wawrz 27.09.07, 10:19 Słuchajcie jest cos takiego,wziecie kredytu na tbs ale pod hipoteke innego własnosciowego mieszkania?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bunny.tsukino Re: taki ktedyt-jest cos takiego 27.09.07, 10:56 Jest. W PKO można. W Santander też można. Moi rodzice wzięli w PKO kredyt hipoteczny mix na 20 lat, 140 tyś, pod zastaw swojego mieszkania, tbsik się teraz pięknie buduje i może będzie kiedyś dla mnie. Warunek kredytobiorca musi być wpisany w księgę wieczystą tego lokalu, zgoda pozostałych współwłaścicieli, no i wartość lokalu musi być wyższa niż kwota kredytu. Sprawdź na stronie PKO. Odpowiedz Link Zgłoś
bunny.tsukino Re: taki ktedyt-jest cos takiego 27.09.07, 11:10 Byłabym zapomniała. Osoba, która kupuje tbs, nie może być współwłaścicielem, ani właścicielem żadnego innego mieszkania. Dlatego moi rodzice wzięli tbs na mnie. czyli np jeżeli kredyt weźmiesz pod zastaw mieszkania, które jest twoje, to ty nie możesz kupić tbsu, tylko np twój maż. hocki klocki z tymi tbsami.. Odpowiedz Link Zgłoś
majka003 do bunny... 27.09.07, 12:54 A wiesz,że tbs na razie nie mozna wykupować,to bym tak nie liczyła za bardzo że dla ciebie.Wiem,bo sami kupowalismy mieszkanie i pytałam się o tbs-y ale odpadło,ze względu na to i że w każdej chwili moga cie wyrzucić z mieszkania-jest to na zasadzie wynajmu ze zwrotną kaucją w wys. 50 tyś. reszta jest w czynszu i co roku musisz przynosić PIT z dochodami....-bynajmniej tak jest u nas w tyskim tbs i katowickim.A ja stwierdziłam,że nie po to bym brała kredyt aby spłacać nie swoje mieszkanie... Ale tak można tak zrobić,nie ma problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
soemi Re: taki ktedyt-jest cos takiego 27.09.07, 12:18 To pożyczka hipoteczna, bierzesz kredyt pod zastaw nieruchomości. Nieruchomość ta musi mieć księgę wieczystą i nie może być obciążona. Szczegółów dowiesz się w banku, wszystkie banki udzielają tego typu pożyczki. Odpowiedz Link Zgłoś
mathiola Re: taki ktedyt-jest cos takiego 27.09.07, 12:27 pewnie można, tylko przecież tbs nie jest dla tych, którzy mają mieszkanie własnościowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: taki ktedyt-jest cos takiego 27.09.07, 13:33 Kredyt hipoteczny mozna uzyskac w zasadzie na kazdy cel, a zabezpieczeniem moze byc nie tylko nieruchomosc wlasna, ale i nieruchomosc osob trzecich. Odpowiedz Link Zgłoś