19.04.07, 09:25
Jak to jest z tym becikowym? Kiedy się je dostaje? Ja jestem bezrobotna (tzn.
zarejestrowana w U.P.), tez mi się należy?...
Obserwuj wątek
    • barbie26 Re: becikowe 19.04.07, 09:32
      chyba jak się ma bardzo niski dochód to powinni przyznać ale nie wiem dokładnie
    • j0204 Re: becikowe 19.04.07, 09:35
      www.becikowe.com/
      matir.ovh.org/becikowe/
      moze tu cos poczytasz
      pozdrawiam
      • monikapaulina Re: becikowe 19.04.07, 09:40
        jak jest maly przychod na rodzine to wydaje mi sie ze becikowe masz
        podwojne.ale nie jestem pewna.
        • anutka25 Re: becikowe 19.04.07, 09:45
          Becikowe dostaje każdy, bez względu na dochód. Jeżeli ma się mały dochód to się
          dostaje podwójnie tzn. 2 tys.Pozdrawiam
          • sabka22 Re: becikowe 19.04.07, 09:49
            Dokładnie,becikowe dostaje każdy czyli 1000zl a jesli twoj dochod w rodzinie
            nie przekracza 504zl na osobe to dostajesz drugi 1000zl.Jak wyjdziesz ze
            szpitala idz do MOPSU i tam złozysz wniosek na becikowe i odrazu na rodzinne i
            ten drugi 1000zl,wez 2 dowody twoj i meza i akt urodzenia dziecka.
            • zuzana27 Re: becikowe 19.04.07, 10:20
              Becikowe dostaje chyba każdy..
            • kasia10112 Re: becikowe 19.04.07, 18:36
              chcialam sie dowiedziec jak sie pracuje to z PZU tez powinnam dostac 1000 po
              porodzie jak to wygląda
              • binkaa Re: becikowe 19.04.07, 20:32
                o ile jestes ubezpieczona w pzu i masz w opcjach wyplate z tyt. urodzenia
                dziecka
                najczesciej jest to 10% sumy ubezpieczenia
                tzn. aby dostac 1 tys musisz byc ubezpieczona na 10 tys
        • mama_julci22 Re: becikowe 19.04.07, 09:46
          tak,dostaje sie z MOPS-u chyba,dodatkowe becikowe,ale tylko wtedy jesli
          pobierasz rodzinne...
          www.becikowe.com/
          matir.ovh.org/becikowe/
          • nosek1234 Re: becikowe 19.04.07, 10:27
            Ja też jestem bezrobotna(tzn. teraz mam staż, ale akurat przed narodzinami
            dziecka się kończy) na dodatek nie mam męża a ślub planujemy wziąć po
            narodzinach dzidzi więc jak to jest? ja też mam wziąć dowód chłopaka i ten
            drugi tysiąc też mi się należy????? ja nie pobieram rodzinnego, ale kiedyś już
            do czegoś mi było potrzebne obliczone dochodów w rodzinie i nie przekraczało
            300 zł na osobę. Tzn. ja jestem zameldowana u rodziców to dochód się liczyło na
            rodziców i na mnie. A teraz jak to będzie jak nie jestem po ślubie? czy dochody
            nadal mam liczyć na rodziców i na mnie? czy na chłopaka i na mnie?
            • aurinko Re: becikowe 19.04.07, 10:33
              1000zł należy się każdemu, ale drugi 1000zł tylko osobom o niskich dochodach i
              to tylko w gminach, które jeszcze przyznają dodatkowe becikowe, a niestety są
              już miejsca gdzie gmina zrezygnowała z wyplat dodatkowego becikowego.
            • aurinko Re: becikowe 19.04.07, 10:34
              nosek1234 napisała:

> Ja też jestem bezrobotna(tzn. teraz mam staż, ale akurat przed narodzinami
              > dziecka się kończy) na dodatek nie mam męża a ślub planujemy wziąć po
              > narodzinach dzidzi więc jak to jest? ja też mam wziąć dowód chłopaka i ten
              > drugi tysiąc też mi się należy????? ja nie pobieram rodzinnego, ale kiedyś
              już
              >
              > do czegoś mi było potrzebne obliczone dochodów w rodzinie i nie przekraczało
              > 300 zł na osobę. Tzn. ja jestem zameldowana u rodziców to dochód się liczyło
              na
              >
              > rodziców i na mnie. A teraz jak to będzie jak nie jestem po ślubie? czy
              dochody
              >
              > nadal mam liczyć na rodziców i na mnie? czy na chłopaka i na mnie?

Dopóki nie masz ślubu jesteś liczona w urzędach jako samotna matka.
              • nosek1234 Re: becikowe 19.04.07, 10:43
                Nawet jeśli dziecko będzie nosiło nazwisko ojca to w urzędzie też będe jako
                samotna matka? mieszkamy już dość długo razem tyle że nie mamy wspólnych
                dochodów i tak wkółko. To znaczy że nic mi się nie należy? niemożliwe
                • anutka25 Re: becikowe 19.04.07, 10:53
                  Nie nic. Należy Ci się becikowe tzn ten 1000 zł. bezwzględu czy jesteś samotna
                  matka czy nie.
                  • nosek1234 Re: becikowe 19.04.07, 11:05
                    Teraz doczytałam że jeżeli pobieram zasiłek rodzinny i tam zaznaczyłam dodatek
                    specjalny za urodzenie dziecka to drugi tysiąz też mi się należy. Wygląda na to
                    że potrzebny jest chociaż cywilny żeby złożyć wniosek o przyznanie zasiłku
                    rodzinnego. Ale chyba taki wniosek powinno się składać po urodzeniu dziecka.
                    Bynajmniej ja tak zrozumiałam. Dziwne to wszystko. A pozatym jak nie wezmiemy
                    tego cywilnego (bo nie jesteśmy zwolennikami takiej formy zawierania
                    małżeństwa) to nasze maleństwo będzie poszkodowane bo nie otrzyma dodatkowych
                    pieniążków. Dziwne i głupie moim zdaniem.
                    • aurinko Re: becikowe 19.04.07, 11:07
                      nosek1234 napisała:

> potrzebny jest chociaż cywilny żeby złożyć wniosek o przyznanie zasiłku
                      > rodzinnego.

Absolutnie nie ma takiej potrzeby!
                  • aurinko Re: becikowe 19.04.07, 11:06
                    Rozmawialam przed chwilą z prawnikiem z MOPSu (wydział zasiłków) ponieważ
                    sprawa becikowego za 2 miesiące będzie i mnie dotyczyła.
                    Informacje, które uzyskałam:
                    1. Becikowe w wysokości 1000zł należy się każdemu bez względu na dochód. Aby je
                    otrzymać należy złożyć wniosek w MOPSie, do wniosku dołaczyć odpis aktu
                    urodzenia dziecka, pesel dziecka, dowód osobisty swój oraz dowód osobisty ojca
                    dziecka (zgodnie z danymi wpisanymi w metrykę urodzenia). Dokumenty te należy
                    złożyć w ciągu 3 miesięcy od urodzenia dziecka, później wniosku nie przyjmą i
                    becikowe przepadnie.
                    2. Becikowe "Samorządowe" wypłacane jest w kwocie 1000zł tylko wtedy, gdy gmina
                    uchwaliła swoją wewnętrzną ustawę i nie dotyczy to każdego maista. Najlepiej
                    zadzwonić do MOPSu w swoim mieście i zapytać czy miasto przydziela becikowe
                    samorządowe. W Gdańsku akurat takiego becikowego nie ma.
                    3. Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka w wysokości 1000zł
                    przyznawana osobom, które mają prawo do pobierania zasiłku rodzinnego na
                    dziecko. Wypłaca MOPS i warunkiem otrzymania takiej zapomogi jest dochód nie
                    przekraczający 504zł na osobę. Liczy się tylko dochód matki, jej formalnego
                    męża oraz ewentualne alimenty jeśli są zasądzone przez sąd (np. w przypadku
                    rozwodu). Wniosek o zapomogę można składać w ciągu 12 miesięcy od narodzin
                    dziecka. Jeśli ktoś nie pobierał wcześniej świadczenia rodzinnego na dziecko,
                    to może najpierw złożyć wniosek o rodzinne w MOPSie (trzeba do wniosku dołączyć
                    zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach za rok 2004 - w przypadku
                    składania wniosku przed dniem 31.08.2007 lub o dochodach za rok 2005 w
                    przypadku składania wniosku po 1.09.2007). Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu
                    rodzinnego można składać wniosek o zapomogę.

Wszystkie 3 formy wypłat z tutułu narodzin dziecka można otrzymać niezależnie
                    od siebie, w najlepszym przypadku dostanie się w sumie 3 tys. zł, w najgorszym
                    tylko 1 tys. zł.
                    • zuzana27 Re: dzieki za info aurinko; becikowe 19.04.07, 11:15

• nosek1234 Re: becikowe 19.04.07, 11:16
                      aurinko napisała:
                      > 2. Becikowe "Samorządowe" wypłacane jest w kwocie 1000zł tylko wtedy, gdy
                      gmina
                      >
                      > uchwaliła swoją wewnętrzną ustawę i nie dotyczy to każdego maista. Najlepiej
                      > zadzwonić do MOPSu w swoim mieście i zapytać czy miasto przydziela becikowe
                      > samorządowe. W Gdańsku akurat takiego becikowego nie ma.

Jeżeli mieszkam w małej miejscowości, to mam zadzwonic do najbliższego MOPSu??

> 3. Jednorazowa zapomoga z tytułu urodzenia dziecka w wysokości 1000zł
                      > przyznawana osobom, które mają prawo do pobierania zasiłku rodzinnego na
                      > dziecko. Wypłaca MOPS i warunkiem otrzymania takiej zapomogi jest dochód nie
                      > przekraczający 504zł na osobę. Liczy się tylko dochód matki, jej formalnego
                      > męża oraz ewentualne alimenty jeśli są zasądzone przez sąd (np. w przypadku
                      > rozwodu). Wniosek o zapomogę można składać w ciągu 12 miesięcy od narodzin
                      > dziecka. Jeśli ktoś nie pobierał wcześniej świadczenia rodzinnego na dziecko,
                      > to może najpierw złożyć wniosek o rodzinne w MOPSie (trzeba do wniosku
                      dołączyć
                      >
                      > zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach za rok 2004 - w przypadku
                      > składania wniosku przed dniem 31.08.2007 lub o dochodach za rok 2005 w
                      > przypadku składania wniosku po 1.09.2007). Po otrzymaniu decyzji o przyznaniu
                      > rodzinnego można składać wniosek o zapomogę.

I teraz moja historia, która napewno przeczytałaś ale przypomnę. Nie jestem
                      mężatką, ale zamierzamy się pobrać po narodzinach dziecka. Czy w takim wypadku
                      ja po urodzeniu dziecka mam wystąić z wnoiskiem o zasiłek rodzinny?? i na kogo
                      ten dochód obliczyć na rodziców moich i na mnie? czy poczekać aż wezmiemy ślub
                      i wystąpić z wnioskiem o przyznanie zasiłku rodzinnego na mnie, męża i na
                      dziecko? już sama nie wiem, ale na mój rozum to chyba lepiej poczekać prawda?
                      Dziękuję za wszystkie informacje! pozdrawiamsmile
                      • aurinko Re: becikowe 19.04.07, 11:41
                        nosek1234 napisała:

> Jeżeli mieszkam w małej miejscowości, to mam zadzwonic do najbliższego MOPSu??

Tak.

> Nie jestem
                        > mężatką, ale zamierzamy się pobrać po narodzinach dziecka. Czy w takim
                        wypadku
                        > ja po urodzeniu dziecka mam wystąić z wnoiskiem o zasiłek rodzinny?? i na
                        kogo
                        > ten dochód obliczyć na rodziców moich i na mnie? czy poczekać aż wezmiemy
                        ślub
                        > i wystąpić z wnioskiem o przyznanie zasiłku rodzinnego na mnie, męża i na
                        > dziecko? już sama nie wiem, ale na mój rozum to chyba lepiej poczekać prawda?
                        > Dziękuję za wszystkie informacje! pozdrawiamsmile

Złóż wniosek jak najszybciej po urodzeniu dziecka. Rodziców nie wliczaj, jesteś
                        pełnoletnia i liczy się Twój dochód, a nie Twoich rodziców. Jeśli ślub
                        weźmiecie przed złożeniem wniosku, to musicie podać oboje swoje dochody. Jeśli
                        ślubu jeszcze nie będziecie mieli, to tylko Ty podajesz swoje.
                        Jeszcze jedno przy okazji - jeśli ojciec dziecka je uzna i będzie widniało jego
                        nazwisko w metryce dziecka, to powinnaś złożyć do sądu wniosek o alimenty, gdyż
                        w przypadku braku ślubu powinnaś mieć na piśmie formalnie zasądzone alimenty,
                        bo są one liczone jako dochód. W przypadku ślubu zamiast alimentów liczy się
                        dochód męża. Musicie sami na ten temat porozmawiać i policzyć co Wam się
                        bardziej opłaca, zliczcie swoje dochody za 2004 lub 2005 rok wg PITów(zależy
                        kiedy będziesz składać wniosek) i wyliczcie ile miesięcznie na osobę wychodzi.
                        Może się okazać, że w przypadku zsumowanych dochodów przekroczycie 504zł na
                        osobę i wtedy aby otrzymać zasiłek korzystniej byłoby jakbyś jako samotna matka
                        złożyła wniosek.
                        • shisha2 Re: becikowe 19.04.07, 12:24
                          mieszkam z chłopakiem ale nadal jestem zameldowana u rodziców (i tak pewnie
                          pozostanie). ślubu też nie zamierzamy brać. na początku tego roku
                          zarejestrowałam się w U.P. jako bezrobotna. w tamtym roku studiowałam i zasiłek
                          mi nie przysługiwał bo dochód ja+rodzice wynosił niewiele ale jednak ponad 504
                          zł na osobę. czy teraz jako bezrobotna: mój dochód wynosi 0zł czy jak? czy
                          liczy się tamten rok? czy w dochody wlicza się dziecko? niedługo rodzę i nic z
                          tego nie rozumiem... i czy w sytuacji nadania przez ojca dziecka nazwiska nie
                          będę już jako samotna matka?
                        • nosek1234 Re: becikowe 19.04.07, 12:24
                          Powinnam złożyć wniosek o alimenty????? przecież mieszkamy razem, nie
                          zamierzamy się rozstać, zamierzamy się pobrać i wychowywać razem nasze
                          dzieciątko. Tak trochę dziwnie to brzmi.... to jeśli nazwisko mojego chłopaka
                          będzie widniało w metryce to muszę złożyć ten wniosek o alimenty???? Napisałaś
                          że powinnam mieć formalnie przysądzone alimenty, ale mój chłopak nie będzie
                          musiał ich płacić?? czy tak? A jeśli nie złożę tego wnisku o alimenty, a raczej
                          napewno tego nie zrobię to mogę wtedy wystąpić o przyznanie zasiłku rodzinnego
                          jako samotna matka i będzie on mi przyznany, a kiedy dziecko się urodzi wtedy
                          będe mogła otrzymać ten dodatek specjalny. To w skrócie chyba tak powinno być
                          prawda?
                          • binkaa Re: becikowe 19.04.07, 20:43
                            albo podasz dochody swoje i jego
                            albo tylko swoje + wyrok sadowy
                            juz nie ma czegos takiego jak dobrowolne alimenty
                          • binkaa Re: becikowe 19.04.07, 20:44
                            by zlozyc jako samotna matka musisz miec zasadzone alimenty
                          • binkaa Re: becikowe 19.04.07, 20:49
                            w tej ustawie wlasnie glownie chodzi o to by mniej kombinowac
                            jesli mieszkasz z ojcem dzicka to dajesz dochody jak rodzina
                            jesli nie mieszkasz to musis zmiec alimenty
                            ot i wsio
                        • awonas Re: becikowe 19.04.07, 12:36
                          Rodziców nie bierze się pod uwagę.
                          W mojej gminie jest tak, że wystarczy we wniosku wpisać dane ojca dziecka jako
                          członka rodziny i ma się prawo do zasiłku rodzinnego. Oczywiście jeśli jest to
                          zgodne z prawdą, że wspólnie mieszkacie i wychowujecie dziecko, mimo braku
                          formalnego załatwienia sprawy. Samotna matką jest tylko ta kobieta - panna,
                          która nie ma wpisanego w akcie urodzenia dziecka jego ojca lub jest wdową (może
                          być jeszcze jakieś wyjście). Rzeczywiście jest problem, gdy ojcostwo zostało
                          uznane przez mężczyznę, ale jesteś sama (panna lub rozwiedziona!) z dzieckiem.
                          Wtedy trzeba koniecznie udać się do sądu o przyznanie alimentów, bo bez tego nie
                          ma się prawa do świadczeń rodzinnych w tym becikowego uzależnionego od dochodu
                          rodziny. To jest trudne dla kobiet, które nie chcą mieć do czynienia już ze
                          swoimi byłymi partnerami nawet na terenie sądu.
                          Miałam z tymi przepisami osobistą styczność. Wiem, że w różnych województwach
                          może być różnie interpretowana ustawa, bo jest wiele w niej niedopowiedzeń.
                          Gminy muszą trzymać się uwag z województwa, bo stamtąd są kontrole. Zawsze
                          możesz odwołać się od każdej decyzji urzędu do Samorządowego Kolegium
                          Odwoławczego. Ono może mieć jeszcze inne interpretacje. Może to być "zabawne" -
                          interpretacja - ale prawdziwe.
                          • shisha2 Re: becikowe 19.04.07, 12:58
                            w tej chwili ja nie mam dochodów a mój chłopak ma około 1000żł. czy mogłabym w
                            jakiś sposób uzyskać ten dodatkowy tysiąc becikowego dla najbiedniejszych? czy
                            nie mam na co liczyć?
                            • mama_julci22 Re: becikowe 19.04.07, 13:16
                              liczy sie dochód na osobe,czyli jesli macie 1 dziecko to ten 1000 dzielicie na 3
                              i w tym wypadku powinnas dostac to dodatkowe swiadczenie w wys.1000 zł.
                              najlepiej sie przejsc do MOPSu i o wszystko wypytac,tam Ci wszystko wyjasnią i
                              bedziesz mogła juz kompletowac dokumenty.
                              Powodzenia
                              • shisha2 Re: becikowe 19.04.07, 15:20
                                dzięukję za poradę, sama jestem zielona w tych sprawach.
                        • binkaa Re: becikowe 19.04.07, 20:41
                          jesli nie wezmą slubu i nie bedzie wyroku o alimentach
                          to nie ma co skladac naawet
                          teraz jest tak ze trzeba albo podac dochody obojga rodzicow albo wyrok sadowy
                          zasadzajacy alimenty
                          nie ma teraz tak ze matka moze podac tylko swoje dochody
                          albo tworza rodzinę albo musi miec wyrok
                          • binkaa Re: becikowe 19.04.07, 20:46
                            no chyba ze w akcie urodzenia bedzie ojciec nieznany
                            wtedy jest samotna matka
                            podaje tylko swoje dochody
                            a do tego moze starac sie o dodatek dla matki samotnej 170 zł
                          • wegatka Re: becikowe 06.06.07, 23:22
                            binkaa napisała:

> jesli nie wezmą slubu i nie bedzie wyroku o alimentach
                            > to nie ma co skladac naawet

Nieprawdaaaaa!!!!

Jeśli rodzice dziecka żyją w konkubinacie traktowani są jak małżeństwo, czyli
                            obydwoje przedstawiają swoje dochody. Natomiast jeśli dziecko jest uznane przez
                            ojca, ale matka nie utrzymuje z nim kontaktów (nie jest w stanie sama
                            udokumentować jego dochodów) i nie ma zasądzonych alimentów, to MOPS ma
                            możliwość uzyskania z urzędu skarbowego informacji na temat dochodów ojca nawet
                            bez jego zgody - w tym celu matka dziecka powinna złożyć w MOPS-ie podanie.
                    • wegatka Re: becikowe 06.06.07, 23:35
                      aurinko napisała:

> Jeśli ktoś nie pobierał wcześniej świadczenia rodzinnego na dziecko,
                      > to może najpierw złożyć wniosek o rodzinne w MOPSie (trzeba do wniosku dołączyć
                      >
                      > zaświadczenie z Urzędu Skarbowego o dochodach za rok 2004 - w przypadku
                      > składania wniosku przed dniem 31.08.2007 lub o dochodach za rok 2005 w
                      > przypadku składania wniosku po 1.09.2007).

Albo prawnik podał błędne informacje, albo Ty Aurinko się pomyliłaś smile

Na obecny okres zasiłkowy (od 1.09.2006 do 31.08.2007) składa się wniosek z
                      dochodami za 2005 rok, natomiast do wniosków składanych na nowy okres (od
                      1.09.2007 do 31.08.2008) należy dołączyć dochody za 2006 r.

Wiem, bo pracuję w sekcji świadczeń rodzinnych i przyjmuję wnioski.
                      • asia261 Re: becikowe 12.06.07, 13:08
                        a na osób dzieli się taki dochód? na dwie (ja i mąż) czy też za dziecko, które sie teraz urodziło?
                • binkaa Re: becikowe 19.04.07, 20:37
                  nazwisko nie ma nic do rzeczy
                  nie o nie tuy chodzi
                  masz dwie opcje:
                  1. podac swoje i jego dochody jako rodzina i dzielisz na 3 (sa jeszcze kwestie
                  dochodu uzyskanego, utraconego itp, ale to juz w mospie sie dowiesz)
                  2. podac go o alimenty i wtedy licza sie twoje dochody i alimenty dzielone na 2

dochody rodziców nie liczą sie - ty z dzieckiem i ojcem dziecka to juz odzielna
                  rodzina
              • binkaa Re: becikowe 19.04.07, 20:34
                nie prawda
                w swietle ustawy o sw rodzinnych nie trzeba miec slubu by tworzyc rodzine
                jesli poda dochody swoje i ojca dziecka licza sie jakby byli małżeństwem
        • awonas Re: becikowe 19.04.07, 12:16
          Czy będziesz miała ustalone ojcostwo dziecka? Pytam się, bo piszesz tylko o
          sobie. A jego dochód ojca dziecka też jest brany pod uwagę nawet jeśli nie jest
          Twoim mężem. Musisz pójść do swojej gminy, gdzie rozpatrują wnioski o becikowe.
          Często w ośrodkach pomocy społecznej są wyszczególnione odpowiednie działy i tam
          Ci wytłumaczą, z jakiego okresu dochód będzie brany pod uwagę. Zależy to od paru
          rzeczy indywidualnych, czy ktoś pracuje ciągle, czy nie było obniżki
          wynagrodzenia. W poprzednim okresie zasiłkowym 2005-2006 dochód netto na osobę
          (łącznie z dzieckiem) nie mógł być większy niż 504 zł. Obecnych stawek nie znam,
          ale pewnie nie odbiegają radykalnie. Dostaniesz wtedy 1000 zł. Masz prawo też
          do zasiłku rodzinnego - ok. 40-50 zł miesięcznie. Oprócz tego jest becikowe bez
          względu na dochód uzyskiwany przez rodzinę - 1000 zł. Dla każdego. Powodzenia w
          załatwianiu spraw w urzędzie!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka