Dodaj do ulubionych

rekojmia vs gwarancja

IP: *.* 24.04.02, 19:40
Zepsul mi sie wozek w zwiazku z czym chce zwrocic go do sklepu i otrzymac zwrot ceny ewentualnie nowy wozek - kto wie czy jest to prawo rekojmi czy gwarancji?i drugie pytanie: czy jesli odstapie od umowy kupna bede musial zwrocic paragon (ktorego nie mam), czy tez wystarczy sama podbita w sklepie gwarancja?amo
Obserwuj wątek
    • Gość: Agata Re: rekojmia vs gwarancja IP: *.* 25.04.02, 18:08
      Możesz skorzystać z rękojmi lub gwarancji. Gwarancji udziela producent, rękojmii sprzedawca. Jednak żadna z tych form nie daje Ci pbezwzględnego prawa do zwrotu wózka i odzyskania pieniędzy. Najpierw wózek może być naprawiony lub wymieniony na nowy. Dopiero jeśli w ciągu 2 tygodni nie stanie się jedno ani drugie masz prawo domagać się zwrotu kasy (to rękojmia). Co do gwarancji, to nie mam pewności, ale na pewni musi być wykonane ileś - tam naprwa (kiedyś były 3) nieskutecznych, abyś mogła domagac się zwrotu. Może ktoś lepiej zna przepisy o gwarancji, ale na pewno ona też nie daje Ci prawa do natychmiastowego zwrotu pieniędzy.
      • Gość: KvM Re: rekojmia vs gwarancja IP: *.* 26.04.02, 23:38
        Z tego co wiem, to nie ma żadnych przepisów dotyczących gwarancji - może jej nawet wcale nie być. Po prostu trzeba sprawdzić co jest napisane w tej konkretnej umowie gwarancyjnej. Obawiam się też, że bez dowodu zakupu (paragonu) może być problem z realizacją praw z tytułu rękojmi...
        • Gość: Agata Re: rekojmia vs gwarancja IP: *.* 28.04.02, 12:06
          KvM, chyba jest, jak mówisz. Zasady gwarancji okresla producent. Chociaż takie ogólne jakieś zapisy chyba gdzieś są, jakie warunki minimum powinna spełniać gwarancja. Aż poszukam.Z paragonem też masz chyba rację. Jak sklep ma pretekst się wywinąć od odpowiedzialności, to z pewnością to zrobi.Lecę szukać czegoś o gwarancji.agata
    • Gość: dagal Re: rekojmia vs gwarancja IP: *.* 29.04.02, 19:11
      najlepiej zadzwoń do prawnika federacji konsumentów w-wa plac powsatńców warszawy tel w kiążce telef. fajna dziewczyna zna świtnie przepisy i może coś ci poradzi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka