Dodaj do ulubionych

jak to jest z wychowawczym...

02.01.07, 11:32
Dziewczyny pomóżcie... księgowa firmy w której pracowałam robi sobie ze mnie
jaja normalnie,od 3 grudnia ma zaświadczenie mojej szefowej o zgodzie na mój
urlop wychowawczy,do dziś dnia dokumenty nie zostały złożone...dziś mi
napisała,że nie składa ich się w ZUS-ie tylko Urzędzie Gminy...tak jakbym
sama miała sobie to składać!!! Czy znacie się prawnie na tym, gdzie mogę o
tym poczytać & się zorientować,proszę o rady.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mamucha27 Re: jak to jest z wychowawczym... 02.01.07, 11:41
      Ja po prostu poinformowałam (pisemnie) szefową, ze idę na urlop wychowawczy i to
      tyle. Całą resztą zajmowała się firma a raczej księgowa. Według mnie to ona
      powinna załatwiać formalności w zus-ie.
      • izulka28 Re: jak to jest z wychowawczym... 02.01.07, 11:53
        A ja musiałam sama składać wszystko w urzędzie miasta,a dokładnie w MOPR.
        Informujesz pracodawce o tym,że zamierzasz wykorzystać urlop i on musi Ci udzielić pisemnej zgody.
        Potem wypełniasz papiery z MOPRu,do wglądu potrzebują tej zgody i załatwiasz w Zusie zaświadczenie o Twoim ubezpieczeniu.
        Papiery i zaświadczenie z Zusu składasz w Urzędzie Gminy i czekasz na rozpatrzenie(jeżeli masz płatny)
        Tak było w moim przypadku i nie spotkałam się,żeby pracodawca załatwiał urlop wychowawczy.
        Macierzyński owszem,księgowa powinna składać papiery,ale wychowawczy załatwiasz sama.
        W sumie Zus tu nie ma nic do rzeczy bo to jest okres bezskładkowy.
        A jeżeli należy Ci się płatny wychowawczy to płaci Ci miasto.
        • kania_kania Re: jak to jest z wychowawczym... 02.01.07, 13:10
          Platny wychowawczy? Mozna prosic o wiecej info?

Kania
        • kasssannndra doizulka28 02.01.07, 13:14
          Co oznacza ten skrót MOPR ?
          • izulka28 Re: doizulka28 03.01.07, 23:03
            Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie
            lub MOPS to jedno i to samo smile
        • mama_marcela1 Re: jak to jest z wychowawczym... 03.01.07, 23:19
          ja załatwiałam sama...ale najpierw musisz miec przyznane rodzinne...bo
          wychowawcze to jest dodatek do rodzinnego (śmiechu warte ale to prawda)..potem
          informujesz pracodawce że chcesz urlop a on musi ci wyrazic pisemna zgodę i z
          tym i z wyciągami z urzędu skarbowego (jeżeli na płatne) idzisz do Gminy lub do
          Ośrodka Pomocy Społęcznej. myślę że tam ci resztę powiedzą. uwierz, ja sie
          nalatałam i co rusz cos innego chcieli, załatwiania ful ale może u Was jest
          inaczej.
      • eps Re: jak to jest z wychowawczym... 02.01.07, 11:55
        Urlop wychowawczy zgłasza sie pisemnie do pracodawcy. Sprawy z ZUsem zalatwia
        pracodawca (czyli wysyłanie odpowiednich deklaracji z informacją).
        Jesli zaś chodzi o wychowawczy płatny (przy spełnieniu kryterium dochodowego) to
        tak jak mówi Twoja ksiegowa, załatwiasz to sama w Urzedzie gminy lub Mopsie -
        zależnie kto zajmuje sie wypłata zasiłków rodzinnych.
        Pracodawca a co za tym idzie i księgowa, nie posredniczy w załatwieniu i
        wyplacaniu tobie zasiłku wychowowczego, robi to tylko i wyłaczenie Gmina jako
        zapomogę.
        Myśle że wiem co pisze bo jestem ksiegową na wychowawczym wink
        • mamucha27 Re: jak to jest z wychowawczym... 02.01.07, 12:42
          Możliwe że jest inaczej przy płatnym. Ja niestety jestem na bezpłatnym, który i
          tak mi się dziś kończy.
    • spa746 Re: jak to jest z wychowawczym... 02.01.07, 12:50
      Dokumenty dotyczące urlopu wychowawczego składa się w Miejskim Ośrodku pomocy
      Społecznej ( niekoniecznie w Urzędzie Gminy). Wydaje mi się że musisz złożyć je
      sama (ale tego nie jestem pewna)
    • spa746 Kiedy zacząć załatwiać? 02.01.07, 12:55
      W lutym kończy mi się urlop macierzyński. Kidy powinnam zacząć załatwiać
      formalności związane z wychowawczym?
      • mika_p Re: Kiedy zacząć załatwiać? 02.01.07, 16:59
        Wniosek czy jak to tam się zwie składasz na miesiąc przed planowanym terminem
        rozpoczęcia urlopu wychowawczego. Jak się spóxnisz, to pracodawca może udzielić
        ci go wcześniej, ale nie musi.
        A gdzie ci się spieszy z tym wychowawczym? Urlop wypoczynkowy za zeszły rok
        wykorzystałas? A jeszcze za bieżący masz. Płatny i wliczony do stazu pracu. No
        i dwa dni na opiekę nad dzieciem.
        • eps Re: Kiedy zacząć załatwiać? 02.01.07, 21:40
          podanie o wychowawczy trzeba złożyć min. 2 tygodnie przed planowanym urlopem.
          Tak jak pisze mika wykorzystaj jeszcze zaległy wypoczynkowy i za ten rok należy
          Ci sie pełny wymiar urlopu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka