Dodaj do ulubionych

urlop maciarzyński

13.06.07, 09:59
Witam mam takie pytanie jestem obecnie na zwolnieniu z powodu kiepskich badań
oraz obciążonego wywiadu położniczego.Mam pytanie umowę z pracodawcą mam do
końca grudnia a poród mam na listopada ,czy w takim razie pracodawca
przedłuży zemną umowę o urlop macieżyński????
Obserwuj wątek
    • agnrek Re: urlop maciarzyński 13.06.07, 10:14
      Jeśli masz umowę na czas określony, to pracodawca przedłuży z Tobą umowę tylko
      do dnia porodu. Zasiłek macierzyński dostaniesz z ZUSu i zostajesz, niestety,
      bez pracy po porodzie.
      • bryta1 Re: urlop maciarzyński 13.06.07, 10:28
        mam umowe do grudnia a poród w listopadzie czyli dostane tylko za grudzień
        dostane macierzyński z ZUZ-U???
        • agnrek Re: urlop maciarzyński 13.06.07, 10:38
          Nie, dostaniesz cały macierzyński, czyli 18 tygodni, jesli to pierwsze dziecko.
          Umowa wygaśnie z dniem porodu.
        • agnrek Re: urlop maciarzyński 13.06.07, 10:42
          Przepraszam, odwrotnie to przeczytałam, powinno być tak:
          umowa jest do grudnia
          poród w listopadzie
          Ale to jest prawie ta sama sytuacja. Umowa Ci wygaśnie w grudniu, ale
          macierzyński będziesz dostawała już z ZUSu aż do jego końca. Po prostu po
          wygaśnięciu umowy przejmie to na siebie ZUS, ale już jesteś bez pracy od
          stycznia.
          • bryta1 Re: urlop maciarzyński 13.06.07, 11:06
            Wielkie dzieki agnrek za odpowiedzi na moje pytania,już od jakiegoś mnie to
            trapiło jeszcze raz dziękismile
            • agnieszkamonikaz Re: urlop maciarzyński 13.06.07, 12:00
              U mnie jest podobnie.Umowe mam do konca sierpnia,a porod z poczatkiem
              wrzesnia.Wiem, ze pracodawca przedluzy mi ja do dnia porodu, ale mam
              pytanie-gdzie mam zlozyc wniosek o macierzynski i kiedy?
              Pracuje 4 rok, a nadal mam umowe na czas okreslony-to moja 4 umowa.Czy to jest
              zgodne z prawem?Zaznaczam, ze pracuje w szkole.
              • joko5 Re: urlop maciarzyński 13.06.07, 12:20
                Z tego co się orientuję to umowy na czas określony mogą być tylko dwie każda
                następna nawet jak jest podpisana na czas zamknięty tak naprawdę wg prawa jest
                umową na czas nieokreślony.
                • agnieszkamonikaz Re: urlop maciarzyński 13.06.07, 13:42
                  Dzieki za odpowiedz.Czyli byc moze przysluguje mi takze wychowawczy??
              • agnrek Re: urlop maciarzyński 13.06.07, 16:05
                Już pomagam, kolejność umnów jest taka:
                1. na okres próbny
                2. na czas określony
                3. na czas określony
                4. na czas nieokreślony

Pracodawca ma obowiązek przedłużyć Ci umowę do dnia porodu, wniosek o
                macierzyński możesz złożyć za pośrednictwem swojego zakładu pracy krótko przed
                porodem.Urlopu wychowawczego nie dostaniesz, bo z dniem porodu stajesz się
                bezrobotna, nie masz umowy, więc nie masz też wychowawczego. Przysługuje on
                pracownicy, która jest zatrudniona i ma się w tym czasie opiekować dzieckiem.
                Można to obejść, wychowawczy może wziąć ojciec dziecka, ale wtedy oboje
                będziecie bezrobotni. Niestety, kryteria przyznawania zasiłku wychowawczego są
                jasno ustalone, musicie mieć bardzo niski dochód na członka rodziny (bodajże
                mniej niż 500 pln na osobę), żeby dostać marne 300 pln zasiłku miesięcznie.
                • agnieszkamonikaz Re: urlop maciarzyński 14.06.07, 21:19
                  Czyli w swietle prawa, choc to maja 4 umowa w tym samym zakładzie pracy, jest
                  ona na czas okreslony?Nie przechodzi automatycznie w umowe na czas
                  nieokreslony?Tak ostatnio czytalam, z pracodawca nie moze dac 4 umowy na czas
                  okreslony, a ja taka mam niestety.Nie wiem czy jasno nakreslilam sytuacje.

Dzieki za odpowiedz.
                  • ariadna14 Re: urlop maciarzyński 15.06.07, 22:58
                    A może masz umowę na zastępstwo?
                    • agnieszkamonikaz Re: urlop maciarzyński 19.06.07, 20:00
                      Nie,to normalna umowa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka