kaskaz1 30.01.07, 08:32 Niania, w czasie spaceru z dzieckiem złamała rękę. ( emerytka) , ja nie płaciłam jej zadnego ubezpieczenia. Czy może oczekiwać ode mnie jakiejs rekompensaty ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chalsia Re: niania - wypadek w pracy 30.01.07, 12:32 Jak dla mnie fair by było płacenie niani pełnej stawki w okresie, gdy nie może pracować z powodu załamania. Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
kaskaz1 Re: niania - wypadek w pracy 30.01.07, 12:51 Na ten okres musze zatrudnić inną osobę. Czy to znaczy ,że wg Ciebie przez około 2 miesiące powinnam opłacac 2 nianie? Czy tak bys własnie zrobiła? Odpowiedz Link Zgłoś
aurinko Re: niania - wypadek w pracy 30.01.07, 14:34 Takie rzeczy możesz rozstrzygać wyłącznie w swoim sumieniu. Przemyśl dokładnie okoliczności, w jakich doszło do tego złamania. Jeśli to rzeczywiście był wypadek nie z winy niani (a nie przez nieostrożność i nieuwagę), to uczciwie byłoby chociaż częściowo zrekompensować jej straty. Z drugiej strony - czy ustaliłaś wcześniej z nianią płacę za nieobecności w przypadku gdyby np. zachorowała nagle na grypę lub potrzebowała urlopu? Ja na Twoim miejscu, gdyby zależało mi na utrzymaniu dotychczasowej niani, a stać by mnie było finansowo, to wypłaciłabym jej częściowe wynagrodzenie. Nie 100%, bo jesteś zmuszona - nie ze swojej winy - zatrudnić na ten czas drugą opiekunkę. Odpowiedz Link Zgłoś
chalsia Re: niania - wypadek w pracy 30.01.07, 15:58 zgadzam się. Kwestia czy cała stawka czy część zalezy wg. mnie od 2 zmiennych: - ile czasu niania naprawdę nie może zajmować się dzieckiem - a powyższe zalezne jest od wieku dziecka. Np. jesli dziecko ma 6 miesięcy a niania będzie mieć rękę w gipsie przez 2 miesiące - no to rozumiem, że trudno przez całe 2 miesiące płacic za całe 2 nianie. Jesli jednak dziecko ma np. 4 lata a niania nie będzie miała gipsu tylko gwoździowanie kości, to być może już po miesiącu może zająć się dzieckiem a wtedy finansowo wygląda już inaczej - może przez miesiąc rodzina pomoże, etc. Jakkolwiek by nie było uważam, że należy jej się co najmniej 50% stawki. Chalsia Odpowiedz Link Zgłoś
beaga1 Re: niania - wypadek w pracy 31.01.07, 11:27 A umówiłyście się przed rozpoczęciem pracy na jakich warunkach będzie zatrudniona? Jeśli zgodziła sie na zatrudnienie bez żadnej umowy (a może nawet sama to zaproponowała) to była świadoma, że żadne skladki na ubezpieczenie nie będa za nią odprowadzane. Uważam, że niepotrzebnie poczuwasz się do odpowiedzialności za to, ze niania złamała rękę. Zapewne ninia jest osobą na emeryturze lub bezrobotną jak sądzę, więc ubezpieczenie zdrowotne ją obejmuje i leczenie ma bezpłatne. Jeśli chodzi o dodatkowe ubezpieczenie w PZU np., to niania mogła je sobie opłacić we własnym zakresie z tych zarobionych "na czarno" pieniędzy. Nie rozumiem, dlaczego miałabyś jej cokolwiek płacić, zwłaszcza że przez ten czas jak jej nie będzie będziesz musiała ponieść koszty zwiazane z zatrudnieniem innej osoby do opieki nad dzieckiem. Odpowiedz Link Zgłoś