Dodaj do ulubionych

dodatek mieszkaniowy

IP: *.* 26.03.03, 13:07
chcę złożyć wniosek do urzędu o przyznanie dodatku mieszkaniowego. Mieszkam w bloku i płacę czynsz w spółdzielni. Wiem że trzeba przedstawić dochody z 3 miesięcy, ale...Mój mąż od miesiąca jest bezrobotny. Czy muszę podawać wysokość jego pensji, której już przecież nigdy nie otrzyma???ZUS przyjmując wniosek na zasiłek rodzinny, nie brał pod uwagę tzw dochodu utraconego, a urząd chce ode mnie wszystko. Może któraś z was starała się o dodatek i wie jak to w końcu jest. Obydwa urzędy sa państwowe, więc dlaczego mają inne przepisy??? Dzięki za pomoc, Zośka.
Obserwuj wątek
    • Gość: Ania(mama-Karoli) Re: dodatek mieszkaniowy IP: *.* 26.03.03, 14:00
      Ja będę się starała o dodatek mieszkaniowy. Mąż również jest bez pracy... Z tego co się dowiedziałam będę musiała dostarczyć zaświadczenie z urzędu pracy (mąż się zarejestrował) i zaświadczenie o moich zarobkach... Tylko tyle, że ja mam mieszkanie komunalne, ale to chyba nic nie zmienia...Bez sensu - jak dla mnie - jest podawanie wysokości zarobków męża skoro już ich nie otrzymuje.Pozdrawiam.Ania
    • Gość: eBeata Re: dodatek mieszkaniowy IP: *.* 26.03.03, 14:58
      Z tego co wiem, nie ma znaczenia że maż nie będzie miał pracy.Dodatek jest przyznawany na 1/2 roku na podstawie dochodów z ostatnich 3 miesięcy. Bierze się łączne trójmiesięczne dochody i dzieli przez liczbę osób. Jak dodatek przyznają to jakiekolwiek zmiany w zarobkach, liczbie osób w ciągu tych 6 miesięcy nie będą już miały wpływu na dodatek.Czyli maż moze złapac pracę-cud ;-) a dodatek i tak wam przysługuje.Sprawdź dokładnie, bo kobitki urzędniczki mogą różnie interpretować przepisy. Może warto zaczekać miesiąc ze złożeniem wniosku? Łączne dochody będą mniejsze i dodatek większy ;-).
    • Gość: eBeata Re: dodatek mieszkaniowy IP: *.* 26.03.03, 15:00
      Z tego co wiem, nie ma znaczenia że maż nie będzie miał pracy.Dodatek jest przyznawany na 1/2 roku na podstawie dochodów z ostatnich 3 miesięcy. Bierze się łączne trójmiesięczne dochody i dzieli przez liczbę osób. Jak dodatek przyznają to jakiekolwiek zmiany w zarobkach, liczbie osób w ciągu tych 6 miesięcy nie będą już miały wpływu na dodatek.Czyli maż moze złapac pracę-cud ;-) a dodatek i tak wam przysługuje.Sprawdź dokładnie, bo kobitki urzędniczki mogą różnie interpretować przepisy. Może warto zaczekać miesiąc ze złożeniem wniosku? Łączne dochody będą mniejsze i dodatek większy ;-).
    • Gość: Mirka17 Re: dodatek mieszkaniowy IP: *.* 27.03.03, 08:11
      dzięki, dzwoniłam ponownie do urzędu (rozmawiałam tym razem z inną Panią i ona mówi to samo, tzn, że mam wykazać wszystkie dochody). Wg mnie to paranoja, ale chyba się z tym pogodzę i poczekam dwa miesiace, żeby nie doliczać już byłej pensji męża. Pozdrowienia, Zośka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka