Dodaj do ulubionych

pelnomocnictwo

IP: *.* 18.03.03, 04:08
Moze sprawa jest banalna, ale nigdy tego nie robilam i prawde mowiac siadlam i nie wiem jak sie za to zabrac...Mam napisac pelnomocnictwo , w imieniu swoim i meza upowazniajace do wszelkich czynnosci zwiazanych z umiejscowieniem stanu cywilnego w USC w Krakowie. Potrzebne mi jest to do wyrobienia paszportu, a w miedzy czasie wyszlam za maz. I co ja mam napisac? Co jest niezbedne, jakie informacje? Pesel, adres? jaki?jezeli tu ( tzn w Stanach jestem na stale).Bardzo dziekuje z gory za wszelkie informacje, czy gotowe formularze.Kasia
Obserwuj wątek
    • Gość: Paulinapaulina Re: pelnomocnictwo IP: *.* 28.03.03, 16:40
      Rozumiem, że pytasz o pełnomocnictwo do dokonywania czynności administracyjnych na terenie RP. Pełnomocnictwo może zostac udzielone każdej osobie posiadającej zdolność do czynności prawnych. Pełnomocnictwo powinno byc udzielone na piśmie lub ustnie do protokołu sporządzonego przez urzędnika. Ustawa o paszportach z 1990 r. i przepisy wykonawcze wydane na jej podstawie nie nakładają na stronę obowiązku sporządzenia pełnomocnictwa do odbioru paszportu w formie notarialnej, względnie poświadczenia na pełnomocnictwie własnoręczności podpisu mocodawcy przez notariusza. Obowiązek taki nie wynika również z przepisów Kodeksu postępowania administracyjnego. W treści nalezy wskazać kogo upoważniasz i do czego (wskazać czynność) np. do odebrania paszportu. Paulina

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka