Dodaj do ulubionych

Pytanie o nadgodziny

23.06.07, 14:32
Drogie Specjalistki!
Sytuacja jest następująca: jestem matką półrocznego syna, od razu po macierzyńskim wróciłam do pracy i zostałam oddelegowana (bez żadnego pisma) do pracy w terenie, na co się zgodziłam (ustnie). Wcześniej podpisałam oświadczenie "w związku ze sprawowaniem opieki nad dzieckiem do lat 4 zamierzam korzystać z uprawnienia określonego w art. 178 § 2 kp (niewykonywanie pracy w godzinach nadliczbowych, w porze nocnej, w systemie przerywanego czasu pracy, jak również niedelegowanie poza stałe miejsce pracy". Ze względu na specyfikę pracy jestem zmuszona przebywać poza domem bez przerwy 12 dni (w tym jeden weekend), co oznacza, że średnio w miesiącu pracuję o 4 dni więcej (dwie soboty i dwie niedziele). W umowie o pracę jest zapisane: "podstawowym miejscem świadczenia pracy przez Pracownika jest biuro w Katowicach oraz teren województwa śląskiego". Pracodawca zapewnia mi nocleg i wyżywienie więc o diecie pewnie nie ma mowy, ale co z wynagrodzeniem za dodatkowe dni pracy? Nikt mi nie zaproponował dni wolnych, nie otrzymałam wynagrodzenia za nadgodziny. Czy pracodawca może zmusić mnie do wykorzystani dni wolnych czy też mogę wymusić wypłatę kasę za nadgodziny? Czy jest jakiś termin w którym muszę im o tym "przypomnieć"? W karcie pracy za dany miesiąc składanej do kadr zaznaczałam te dni jako pracujące, ale reakcji działu kadr brak.
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi smile
Obserwuj wątek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka