Dodaj do ulubionych

Gwarancja a rękojmia.

IP: *.* 09.10.02, 11:12
Mąż kupił mi spodnie. W domu kiedy przymierzałam odkryłam że na jednej z nogawek są poważnie zaciągnięte. Za 2 dni wysłałam Pawła ze spodniami do działu reklamacji ( o zgrozo sama nie pojechałam bo to daleko i zostałam z synem). Wrócił zdenerwowany i powiedział że za 2 tygodnie ma przyjechać. Podał mi kartę reklamacyjną.. Zastanawiam się czy nie można tego było załatwić na zasadzie rękojmi.. Teraz pytania:Jeżeli pojedziemy za 2 tygodnie i przypuśćmy że spodni nie będzie.. czy mżęmy oczekiwać zwrotu pieniędzy?Czy mam obowiązek między czasie (tych 2 tygodni ) dowiadywać się co się dzieje z towarem?Czy sprzedawca może przedłużyć okres gwarancji?I teraz:Jeśłi nie uwzględnią reklamacji bo stwierdzą np że to moja wina i sama to zaciągnęłam albo że wada nie jest duża - czy wtedy mogę się powołać na kwestię rękojmi i czego mogę żądać.. Co zrobić jeżeli będą chcieli wymienić spodnie a nie ma ich już na sklepie i zaprzestano produkcji..Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • Gość: magdaK. Re: Gwarancja a rękojmia. IP: *.* 09.10.02, 11:27
      wybór pomiędzy rękojmią a gwarancją należy wyłącznie do konsumenta. Jeżeli natomiast chodzi o wadę to istotą sprawy jest sama wada , a więc to czy była już w chwili kupna i po prostu została przeoczona. wiadomo , że sprzedawca i producent z reguły wmawiają klientom winę, choc oczywiście nie jest to regułą, ale sam fakt iż sprzedawca wziął spodnie , to mam nadzieję iż dołoży starań aby klient był adowolony, ale niestety jeśli rzeczoznawca uzna iż wada spowodowana jest przez użytkownika , powoływanie się na rękojmie nic Ci nie da .na razie odczekaj spokojnie dwa tygodnie, i po ich upływie zgłoś się niezwłocznie do sprzedawcy i daj znać co słychać. Na razie niepotrzebnie się nie martwa jeśli nie będą mieli spodni na wymianę to raczej na pewno oddadzą Ci pieniążki. póki co poszukaj sobie www. prawo.hoga.pl tam będzie wszystko o prawach konsumenta powodzenia / Magda

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka