aaaga79 25.04.07, 19:49 Jeżeli pracuję w zakładzie pracy chronionej i mam umowę do końca kwietnia, czy mogę iść ostatniego kwietnia na L4 i trochę pochorować? Proszę o odpowiedź. Z góry dziekuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilithh Re: Pytanie - umowa 26.04.07, 13:27 Chorować możesz zawsze - tego żadna ustawa nie zabrania. jeśli natomiast pytasz o umowę i/lub zasiłek, to: 1/ umowa się nie przedłuży li tylko z powodu choroby - rozwiąże sie z datą wcześniej ustaloną (no chyba ze pracodawca zaproponuje podpisanie nowej umowy...) 2/ pomimo tego że pracownikiem już formalnie nie będziesz, do końca choroby będziesz miała prawo do zasiłku z ZUS - w wysokości 80% średniej pensji 9chyba że pracowałaś krócej niż 1 miesiąc - wtedy do zasiłku nie masz prawa) Odpowiedz Link Zgłoś
aaaga79 Re: Pytanie - umowa 26.04.07, 14:04 Bardzo dziekuje za odpowiedz ona jest bardziej potrzebna mojej tesciowej Syttuacja jest taka że teściowej brakuje 14 dni i poszłaby na emeryture ale ma umowe do końca kwietnia, i braknie jej 14 dni, więc czy mogłaby ostatniego kwietnia iść na L4 na te 14 dni żeby sobie dociągnąć. I czy to L4 byłoby uznane przez ZUS do tej emerytury. Wielkie dzieki za odp. Odpowiedz Link Zgłoś
lilithh Re: Pytanie - umowa 27.04.07, 00:22 na przepisach emerytalnych nie znam sie szczegółowo, niestety . ale szczerze watpię aby okres pobierania zasiłku bez formalnego zatrudnienia mógł być wliczany do okresu od którego zależą uprawnienia emerytalne. Dopytaj w ZUS. Skoro chodzi o dwa tygodnie - to może można porozmawiać z pracodawcą i poprosić o przedłużenie zatrudnienia o ten okres? Odpowiedz Link Zgłoś