Dodaj do ulubionych

Macierzyśki i działalność gospodarcza

IP: *.* 28.07.02, 17:37
Witajcie!Lada dzień urodzę drugie dziecko i będę na macierzyńskim w swoim zakładzie pracy.Cały czas prowadzę też działalność gospodarczą.Teraz jestem na zwolnieniu i z działalności płacę tylko składkę zdrowotną.A jak będzie na urlopie maczierzyńskim? Gdzieś wyczytałam, że albo płacę całą składkę na ZUS, albo muszę zawiesić działalność.Ta druga opcja nie wchodzi w grę, a pierwsza wcale mi się nie uśmiecha.Jakie macie doświadczenia w takiej sprawie? Dodam, że trzy lata temu w takie samej sytuacji płaciłam tylko składkę zdrowotnąPozdrawiamJustyna
Obserwuj wątek
    • Gość: DorotaJ Re: Macierzyśki i działalność gospodarcza IP: *.* 28.07.02, 19:26
      Cześć Justynko,zadałam kiedys identyczne pytanie na forum, ale nikt mi nie odpowiedział, więc dowiadywałam się (pisemnie) w ZUS-ie, zarówno warszawskim jak i naszym - wrocławskim, oddziale.Wg nich musisz płacić całą składkę lub zawiesić działalność. Nie obchodzi ich to, że w ten sposb masz niższe dochody na rękę niż przed pójsciem na macierzyńki! Itd, itp. Ile ja się z nimi wykłócałam. I nic. Ale jestem ciekawa, czy teraz ktoś Ci coś doradzi - czy można to obejść.PozdrawiamDorotaJ

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka