Dodaj do ulubionych

ile wypoczynkowego po macierzyńskim?

02.04.07, 10:31
dziewczyny,czy dostałyście cały urlop wypoczynkowy do wykorzystania po
macierzyńskim czy proporcjonalnie do miesięcy zatrudnienia? Właśnie mnie moja
księgowa zaskoczyła mówić że za 2007 rok nie mam 26 dni tylko 9 bo liczy mi
tylko tyle do ilu nabyłam prawo będąc na macierzyńskim do 2 kwietnia. Czyli
do dziś ........

Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:34
      zacznijmy od tego jaką masz umowę i do kiedy?
      • pati44 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:36
        umowę na czas nieokreślony a pracuję w firmie od paru lat
        • slonko1335 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:40
          No to głupoty Ci nagadała, matko co za niekompetetni ludzie.....spokojnie
          możesz wziąć po macierzyńskim urlop wypoczynkowy w całości i nie mają prawa Ci
          go odmówić....
          • slonko1335 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:41
            Trochę inaczej jest po wychowawczym ale po macierzyńskim mogą sobie pogadać
            tylko.....
          • pati44 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:42
            a znasz może podstawy prawne?
            • slonko1335 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:42
              zaraz Ci znajdę linka
            • dorota.skupa Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:43
              Cały urlop nie proporcjonalny - wzór jaki pisałam mogę wysłać ci na email.
              • slonko1335 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:48
                www.e-kadry.com.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=310&Itemid=86
                www.forum.e-mama.pl/viewtopic.php?t=10956
                www.mforum.biz/viewthread.php?FID=1&TID=2905
                • slonko1335 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:49
                  Jeszcze jeden link.
                  www.poradaprawna.pl/index_pytania.php?co=pozycja&id=24958
              • pati44 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:51
                o, wyślij bardzo proszę!!!!!!!!!!!
                • 3xmama Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 10:57
                  Możesz oczywiście wykorzystać cały urlop (już to kiedys przerobiłam). Możesz
                  też wrócić do pracy zaraz po macierzyńskim a urlop wykorzystać kiedy indziej,
                  albo wykorzystać zaraz po macierzyńskim jakąś część (jaką to ustalisz w
                  kadrach). I nie ma tu żadnej proporcjonalności! Po macierzyńskim jesteś
                  traktowana jak "normalny" pracownik. Jak 26 dni to 26!
    • wieleb proporcjonalnosć jest po wychowawczym a nie po 02.04.07, 15:55
      macieżyńskim. Masz CAŁY urlop wypoczynkowy po macieżyńskim.
      • lenna11 a jesli chcę iść potem na wychowawczy ? 02.04.07, 16:38
        po urlopie macierzyńskim chcę wykorzystać u. wypoczynkowy, a potem iść na
        wychowawczy.czy wtedy też mi przysługuje urlop za cały 2007 rok czy jest liczony
        proporcjonalnie? jeśli proporcjonalnie to, który artykuł o tym mówi?
    • martucha_j Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 17:45
      Witam! Mi 28 marca skończył się urlop macierzyński i w tej chwili jestem na
      wypoczynkowym. Nie było mowy o proporcjonalności do przepracowanych dni i bez
      żadnych problemów wzięłam od razu prawie cały, a firma w której pracuję jest
      dosyć duża i bardzo przestrzegają prawo.
    • renatarenatarenata Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 18:08
      Mi w firmie (też porządnej i dużej) powiedziano w kadrach, że jeśli wzięłabym
      urlop wychowawczy do końca 2007 roku, to za rok 2007 dostałabym urlop
      wypoczynkowy proporcjonalny do tej części roku 2007, która upłynęła do końca
      urlopu macierzyńskiego. Czyli chyba podobnie jak to jest u Ciebie.
      Pozdrawiam
      • kamerak Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 02.04.07, 18:50
        Ja jestem po macierzyńskim (skończył mi się w lutym), a przed wychowawczym.
        Poprosiłam na piśmie o całość urlopu wypoczynkowego przed rozpoczęciem urlopu
        wychowawczego i naliczono mi za 2007 rok CAŁOŚĆ - 26 DNI. W tej chwili jeszcze
        jestem na wypoczynkowym, a potem do końca 2007 r. będę na wychowawczym.
        Niezależnie od tego czy firma jest mała, czy duża, to przepisy są jednakowe i
        MUSZĄ udzielić Ci całego urlopu za ten rok.
        • slonko1335 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 03.04.07, 06:16
          Dziewczyny jeżeli chcecie iść na wychowawczy to przedtem możecie wykorzystać
          cały urlop wypoczynkowy, trochę inaczej jest gdy nie chcecie iść na wychowawczy
          na cały rok a bodajże na 2-3 m-ce i nie chcecie wykorzystywać całego
          wypoczynkowego przedtem. Wtedy wypoczynkowy po urlopie wychowawczym będzie
          naliczony proporcjonalnie. Mam nadzieję, że nie zagmatwałam za bardzo....
    • gigo2002 Re: ile wypoczynkowego po macierzyńskim? 03.04.07, 11:42
      o ironio. mnie sie tez wczoraj skonczyl macierzynski. pracuje w duzej firmie,
      kilk lat na stale. mam doi wykorzystania kilka dni za rok poprzedni i 26 dni za
      rok biezacy. twoja kadrowa nie ma racji!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka