Dodaj do ulubionych

zasiłek rodzinny - mam dośc

13.11.06, 17:20
znacie mnie juz, ze mam nieciekawą sytuację.Czekam od 1 września na decyzję
zsiłku rodzinnego i do dzis nie dostałam ani pieniędzy a ni pisma. Czy ktoś z
Was miał sytuację zeby tak długo czekac i dostaliście wstecz pieiadze czy to
przepada? lis, nie mam co jesc dosłownie, i czekam na każdą złotówkę.
Obserwuj wątek
    • addria Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 13.11.06, 18:06
      Przecież możesz po prostu tam zadzwonić z pytaniem czy Twój wniosek został
      rozpatrzony i kiedy możesz spodziewać się pieniążków. Być może Twoje dokumenty
      się zawieruszyły? Trzeba się zainteresować.
      Świadczenia zaległe, w przypadku ich przyznania, zostaną Ci wypłacone.
      Pozdrawiam
    • iwonag25 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 13.11.06, 20:31
      Ja tak mialam i sie okazalo, ze nie dostaniemy zasilku bo mamy za wysokie
      dochody. Nikt nie raczyl nas powiadomic.
    • deedee04 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 13.11.06, 20:51
      moja mama też tak miała,bo żle jej obliczyli dochód.również nikt jej nie
      powiadomił,ale pojechała,narobiła rabanu napisała skargę i odzyskała zaległy!na
      100% musisz się sama upomnieć.powodzenia.
    • kmianka Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 13.11.06, 20:52
      Po pismo trzeba sie samemu do mopsu udac. Moze warto pojsc i sie dowiedziec co
      sie dzieje, skoro nie masz co jesc?
      Jesli podanie zlozylas np do konca sierpnia, powinnas dostac zasilek juz za
      wrzesien.
      • renka14 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 13.11.06, 21:02
        osrodek ma obowiazek wydac decyzje na Twoj wniosek - pozytywna lub nie ale ma
        obowiazek, domagaj sie tego
        • edycia274 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 13.11.06, 22:18
          Tyłek ruszyc do urzędu i zapytac.
      • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 07:40
        kmianka napisała:

> Po pismo trzeba sie samemu do mopsu udac. Moze warto pojsc i sie dowiedziec
        co
        > sie dzieje, skoro nie masz co jesc?
        > Jesli podanie zlozylas np do konca sierpnia, powinnas dostac zasilek juz za
        > wrzesien.

wnioski sie składało do końca września, nie sierpnia. Jest juz listopad, ja nie
        dostałam kompletnie nic, anie pieniędzy ani decyzji.Pieniądze mają iśc na
        konto, nie na pocztę.AAAAAAAAA z takim państwem...............
        • kmianka Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 15:13
          Ja zlozylam do konca wrzesnia i pieniadza za pazdziernik dostalam w polowie
          miesiaca (na konto).
          Do konca sierpnia tez sie skladalo wnioski, i wtedy zasilek dostawalo sie za
          wrzesien.
          Mysle, ze najlepiej pojsc osobiscie i sie dowiedziec. Wtedy nie zbeda Cie tak
          latwo
    • ba_warka Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 13.11.06, 22:51
      Musisz się skontaktować z urzędem albo sprawdź na poczcie czy jesteś na liście
      do wypłaty.Bywa,że pieniądze czekają a decyzji brak u osoby
      zainteresowanej.Musisz mieć ze sobą (poczta)dowód os.
      Pozdrawiam
      • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 07:39
        kochane, ja dzwonię, chodzę do urzedu i pytam się juz 3 mieisąc, i dacyzja niby
        była wydana w październiku ale do dziś jej nie dostałam a oni tez jej nie mają.
        Jeśłi chodzi o dochody to napewno nie przekraczam, a decyzja powinna być czy
        przekraczam czy nie-bo to każdy dostaje.dziwne trochę.
        • gorgolka Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 08:15
          zadzwoń bezpośrednio do kierownika i postrasz skargą na bezczynność urzędu (kpa
          daje taką możliwość)
          mają max 30 dni na wydanie decyzji od daty złożenia ostatnich dokument ów przec
          ciebie w urzędzie
          domagaj sie odsetek, albo przynajmniej nimi postrasz
          nie mozesz ponosić konsekwencji błędów urzędniczych
          sama jestem urzędnikiem (co prawda w innej instytucji) ale wiem że nic tak nie
          dyscyplinuje jak groźba skargi
          • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 08:37
            dzwoniłam tak jak mi podpowiedziałas,do kierownika.
            Już mnie to denerwuje, ale nie dostane zasiłku wstecz, dopiero od listopada. To
            jest żart, chcę się odwołac.
            • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 08:38
              moze pomożecie mi napisać stosowne pismo.
              • marabr Byłam w identycznej sytuacji... 14.11.06, 09:02
                Miałam identyczna sytuacje. czekałam i czekałam. Wkoncu wku..ona zadzwoniłam i sie dowiedzialam ze cos pomylili w papierach. Mieszkalam juz w gdansku wiec osobiscie nie moglam sie udac do urzedu- wyslalam mame. Zrobila awanture ze naleza mi sie te pieniadze i nie z mojej winy czekam. No, wygarnela im ze jak im trzeba placic to juz a jak oni to jeszce zabieraja. nastraszyla ze nie zostawi tak tego i ze jestem bez pieniedzy bo oni sie pomylili- niedbalstwo. No i za 3 dni mialam pieniadze na koncie i jeszce dzwonili zeby przeprosic.
    • mamaewy Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 09:04
      A masz potwierdzoną datownikiem kopię złożonego do urzędu pisma? Bo o ile się
      dobrze się orientuje, wedle przepisów, każdy urząd publiczny ma coś koło 30 dni
      na wydanie odpowiedzi i w tym terminie musi się wyrobić.
      • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 09:18
        złożyłam dokumenty 1 września ale jeszcz epod koniec września wysłali mi do
        podpisania pismo, i odesłałam. więc to trwa i trwa. Nie zapłaca mi wstecz,
        powiedzieli chyba ze odwołam się, to mi zaproponowała kierownik ośrodka.
        • ewazak3 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 09:47
          mi w mopsie powiedzieli ze maja miesiac na decyzje i ten okrez liczy sie od
          momentu zlozenia wszystkich prawidlowo wypelnionych domumentow.
        • gorgolka Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 12:03
          czyli będzie się liczyło 30 dni od daty kiedy dotarło do nich ostatnie podpisane
          przez ciebie pismo.
          • ka-ja Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 12:08
            A zasiłek musi zostać wypłacony od miesiąca w którym złożyłaś pismo tj. od
            września włącznie.
            • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 13:56
              mylicie się, niestety dostanę od listopada, nie wypłaca mi za wrzesień,
              październik, pomimo tego ze złożyłam duuuuuuużo czasu przed terminem, to jest
              państwo.Zawsze prawie 100 zł do przodu, niestety robią co chcą, al ja nie mam
              dzis na chleb nawet.
              • agacz2905 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 14:06
                Nie rozumiem, dlaczego masz dostać świadczenie dopiero za listopad - jeśli
                prawda jest, że wniosek złożyłaś we wrześniu. Kwestie przyznawania i wypłaty
                świadczeń rodzinnych reguluje ustawa właśnie o świadczeniach rodzinnych.
                Przepisy zaś w niej zawarte (podobnie zresztą jak w każdej innej ustawie) są
                ogólne i bezwzględnie obowiązujące. Innymi słowy: przyznanie i wypłacanie
                zasiłku rodzinnego nie jest uznaniową decyzją organu, tylko wynika z PRZEPISÓW.
                Amen.
                • ka-ja Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 14:20
                  Mamy rację.Jeżeli faktycznie złożyłas wniosek we wrześniu,zasiłek za wrzesień
                  tez dostaniesz;
                  >> W przypadku gdy osoba ubiegająca się o świadczenia rodzinne na nowy okres
                  zasiłkowy złoży wniosek wraz z dokumentami w okresie od dnia 1 sierpnia do dnia
                  30 września, świadczenia rodzinne przysługujące za miesiąc wrzesień wypłaca się
                  do dnia 31 października.
                  i link do tej strony: pomocspoleczna.ngo.pl/x/121993
                  • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 14:25
                    kierownik mopsu powiedziała mi ze to ustala komisja ośrodka.
                • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 14:33
                  agacz2905 napisała:

> Nie rozumiem, dlaczego masz dostać świadczenie dopiero za listopad - jeśli
                  > prawda jest, że wniosek złożyłaś we wrześniu. Kwestie przyznawania i wypłaty
                  > świadczeń rodzinnych reguluje ustawa właśnie o świadczeniach rodzinnych.
                  > Przepisy zaś w niej zawarte (podobnie zresztą jak w każdej innej ustawie) są
                  > ogólne i bezwzględnie obowiązujące. Innymi słowy: przyznanie i wypłacanie
                  > zasiłku rodzinnego nie jest uznaniową decyzją organu, tylko wynika z
                  PRZEPISÓW.
                  >
                  > Amen.

agacz, masz jakies paragrafy?????? proszę cię znajdz coś bo ja jestem już
                  załamana, chce napisać stosowne pismo.
                  • ka-ja Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 14:54
                    Znalazłam Ci ustawę i podaję linka.Na tej stronie znajdz artykuł 24 (1/3 strony).
                    Wklejam ten artykuł :Art. 24. [Okres zasiłkowy] 1. [11] Prawo do świadczeń
                    rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy, z wyjątkiem świadczeń, o których mowa
                    w art. 9, 14–16 i 15b.

2. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca, w którym
                    wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu zasiłkowego.

i link www.idn.org.pl/sonnszz/sw_rodz.htm
                    • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 15:01
                      ka-ja napisała:

> Znalazłam Ci ustawę i podaję linka.Na tej stronie znajdz artykuł 24 (1/3
                      strony
                      > ).
                      > Wklejam ten artykuł :Art. 24. [Okres zasiłkowy] 1. [11] Prawo do świadczeń
                      > rodzinnych ustala się na okres zasiłkowy, z wyjątkiem świadczeń, o których
                      mowa
                      > w art. 9, 14–16 i 15b.
                      >
                      > 2. Prawo do świadczeń rodzinnych ustala się, począwszy od miesiąca, w którym
                      > wpłynął wniosek z prawidłowo wypełnionymi dokumentami, do końca okresu
                      zasiłkow
                      > ego.
                      >
                      > i link www.idn.org.pl/sonnszz/sw_rodz.htm

ok, wnisek wpłynął prawidłowy, ale dokumenty były nie dostarczone prawidłowo,
                      kedy wniosek był złożony, to pani powiedizała, jest już komplet prosze czekac
                      na decyzję, po czym pocztą okzało się ze jednak coś nie gra.
                  • wanda_76 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 15:21
                    Nam akurat w tym roku też przysługuje zasiłek rodzinny, pieniędzy jeszcze nie
                    dostaliśmy, ale wyraźnie powiedzieli (w mopsie)że będzie się nam należało
                    wyrównanie, o ile oczywiście zasiłek zostanie przyznany. A więc bądź dobrej
                    myśli. A swoją drogą co to za krętacze pracują w twoim ośrodku?!
    • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 15:05
      chodzi o to ze coś sprawdzali tak długo, i decyzja podobno wyszła wcozraj.Więc
      nie dostanę od września.Wiem ze to nie z mojej winy tylko z winy tych "krów" c
      otam siedzą i na niczym się nie znają.
      • ka-ja Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 15:17
        Jak dostaniesz tą decyzję,przeczytaj dokładnie i sie odwołaj.Niestety nic więcej
        nie potrafię Ci doradzić sad
        • wanda_76 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 15:29
          Ale wiecie co - ja wysłałam wniosek pocztą (poleconym)w piątek 29.09. W
          ostatnich dniach października zadzwonili, żebym przyszła uzupełnić dokumenty. I
          mimo to mamy dostać pieniądze już za wrzesień...Parokrotnie o tym zapewniali.
          • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 15:43
            pisze odwołanie, bo nie dostanę zasiłku wstecz, bo po złożeniu dokumentów było
            już w październiku(dosyłałam dokumenty) i nie dostanę za 2 mieisące, wstrętne
            te babska.
            • ka-ja Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 15:59
              To i tak wychodzi na to (przyjmując ,że wniosek prawidłowo został złozony
              dopiero w pażdzierniku),że powinnas dostac za pazdziernik no i listopad.
              • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 16:01
                czyli powinnam dostac od paxdziernika, czy od września?
                • ka-ja Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 16:04
                  Jeżeli wniosek złożyłas we wrześniu to od września (nie wiem jak to jest kiedy
                  czegos brakuje i dostarczasz w następnym miesiącu),ale od pazdiernika to na 100 %.
                  • mami2 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 16:10
                    ale jak składałas ten wniosek? osobiscie? babka w Mopsie powinna była sprawdzic
                    czy wszystko gra w dokumentach podczas skłądania wniosku (przynajmniej tak jest
                    u nas)
                    ja bym zadzwoniła do Urzedu Miasta pod który ten Mops podlega i zrobiła tam dym
                    jezeli miałabym pewnosc ze mam rację
                    • gwiazdka114 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 16:29
                      ona powiedziałą ze ok, pozniej ze jednak nie i tak się ciągnie, ja mam rację.bo
                      oni niby coś sprawdzali tak długo.
                      • mami2 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 16:49
                        ale jezeli urzednik mówi Ci ze jest ok i do tego wbija potwierdzenie przyjęcia
                        dokumantacji (przybili Ci datownik?) to według mnie moga się pałować z taką
                        wymówką ze czegos tam nie dopatrzyłas.Jezeli było tak jak mówisz to według mnie
                        nie dopatrzyła urzedniczka i to ona się powinna tłumaczyc. Pewnie liczy na to,
                        ze skulisz uszy po sobie i przyjmiesz to co Ci dadząuncertain
                        • edycia274 Re: zasiłek rodzinny - mam dośc 14.11.06, 20:42
                          Ja jak składałam wnioski byłam pewna, że mam wszystko. Pani podbiła i ok. To
                          było rok temu po miesiacu przszyło iż brakuje tego potem, że tego. I znów coś
                          tam. Jeżdziłam jak głupia. Pieniądze dostałam po 4 miesiącach !!! A były to nie
                          tylkoz asiłek ale i i inne siadczenia bo dziecko am orzeczenie. I w tym roku
                          było podobnie. Tym razem powiedziałam Pani sby mi podbiła pisemko iż wszystko
                          dostarczyłam. Czekając na wniosek przyszło, że ksero dowodu nie mam uncertain normalnie
                          syf tam mają i tyle.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka