Dodaj do ulubionych

Śmierdzi - gdzie interweniować!

04.08.03, 09:03
Przykro pisać, ale mam problem, który dotyczy kilka ulic. Nocą pewien zakład
daje się nam nieźle w kość a raczej w nos. Utworzli oczyszczalnię, z której
chyba nie korzystają i "COŚ' potwornie śmierdzi 2-4 godz. nocą.
Napiszcie gdzie można interweniować, bo z tego co widzę wewnętrzne
interwencje mieszkańców nic nie dają.
Anka
Obserwuj wątek
    • aluc Re: Śmierdzi - gdzie interweniować! 04.08.03, 10:51
      sprawami zanieczyszczenia środowiska naturalnego, kontrolami, nakładaniem kar i
      tak dalej zajmuje się wojewódzki inspektor ochrony środowiska - poszukaj w
      swoim urzędzie wojewódzkim
      • e.beata Re: Śmierdzi - gdzie interweniować! 04.08.03, 14:13
        A najefektywniej będzie dotrzeć do prasy. Mają sezon ogórkowy to się sprawą
        zajmą.
      • paulinapaulinapaulina Re: Śmierdzi - gdzie interweniować! 05.08.03, 22:54
        aluc napisała:

> sprawami zanieczyszczenia środowiska naturalnego, kontrolami, nakładaniem kar
        i
        >
        > tak dalej zajmuje się wojewódzki inspektor ochrony środowiska - poszukaj w
        > swoim urzędzie wojewódzkim

Byłoby cudownie, gdyby inspektor ochrony środowiska mógł interweniować w
        sprawie smrodu. Problem jednak w tym, że nie istnieją regulacje prawne na temat
        tych przykrych kwestii. Zresztą ich brak wydaje się być trochę uzasadniony - w
        jakich jednostkach zmierzyć smród - kilowatach, gramach, bajtach, amperach?

Paulina
        • aluc Re: Śmierdzi - gdzie interweniować! 06.08.03, 12:20
          paulinapaulinapaulina napisała:

> Byłoby cudownie, gdyby inspektor ochrony środowiska mógł interweniować w
          > sprawie smrodu. Problem jednak w tym, że nie istnieją regulacje prawne na
          temat
          >
          > tych przykrych kwestii. Zresztą ich brak wydaje się być trochę uzasadniony -
          w
          > jakich jednostkach zmierzyć smród - kilowatach, gramach, bajtach, amperach?

paulino, nie za bardzo rozumiem uszczypliwość, ale wyjaśniam:

po pierwsze prawo o ochronie środowiska przez zanieczyszczenie rozumie także
          emisję, która pogarsza walory estetyczne środowiska (art. 3 ust. 1 pkt 49) nie
          będę tłumaczyć, co oznacza emisja, w każdym razie, jeśli wynikiem emisji jest
          smród, to można dowodzić, że doszło do zanieczyszczenia środowiska

dalej są już dość szczegółowe obowiązki podmiotów w zakresie usuwania i
          zapobiegania zanieczyszczeniom

po drugie - smród może wynikać z niedotrzymywania innych zobowiązań
          wynikających z prawa o ochronie środowiska - ankagoz wspomniała coś o
          nieeksloatowanej oczyszczalni

dodam, że w regulacjach Unii Europejskiej smród od dawna jest traktowany jak
          zanieczyszczenie srodowika i polskia ustawa ma również w tej mierze walor
          dostosowawczy do prawa unijnego

niestety, różne publikacje, które się ostatnio w poczytnych gazetach na ten
          temat ukazywały, w kwestii smrodu rozmijają się z prawdą i prawem

z pachnącym pięknie pozdrowieniem smile
          A.
          • paulinapaulinapaulina Re: Śmierdzi - gdzie interweniować! 06.08.03, 22:39
            Nie będę toczyć sporu co do tego, czy w opisanym przypadku doszło do
            zanieczyszczenia środowiska. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że doszło (np.
            poprzez emisję zanieczyszczeń do atmosfery, do gleby, do wód gruntowych itp.).

Jednak temat postu dotyczył nie zanieczyszczenia środowiska, lecz konkretnie
            smrodu. W tej kwestii podtrzymuję stanowisko, że nie istnieją żadne normy
            określające poziom, czy stężenie przykrych zapachów. Z tego własnie powodu
            dotychczas nie wprowadzono regulacji prawnych w tej materii. Ergo - inspektor,
            badając zagadnienia związane z ochroną środowiska, nie może dokonywać
            nadinterpretacji obowiązujących przepisów (na przykład ustawy o ochronie
            środowiska).

Na mój stan wiedzy, ustawodawstwo unijne w kwestii smrodu też nic odkrywczego
            nie wnosi. A może są przepisy, o których istnieniu nic nie wiem? Jeżeli znasz
            takowe, będę wdzięczna za ich przytoczenie.

Paulina

P.S. Czyżbyś wrzucenie na luz odczytała jako uszczypliwość? smile Zapewniam Cię,
            że tak nie jest.
            • aluc Re: Śmierdzi - gdzie interweniować! 06.08.03, 23:11
              pytanie brzmiało - gdzie interweniować, na co zgodnie ze swoją wiedzą
              odpowiedziałam, jeżeli masz jakiś inny pomysł, to się podziel

co do reszty - definicja zanieczyszczenia dotyczy skutków emisji, a normy
              dotyczą wielkości emisji, czyli dwóch różnych spraw

smród nie jest emisją, jest jej skutkiem, więc nie ma norm dotyczących smrodku,
              są natomiast prawne konsekwencje dokonywania smrodliwej emisji, na przykład
              ogólna zasada, że zanieczyszczenie środowiska musi być przez
              zanieczyszczającego usunięte na jego koszt, ma on również obowiązek zapobiegać
              takim zanieczyszczeniom w przyszłości

to nie jest nadinterpretacja, tylko interpretacja, bo przepis o takim
              charakterze z założenia kazuistyczny być nie może, i przepisy unijne też (o ile
              mi wiadomo) nie definiują smrodu, jedynie pozwalają na traktowanie go jako
              zanieczyszczenia środowiska, a nasza poprzednia ustawa na to nie pozwalała

poza tym w tym przypadku smród może być jedynie rezultatem naruszania innych
              obowiązków ustawowych, o czym już wspomniałam

i podkreślam słowo "może" z całą mocą

a urzędnikowi zawsze najłatwiej powiedzieć, że nie ma takiego przepisu, ale to
              już zupełnie inna inszość smile)

• aluc Re: Śmierdzi - gdzie interweniować! 06.08.03, 23:14
                aluc napisała:

> przepisy unijne też (o ile
                >
                > mi wiadomo) nie definiują smrodu, jedynie pozwalają na traktowanie go jako
                > zanieczyszczenia środowiska

i żeby być już zupełnie precyzyjną - pozwalają na takie traktowanie smrodliwej
                emisji, nawet jeśli jest ona pod innymi względami nieszkodliwa
              • paulinapaulinapaulina Re: Śmierdzi - gdzie interweniować! 07.08.03, 17:11
                aluc napisała:

> a urzędnikowi zawsze najłatwiej powiedzieć, że nie ma takiego przepisu, ale
                to
                > już zupełnie inna inszość smile)
                >

A to już właśnie uszczypliwość skierowana w moją osobę. Kiedy brak argumentów
                merytorycznych, następuje atak ad personam?

Staram się nie stosować podobnej praktyki wobec moich adwersarzy. Liczę, że Ty
                również zaprzestaniesz podobnych działań w przyszłości.

Paulina
                • aluc Re: Śmierdzi - gdzie interweniować! 07.08.03, 21:41
                  paulino, szczerze i niezłośliwie miałam na myśli biednego urzędnika inspekcji
                  ochrony środowiska, do którego ktoś przyjdzie ze skargą w sprawie smrodu...

ale w sumie nie dziwię się twoim odpowiedziom, bo od momentu wprowadzenia nowej
                  ustawy wiadomo było, że nie bedzie ona łatwa do stosowania dla urzędników
                  przyzwyczajonych do innego rodzaju przepisów

z konkretów - polecam lekturę dyrektywy 96/61/EC, a zwłaszcza definicji
                  zanieczyszczenia
                  • aluc Re: Śmierdzi - gdzie interweniować! 08.08.03, 10:33
                    a już tak dla zakończenia tej pasjonującej dyskusji - ponieważ zasiałaś we mnie
                    ziarno watpliwości co do stanu mojego umysłu i umiejętności interpretacji
                    przepisów, zadzwoniłam do lokalnego inspektoratu i uzyskałam następującą
                    informację:

smród JEST zanieczyszczeniem w rozumieniu ustawy

w tym roku wejdzie w życie rozporządzenie regulujące szczegółowe warunki
                    przeprowadzania kontroli, w tym co do parametrów aparatury pomiarowej (więc
                    jednak smród da się zmierzyć - sama się zdziwiłam), w tej chwili inspektorat
                    może przyjąć sygnał o smrodliwej działalności i sprawdzić, czy wydzielanie
                    smrodu nie wiąże się z emisją zakazaną przez prawo ochrony środowiska

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka