Dodaj do ulubionych

Darowizna - pieniądze

IP: *.* 11.08.02, 22:27
Bardzo proszę o poradę mamy - prawniczki! Będziemy niedługo kupować dom i część pieniędzy to darowizny od naszych rodziców i od babci. W jaki sposób należy to "rozegrać", żeby Urząd Skarbowy uznał te darowizny i w jakiej kolejności to wszystko powinno być zrobione? Czy w urzędzie powinniśmy być razem, czy np. wystarczy, że pójdzie tam mój mąż i w swoim oraz w moim imieniu "przyjmie" darowiznę?Gubię się w tym...Dziękuję z góry za radę!:hello: Monika
Obserwuj wątek
    • Gość: nebeska Re: Darowizna - pieniądze IP: *.* 15.08.02, 22:20
      Cześć,Z tego co się orientuję to należy podpisać umowę darowizy i następnie zarejestrować ją w urzędzie skarbowym. Okres na zarejestrowanie to chyba miesiąc jeśli będziesz płaciła podatek, bo jeśli nie to nawet możesz później ją zarejestrować. Ja rejestrowałam umowę darowizny jakieś pół roku po jej podpisaniu. Umowa powinna być podpisana przez dwie strony (darczyńcę i obdarowanego). W umowie takiej należy też napisać nr NIP obu tych osób. Kwota wolna od podatku to chyba 7 albo 9 tys. zł od osoby z pierwszej grupy pokrewieństwa (ale tego nie jestem pewna więc lepiej sprawdź). Powyżej są jakieś progi podatkowe ale nie wiem jakie. Ponadto płaci się oczywiście jakąś opłatę skarbową (około 15 zł). Jeśli chodzi o obecność w urzędzie to nie jest ona konieczna. Na początku tego roku rejestrowałam darowiznę dla mnie od mojej mamy (poszłam sama ale musiałam mieć dwa dowody swój i mamy) ale nawet jakby poszedł zamiast mnie mój mąż to też by przeszło. Ważne są tylko te dowody darczyńcy i obdarowanego (żeby sprawdzić stopień pokrewieństwa)To chyba wszystko.PozdrawiamEwa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka