Dodaj do ulubionych

księgowe/wi - pomocy!!!!

IP: *.* 03.04.02, 17:06
od 2 miesięcy prowadzę mężowi księgowość - zawsze wiedziałam że tego nie lubię noi zemściło się wrrrrr....:( zaksięgowałam w lutym faktury za komórki, które to powinnam zaksięgować dopiero teraz bo termin płatności byłw marcu.... teraz dopiero mi szydło z worka wyszło i ??? no właśnie - czy mogę po prostu w tym miesiącu nie księgować (nie moge przecież drugi raz odliczyć tych samych kosztów na pdst. tej samej faktury) i już? zdaje mi się że muszę pisać jakieś pity korygujące - ale na Boga jak ja mam to zrobić??? normalnego PIT-5 drukuje mi program księgowy - ja go przepisuję i już - a z tym fantem co zrobić??? czy byłyby duże kłopoty jakby (tfu tfu) trafiła się jakaś kontrola z US? mąż ma firmę 1 osobową i słyszałam że rzadko się zdarza żeby robili naloty na takie malutkie ledwo ciągnące firmy.... poradzcie coś bo chyba osiwieję do końca......przerażona Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Basku Re: księgowe/wi - pomocy!!!! IP: *.* 05.04.02, 07:39
      Kasiu!Z Twojego listu nie wynika czy prowadzisz pełną księgowość czy książkę przychodów i rozchodów (ja ze względu na wielkość firmy obstawiam to drugie).Ale i w jednym i drugim przypadku powinnaś skorygować fakturę za telefon w lutym i wpisać ją poprawnie w marcu (skorygować tzn. wpisać z znakiem ujemnym w lutym) wtedy deklaracja i wydruk z komputera powinna się zgadzać. Na picie musisz jedynie dopisać słowo KOREKTA i jeżeli trzeba to dopłacić podatek wraz z odsetkami. Co do kontroli US to jeżeliby takowa była to na pewno to wychaczą, wydaje mi się że nie warto ryzykować! PozdrawiamBasia
      • Gość: Siunia Re: księgowe/wi - pomocy!!!! IP: *.* 07.04.02, 22:06
        Przyłanczam sie do słów Basi :)Tak zrobic powinnas, bo to najlepsze rozwiązanie.I nie bój sie korekt, bo to się może zdarzyć.Lepiej zrób to sama, niż czekać na kontrole.Powodzenia- Siunia
    • Gość: Agata Re: księgowe/wi - pomocy!!!! IP: *.* 09.04.02, 10:41
      Przepraszam, nie jestem księgową, ale współpracuję z księgowością (pracuję w controllingu) i mam jedną uwagę. Faktury księguje się wg daty wystawienia, a nie wg terminu płatności. Na pewno tak jest w przypadku pełnej księgowości, a nie wiem, czy w przypadku książki jest inaczej. Jeśli mam rację, to nie musiałabyś nic korygować.
      • Gość: ATAX Re: księgowe/wi - pomocy!!!! IP: *.* 09.04.02, 11:34
        W przypadku KPiR jest niestety tak, że niektóre faktury, w tym za telefon komórkowy, księguje się dopiero w momencie zapłaty. Dlatego jedynym wyjsciem jest korekta.ATA
        • Gość: AniaB! Re: księgowe/wi - pomocy!!!! IP: *.* 09.04.02, 20:23
          Niestety dziewczyny mają rację. W tym wypadku data zapłaty to data księgowania, bez względu na rodzaj prowadzonej księgowości.
      • Gość: Monik_a Re: księgowe/wi - pomocy!!!! IP: *.* 09.04.02, 21:02
        Dziewczyny!A czy nie jest tak : 1) VAT z faktury za telefon odlicza się w m-cu, w którym jest termin płatności faktury, czyli w rej. VAT ujmuje się ją zgodnie z terminrm płatności a nie wystawienia 2) w koszty księguje się zgodnie z datą wystawienia f-ry (jak większość dokumentów księgowych) bez względu na rodzaj prowadzonej ewidencji ( nie ważne czy PKPiR czy KH ); wyjątkiem może być księgowanie w KPR zgodnie z datą płatności jeśli podatnik przyjął zasadę księgowania kosztów w momencie ich poniesienia czyli płatności.Mam wrażenie, że łączycie dwa rodzaje ewidencji księgowych tj. rejestry VAT i księgi podatkowe, i dlatego taki misz-masz wychodzi :).A korektę można zrobić zawsze - byle przed kontorlą.Tylko dobrze opisać księgi i rejestry w czasie korekty, żeby było widać jak zosłało skorygowane i już ...za to jeszcze nikogo (znajomego mi) skarbowy nie ukarał :)Monika
    • Gość: DorotaJ Re: księgowe/wi - pomocy!!!! IP: *.* 10.04.02, 10:24
      Jako księgowa potwierdzam słowa Moniki.DorotaJ
      • Gość: Monik_a Re: księgowe/wi - pomocy!!!! IP: *.* 10.04.02, 10:40
        Ja też "jako księgowa ;) hi hi hi......( " ja jako były(-a)....księgowa....bo na wychowawczym ;) )Pozdrowienia Dorotka
    • Gość: DorotaB Re: księgowe/wi - pomocy!!!! IP: *.* 14.05.02, 20:58
      Jako księgowa na wychowawczym -potwierdzam że termin płatności mówi nam tylko o tym kiedy odliczyć VAT a nie zaliczyć w koszty.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka