Dodaj do ulubionych

Ciąża a praca

IP: *.* 12.03.03, 14:27
Pracuję zaledwie parę dni i okazało się, że jestem w 6 tygodniu ciąży. dotychczas byłam zarejestrowana jako bezrobotna. Po jakim czasie przysługuje mi zasiłek chorobowy? Czy jeśli umowa podpisana jest na okres 12 m-cy przysługuje mi zasiłek macierzyński? czy pracodawca może wypowiedzieć umowę przed upływem ww. okresu? Kto płaci, pracodawca czy ZUS, za czas kiedy jestem na zwolnieniu lekarskim? Jak mam postąpić informując pracodawcą o moim stanie, aby nie utracić przysługujących mi świadczeń (jeśli je mam)? Czy pracodawca ponosi jakieś koszty w związku z tym, że przebywam na zwolnieniu lekarskim? Chcę dobrze przygotować się do rozmowy z szefem!
Obserwuj wątek
    • Gość: Paulinapaulina Re: Ciąża a praca IP: *.* 12.03.03, 22:12
      Przed rozmową z szefem uzyskaj i dostarcz mu orzeczenie lekarskie o stanie ciąży. Jest to wymagane przepisami kodeksu pracy. I w zasadzie to wszystko z Twojej strony :) Zwolnienie lekarskie "ciążowe" jest płatne w 100% podstawy wymiaru od pierwszego dnia choroby. W ciąży jesteś chroniona przed zwolnieniem z pracy (no, może za wyjątkiem zwolnienia dyscyplinarnego, ale o tym nie mówimy ). Po urodzeniu dziecka będzie Ci przysługiwał zasiłek macierzyński.PozdrawiamPaulina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka