił za całe 21 dni.Taki błąd i tak
                  wyjdzie przez składane deklaracje w ZUSie wię trzeba będzie i tak ten zasiłek
                  zwrócić
                  • czywydrawygra meggyn 30.09.06, 16:34
                    tak, to zakład płacił, dostał normalną wypłate, czyli powinniśmy się spodziewać
                    że się upomną, ciekawe ile czasu im to zajmie aż sie połapią
                    • meggyn Re: meggyn 30.09.06, 18:34
                      Jeżeli dostał normalną wypłatę to i tak za dużo bo zasiłek opiekuńczy wynosi 80%
                      pensji.Na pewno się upomną jak dostaną pismo z zusu że za dużo odliczyli sobie
                      składki za ten zasiłek.Zakład będzie musiał oddać różnicę do ZUSu a z mężem
                      jakoś to załatwi,może potrącą mu z pensji,a może dołożą z własnych środków to
                      zależ od zakładu pracy-w końcu to ich błąd.
                      • czywydrawygra Re: meggyn 30.09.06, 18:46
                        dokładnie tak jak piszesz 80% dostał,źle to napisałam wcześniejsmilemam nadzieje
                        że to zakład dopłacił za tą pomyłke i nic nam z wypłaty nie odtraca, rodziłam w
                        maju, myśle że już by sie upomnieli, w sumie to i tak chyba byłaby niewielka
                        kwota
                        dziekuje za wyjaśnienia i pozdrawiamsmile
          • monia1996 Re: katem 30.09.06, 18:07
            Musiał dostać na dziecko (na dziecko nalezy się do 90 dni). Na innego członka
            rodziny można dostać maksymalnie 14 dni (z tym że w sumie i tak tylko 90).
            • monia1996 Re: katem 30.09.06, 18:09
              Kurczę, nie doczytałam do konca, koleżanki wszystko ładnie wyjaśniły, a mnie do
              tego z pospiechu 9 się z 6 zamieniły smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka