Dodaj do ulubionych

Własna działalność a urlop macierzyński.

01.12.06, 15:26
Mam pytanie.Jestem w 8 m-cu ciązy od ponad półtora roku prowadze własną
działalność.Opłacam nizszy ZUS.Czy bedąc na urlopie macierzynkim moge dalej
prowadzic wlasna dzialalnisc i wystawiac rachunki jesli swoja prace moge
wykonywac w domu?
Obserwuj wątek
    • escribir Re: Własna działalność a urlop macierzyński. 01.12.06, 17:02
      czy jesteś dodatkowo zatrudniona na umowę o prace?
      z tytułu prowadzenia d.g. nie przysługuje URLOP macierzyński.
      • joanna796 Re: Własna działalność a urlop macierzyński. 02.12.06, 13:21
        Nie, prowadze tylko działalność...ale pierwsze słysze ze nie moge miec urlopu
        macierzynskiego.
        • escribir Re: Własna działalność a urlop macierzyński. 02.12.06, 15:27
          joanna796 napisała:

> Nie, prowadze tylko działalność...ale pierwsze słysze ze nie moge miec urlopu
          > macierzynskiego.

urlopy należą się tylko pracownikom
          tobie należy się zasiłek macierzyński- ale wówczas nie mozesz prowadzić d.g.
          ale skoro zgłoszona jesteś do obnizonego zus, to kwota tego zasiłku będzie tak
          znikoma (akurat na opłacenie zdrowotnego), że chyba lepiej nadal czynnie
          prowadzić d.g.- ewentualnie wyręczając sie praconikiem jeśli jest taka
          możliwość.
          czy twoją działalnośc możesz pogodzić z faktyczną opieką na maluszkiem?
          • joanna796 Re: Własna działalność a urlop macierzyński. 02.12.06, 23:12
            Tak.Akurat teraz mogę wykonywać swoją pracę w domu.poza tym za część pracy,
            która wykonuje teraz będę wystawiałą rachunki dopiero w lutym i marcu.Nie wiem
            własnie jak to zrobic.Bo termin porodu mam na koniec stycznia a napewno do
            marca będę wystawiać rachunki.Później już nie, ale zamierzam powrócic do pracy
            w sierpniu.Nie wiem czy istnieje możliwość pobierania zasiłku macierzyńskiego
            dopiero od kwietnia.Nie wiem wogóle czy mam jakiekolwiek możliwości...czy
            poprostu w tej sytuacji musze darowac sobie ten zasiłek macierzyński.Wiem, że
            starczy go tylko na opłatę zdrowotnego ale dobre i to by było po zaprzestaniu
            zarobkowania od kwietnia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka