Dodaj do ulubionych

Pytanie o staż z UP

28.02.07, 18:20
Mam problem, tak to jest jak się nie czyta co się podpisuje. Wlaśnie jestem
na stażu z UP. Ma on trwać 6 miesięcy, już gdzieś czytałam że jeżeli jest to
okres 6 miesięcy to jest to umowa na czas określony. Pogubiłam się w tym
wszystkim i teraz nie wiem czy mam umowę czy nie? Czy możecie mi jakoś pomóc?
czy ktoś się oreintuje w tych zawiłościach z urzędu? czy przysługuje mi
przedłużenie umowy do dnia porodu? czy zwolnienie lekarskie jest płatne 100%?
i kiedy je zaniosę to czy mnie nie zwolnią???? jak to jest?
Obserwuj wątek
    • kosjanka Re: Pytanie o staż z UP 28.02.07, 21:48
      Witaj, niedawno odbyłam przygotowanie zawodowe . Zasady zatrudniania były
      podobne do stażu i napiszę co wiem na ten temat. Po pierwsze nie podpisujesz
      umowy z pracodawcą, tylko zgodę na warunki stażu, a umowę między sobą zawierają
      up i pracodawca. W tym czasie przysługują Ci dni wolne ( umnie to było 2 dni za
      każde przepracowane 30). Dowiadywałam się też o zwolnienia lekarskie, chociaż z
      nich nie korzystałam, ale w razie potrzeby nie było by problemu, zwolnienie
      miałam przedstawić w up. Nie wiem jak jest płatne 100 czy 80%. Staż może trwać
      max. 12 miesięcy i mogą Ci go przedłużyć do tego czasu jeżeli z takim wnioskiem
      wystąpi pracodawca. Jeśli jednak jesteś w ciąży i masz zamiar korzystać ze
      zwolnień to marnie to widzę niestetysad Wszystkie watpliwości wyjaśnią Ci w up
      przy okazji wizyty np.
      Pozdr.
    • iberka Re: Pytanie o staż z UP 28.02.07, 22:45
      moja koleżanka była na stażu właśnie w UP i cały okres stażu była
      zarejestrowana w tymże UP jako osoba bezrobotna.
      • nosek1234 Re: Pytanie o staż z UP 01.03.07, 16:46
        Dzięki, ale i tak wydaje mi się że przygotowanie do zawodu to jest coś innego
        niż staż chociaż ma podobne warunki. No cóż, jeśli dojdzie do tego że będe
        potrzebowała zwolnienia od lekarza ginekologa to po prostu na nie pójdę i tyle.
        Bardziej zależy mi na dziecku niż na jakiśm stażu na którym i tak płacą marne
        grosze. Dziwne ma zasady ten UP, skoro koleżanka była zarejestrowana jako osoba
        bezrobotna. Może nawet ja też tak mam, odczekam do końca 3 miesiąca aż nie będą
        mogli mnie zwolnić(ale jak nie mam umowy to i tak zrobią co będą chcieli!)
        Korzystałam już ze zwolnienia ale było to zwolnienie od lekarza rodzinnego,
        płatne 80%. Myślę że gdybym przedstawiła w UP zwolnienie od lekarza ginekologa
        to przeżylinby ostry szok. Ale kiedyś to nastąpi bo przecież teraz mam brzuszek
        mały a z czasem będzie rósł i rósł... Szkoda że nie możecie mi pomóc,
        zrozumiałam z tych postów tyle że nie obowiązuje mnie żadna umowa, jedynie UP a
        pracodawca mają między sobą umowę. To czemu oni straszą nas na tym stażu że jak
        się przerwie staż z własnej przyczyny to będziemy zwracać pieniądze które
        otzrymaliśmy?! już nic nie rozumiem!!! możecie mi to w jakis sensowny sosób
        wytłumaczyć?????? I co może ja też będe musiała zwracać pieniądze??? bo zaszłam
        w ciąże na złość UP-y?
    • kosjanka Re: Pytanie o staż z UP 01.03.07, 17:17
      W przygotowaniu zawodowym masz takie same zasady uczestnictwa jak w stażu.
      Różnica jest taka, że dotyczą innych grup bezrobotnych. Powtarzam, nie zawierasz
      umowy o pracę. Po pieniądze (stypendium wielkości 100% zasiłku dla bezrobotnych)
      za okres stażu, z podpisaną co miesiąc listą zgłaszasz w wyznaczonym terminie do
      UP. Możesz bez problemu pójść na zwolnienie lekarskie i nikt Cię z tego stażu
      nie wyrzuci, raczej też nikt nie będzie w szoku z powodu fiszki od ginekologa.
      Pobrane pieniądze musisz oddać jeżeli bez powodu porzucisz miejsce odbywania
      stażu. Jeżeli znajdziesz pracę w tym czasie też Ci nic nie grozi. Żadne
      konsekwencje finansowe. Więc jesteś nadal osobą bezrobotną odbywającą staż. Na
      obronę tak małego wynagrodzenia za pracę, powiem, że ja za te same pieniążki
      pracowałam na tymże przygotowaniu zawodowym. Przyuczyłam się do fajnego zajęcia
      i teraz mam własny etat w państwowym urzędzie. Krótko, w ten sposób zyskałam
      zadowalającą mnie pracę, chociaż żeby uczestniczyć w tym programie posłałm dwoje
      dzieci do przedszkola i cała "wypłata" szła właśnie na czesnewink Mi się opłacało
      nie korzystać ze zwolnień i trochę postarać sięsmile Powodzenia na stażu i pytaj o
      wszystko w UP, będziesz miała wiadomości z pierwszej ręki.
      • nosek1234 Re: Pytanie o staż z UP cd. 01.03.07, 20:56
        Wszystko ok, wszystko rozumiem. Powiem tak, to ja sama starałam się o ten staż
        i bardzo mi na nim zależało. Teraz maja aktywność spadła ponieważ jestem w
        pierwszym trymestrze i troszkę zle się czuję. Na dodatek nękają mnie wysokie
        temperatury( miałam również grypę) i to własnie dzięki temu że tam gdzie
        pracuję jest po prostu zimno. Chciałabym jak najmniej korzystać ze zwolnień i
        nadal tego chcę ale przy gorączce 38,9 poprostu nie dało się nie leżeć w łóżku
        tym bardziej że jestem w ciąży. Wiem że moja choroba mnie troszkę kosztowała
        ale trudno, musiałam się wyleżeć i nic na to nie poradzę. Napisałaś że nie mogą
        mnie z tego stażu zwolnić, ale czy obowiązuje to nawet jeśli lekarz stwierdzi
        że moja ciąża jest zagrożona i do jej końca będe musiała pozostać na
        zwolnieniu?????????? (Dodam że byłam już w ciąży i poroniłam rok temu).Jaki
        miałby interes w tym UP żeby mnie trzymać nadal na tym stażu i płacić 100%
        chorobowego, kiedy byłabym na zwolnieniu i siedziała w domku???!!! Póki co to
        troszkę obawiam się pójść do UP i spytać o cokolwiek bo panie które tam pracują
        zawsze mają "zły" dzień a od nas- "robaczków" oczekują zawsze dobrego humoru i
        zrozumienia! Bardzo często mnie to irytuje żeby nie powiedzieć drażni bo
        wygląda to czasem tak jakby siedziały tam za karę! Dzięki za informację i
        sorrki jeśli wydawać się mogło że na kogoś "naskoczyłam", poprostu miewam
        zmienne nastrojesmile Pozdrawiamsmile
    • kosjanka Re: Pytanie o staż z UP 02.03.07, 19:09
      Wszystko jest w porządku, nie czuję się "naskoczona", chciałam po prostu pomóc i
      napisać najwięcej ile wiem. Nadal myślę, że ze zwolnieniem nawet do końca stażu
      nie powinno być kłopotów, mimo wszystko to względy zdrowotne, nie ważne czy z
      powodu ciąży (masz rację, dziecko jest w tym wszystkim najważniejsze).
      Generalnie nic się nie martw. Olej humory bab z UP i załatwiaj swoje sprawy jak
      najlepiej dla siebie i dziecka. Coraz częściej dochodzę do wnosku że
      cierpliwością, taką na pograniczu głupawej namolności dużo się da załatwić.
      Powodzenia i zdrowia życzęsmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka