IP: *.* 24.05.02, 18:18
Zastanawiam się, kiedy mogę załozyć sprawę o alimenty i jak wysokie alimenty bedzie musiał placic ojciec dziecka? Czy to, że teraz jego "przyjaciele" gnebią mnie gluchymi telefonami i SMSami tez może być dowodem w sądzie, kiedy będę chciała ograniczyć mu prawa albo odebrać?
Obserwuj wątek
    • Gość: eBeata Re: alimenty IP: *.* 26.07.02, 12:13
      Sprawę mozesz założyć po urodzeniu dziecka.Jeżeli Jestes w złej sytuacji mozesz domagać się kosztów TWOJEGO 3-miesięcznego okołoporodowego utrzymania.
    • Gość: Metaxa Re: alimenty IP: *.* 29.07.02, 13:44
      Odebrać praw nie odbierzesz. Raczej nie masz podstaw. Jestem na bieżąco, bo moja przyjaciółka ma właśnie ten problem. Chce odebrać władzę rodzicielską ojcu biologicznemu, ale żeby to zrobić, facet musiałby chyba katować dziecko. Na pewno telefony kolegów nie są podstawą, niestety. Nawet jeżeli facet nie interesuje się dzieckiem, to też za mało by mu władzę odebrać.A o alimenty wnoś jak najszybciej, zaraz po urodzeniu dziecka najlepiej, jak będziesz zwlekała, to możesz nie dostać wyrównania wstecz do czasu urodzenia. Jeśli wniesiesz pozew np gdy dziecko ma pół roku, to po zakończeniu sprawy wyrównanie dostaniesz do momentu wniesienia pozwu. Tak podobno bywa.
      • Gość: eBeata Re: alimenty IP: *.* 29.07.02, 14:28
        Alimenty można wyrównywać do 3 lat wstecz.
        • Gość: Metaxa Re: alimenty IP: *.* 29.07.02, 19:01
          "Można" czy zawsze się wyrównuje? Isnieje jakiś przepis, który to określa precyzyjnie? Słyszałam o przypadku, kiedy wyrównano do dnia wniesienia pozwu, a w momencie tym dziecko miało niespełna rok. Ale nie byłam w sprawę zaangażowana bezpośrednio, więc nie jestem pewna w stu procentach.
          • Gość: eBeata Re: alimenty IP: *.* 30.07.02, 09:53
            Trzeba w pozwie o alimenty zaznaczyć od którego dnia ma nastąpić wyrównanie /czy jak to się fachowo nazywa/. Moja znajoma dostała 2 lata temu zaległe alimenty za poprzednie trzy lata. Więcej nie mogła chociaż dziecko miało już 4 lata. Paragrafów nie znam, trzeba poszukać / strona e-prawnik i inne/. Albo "żywy" adwokat. :-)
            • Gość: Metaxa Re: alimenty IP: *.* 30.07.02, 11:42
              Dziękuję za informację :) I linka :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka