Dodaj do ulubionych

Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród....??

14.12.07, 16:34
Mój mąż pracuje na umowe o dzieło, takze nie ma ubezpieczenia zdrowotnego na siebie i rodzinę. Własnie przeczytalam ze za poród (gdzie pacjentka nie jest ubezpieczona) w jednym z warszawskich szpitali placi sie ok 3000tys. 2,5 roku temu jak rodzilam pierwsza Córke, nikt nie pytał mnie o ubezpieczeni i nie ponieslismy zadnych oplat.... Słyszalam ze kobiet w ciązy są objete bezplatna opieką lekarska... Wiecie cos moze na ten temat??
Obserwuj wątek
    • marzena8003 Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 16:50
      ja nie słyszałam o czymś takim, może dlatego że się nigdy tym nie
      interesowałam. Zadzwoń do ZUS'u i zapytaj, tam napewno udzielą ci
      fachowej porady.

Przepraszam, że pytam ale jak wy możecie żyć bez ubezpieczenia????
      to jakieś chore jest. A jak wam się coś stanie, w żadnym szpitalu
      was nie przyjmą albo potem każą sobie zapłacić.
      • moniczkalovemax Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 16:56
        Mąż pracuje na umowe o dzieło i nie ma szans by dostał umowe o prace. Ja do tej pory się uczylam i miala ubezpiecznie z tego tytułu. Nie jest to chore tylko , niestety, Mąz jest operatorem kamery a na takie stanowisko nie daja umowy o prace ;]
        • reteczu Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 17:03
          Do kiedy się uczyłaś? Do wczoraj? To jakaś dziwna szkoła, która
          kończy się w połowie grudnia.

Wydaje mi się, że do porodu szpitale publiczne bezpłatnie przyjmą
          nawet bez ubezpieczenia, ale nie wiem tego na 100%.
          A skąd wiesz o tej kwocie 3tys. zł i o który konkretnie szpital
          chodzi?

Tu któraś dziewczyna mądrze napisała, że tfu,tfu w sytuacji powikłań
          te 3 tys. zł trzeba będzie pomnożyć przez jedno- lub dwucyfrową
          liczbę i co wtedy? Ubezpieczenie to podstawa.
        • marzena8003 Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 17:07
          no tak, niestety nikogo to nie interesuje, że facet ma rodzinę i
          niby taka zwykła umowa jest ważna. Ale wiesz jeżeli od pracodawcy
          nie otrzymacie ubezpieczenia to musisz!!! sama się ubezpieczyć
          rejestrując się jako bezrobotna. Nikt cię nie będzie wysyłał na
          żadne rozmowy o pracę bo jesteś przecież w ciąży. Raz w misiącu
          pojedziesz i podpiszesz się i tyle. A kłopot z głowy. I zgłoś do
          ubezpieczenia też starsze dziecko a jak już urodzisz to zgłoś do
          ubezpieczenia też młodsze.

Nie chcę prorokować ale nie możesz tak czekać i myśleć. koszty
          leczenia w szpitalu są ogromne. Musisz być ubezpieczona.

Porozmawiaj z mężem, bo może mógłby założyć działalnośc gospodarczą
          i wtedy cała rodzina ma ubezpieczenia.
          pozdrawiamsmile głowa do góry
    • owieczka30 Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 16:52
      A nie możesz się zarejestrować jako bezrobotna? Będziesz miała ubezpieczenie ty
      i dziecko. Różnie w życiu bywa, a jakby się coś stało i teraz byś trafiła do
      szpitala np. na patologię i poleżała z miesiąc czasu, te koszty cię nie przerażają?
    • mamma320 Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 16:59
      Te opłaty są pewnie za salę do porodu rodzinnego i inne usługi odpłatnie także
      dla osób ubezpieczonych. Dobrze słyszałaś masz prawo do opieki zdrowotnej w
      ciąży bez ubezpieczenia przeczytaj smile
      www.nfz.gov.pl/new/index.php?katnr=6&dzialnr=34&artnr=1660
      Pozdrawiam
      • moniczkalovemax Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 17:02
        Dziękuje Ci bardzo Kochanawink
        • mamma320 Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 17:04
          Nie ma za co "zapytałam" tylko google wink
          • moniczkalovemax Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 17:10
            Ja do tej pory tez bylam przekonana ze opieka meduczna dla kobiety w ciązy jest bezplatna ale na stronie warszawskiego szpitala wyraznie przeczytałam:
            dla pacjentek nie ubezpieczonych Poród drogami natury w podstawowym standardzie (+ 2 doby pobytu) : 2600zl
            • madtea Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 18:20
              jak już doczytałaś poród i połóg za darmo ale nic więcej; trochę
              odpowiedzialności się przyda i warto opłacać co miesiąc choć najniższe
              ubezpieczenie na całą rodzinę bo potem to już nikt nie pomoże
            • olimpiakz Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 03.01.08, 16:13
              jest bezpłatna dla kobiet w ciąży - ciekawa jestem który to szpital
    • steffa Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 18:32
      Albo się rejestrujesz jako bezrobotna, albo wykupujesz ubezpieczenie
      dobrowolne za ok. 300 zet miesięcznie. Bez ciągłości ubezpieczenia
      (przerwa powyżej 3 mies.) płacisz jednakże haracz NFZtowi, czy jak
      mu tam. Bardzo wysoki. Szczegóły na ich stronie,
      wklep 'ubezpieczenie dobrowolne'.
      • smolkowicz_a Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 14.12.07, 20:05
        Najprościej będzie zarejestrować się w urzędzie pracy.
        • yoo-yoo działalność gospodarcza 14.12.07, 21:52
          Ja ci radzę pogadaj z mężem, żeby założył działalność gospodarczą.
          Wtedy ubezpieczeni będziecie wszyscy (jak ty się zgłosisz na
          bezrobocie, to mąż wciąż nie jest ubezpieczony). Poza tym prowadząc
          własną działalność możecie sobie różne koszty odliczać (np. zakup
          kamery, komputera, paliwa, materiały biurowe, telefon komórkowy itd.)
          i na koniec mniejszy podatek płacić. Może na tym całkiem dobrze
          wyjdziecie smile
          • steffa Re: działalność gospodarcza 14.12.07, 22:35
            Pod warunkiem, że mąż-operator zarabia tyle, że nie będą go bolały opłaty
            związane z działalnością gospodarczą. wink Sama pracuję na umowę o dzieło i
            'dobrowolnie' się ubezpieczam. cha cha cha.
            • moniczkalovemax Re: działalność gospodarcza 15.12.07, 18:02
              podnieciles sie tym ubezpieczeniem?? my sie nie ubezpieczamy bo chodzimy do wszystkich lekarzy prywtnie ciołku, chodziło mi tylko sprawe z porodem
              • madtea Re: działalność gospodarcza 15.12.07, 21:46
                ciolkiem to ty jestes jak wynikna komplikacje u ciebie lub dziecka i nagle
                bedziesz musiała wyłożyć kilkanaście tysiecy; a jak jesteś taka chamska to może
                nie zawracaj ludziom dupy na forum i zapłać prawnikowi za poradę
                • mmena Re: działalność gospodarcza 21.12.07, 11:14
                  Niekoniecznie. Te kilkanascie tysiecy, ktore bedzie musiala wydac w razie
                  komplikacji to i tak mniej niz to co oddaje przecietnie zarabiajacy ZUSowi, nie
                  dostajac specjalnie wiele w zamian.
                  Gdybym mogla zrezygnowac z ubezpieczenia ZUSowskiego b. chetnie bym to zrobila.
                  Aby dostac sie do lekarza i tak musze isc prywatnie. Panstwowo sa takie terminy,
                  ze mozna 10 razy umrzec zanim trafi sie na wizyte. Mozna oczywiscie podawac
                  przyklady nowotworow - wiekszosc osob nie jest w stanie sama sfinansowac
                  kuracji. Ale co z tego? Co chwile bombarduja nas informacjami o tym jak to
                  panstwowa sluzba zdrowia nie podaje najnowszych lekow gwarantujacych wyleczenie,
                  bo nie ma na to pieniedzy. O strajku pacjentow w jednym z miast chyba slyszalas?
                  Bardzo nietypowa sytuacja. Bylo o niej glosno. Lekarz odmowil przyjecia kobiety
                  z nowotworem. Akurat strajkowal. W odpowiedzi zastrajkowali pacjenci.
                  I na co mi to super zusowskie ubezpieczenie w takim wypadku? Wole sie
                  ubezpieczyc w ktorejs z prywatnych firm. Taniej i wiecej mam w zamian.
                  • madtea Re: działalność gospodarcza 21.12.07, 11:24
                    ja też bym wolała tych pieniędzy nie oddawać i ubezpieczac się we własnym zakresie
                    w tej sytuacji o której pisałam chodziło o jednorazowy wydatek
                    no ale może wszyscy inni maja poodkładane po kilkanaście tysięcy na taką
                    ewentualność smile
                    ja nie
                • moniczkalovemax Re: działalność gospodarcza 26.12.07, 11:49
                  Nie jestem chamska, tylko nie lubie jak ktoś nie odpowiada na moje konkretne pytanie tylko sie wymądrza. Nie bede placic zadnych pieniedzy do Zusu bo to złodziejstwo i tyle, wole chodzic do lekarzy prywatnie , obojetnie czy to usg czy zwykla wizyta konrolna jest o wiele wiekszy komfort. Zapytalam poprostu czy kobieta w ciazy ma prawo do bezplatnej opieki lekarskiej, niestety tu tylko jedna osoba mi konkretnie odpowiedziala a reszta poprostu lala wode, jak ktos czegos nie wie to lepiej sie nie wypowiadac.
                  • mea8 Re: działalność gospodarcza 26.12.07, 23:20
                    Jezeli nie chcesz sie ubezpieczyc Twoja sprawa, leczysz sie
                    prywatnie tez ok. Tylko nie rozumiem dlaczego w takim razie masz
                    miec przywilej rodzenia "za darmo". Skoro za wszystko placisz zaplac
                    takze za porod. Ja nie mam ochoty płacic za twoj porod.
                    • moniczkalovemax Re: działalność gospodarcza 01.01.08, 13:42
                      Kobieta w okresie ciazy, porodu i połogu jest objeta bezplatna opieka lekarską. Kazda kobieta, wiec placac skladke placisz równiez za poród kobiety która pozniej wyrzuci swoje dziecko albo bedzie je katować.
                      • madtea Re: działalność gospodarcza 01.01.08, 17:28
                        takie twoje noworoczne przemyślenia? przyjemnego darmowego dla ciebie porodu -
                        nie bój się - pan, pani, państwo, wszyscy za ciebie zapłacimy;
                        • moniczkalovemax Re: działalność gospodarcza 01.01.08, 17:46
                          twoja zgryzliwość bierze sie chyba z twojego złego samopoczucia, dla twojej wiadomosci rodze w prywatnej klinice wiec ani panstwo ani ty ze swojej ( ciekawe jak bardzo wysokiej penji) nie bedziesz za mnie placic
                          • madtea Re: działalność gospodarcza 01.01.08, 18:35
                            i chwała ci za twój prywatny poród; moja pensja zdaje się nie powinna cię
                            obchodzić - z resztą to kolejny przejaw twojej zabawnej argumentacji w stylu "a
                            u was biją murzynów"
                            pocieszna jesteś smile
                            czuję się wyśmienicie, humorek dopisuje
                            a skąd się bierze twoja zgryźliwość gdy piszesz o maltretowanych noworodkach, za
                            których poród płacą ubezpieczone forumowiczki ? jaki to ma sens? gdzie logika w
                            twojej wypowiedzi? co ma wysokość pensji do odprowadzania składek, z których się
                            korzysta? i w końcu po jakiego grzyba zakładasz wątek kiedy rzekomo rodzisz
                            "prywatnie"; taka przewrotność niepracujących, rozumiem
                            • moniczkalovemax Re: działalność gospodarcza 02.01.08, 17:55
                              Nie pracuje bo nie musze, tz. penjsa mojego meza wystarcza.
                              Zakladalam wątek własnie po to zeby sie dowiedziec ile kosztuje poród i czy wogole kosztuje.
                              To ty wyskoczylas z jakimis smiesznymi argumentami ze niby placisz skladki i nie bedziesz oplacac mojego porodu.
                              NFZ finansuje porody nie tylko z TWOICH PIENIEDZY.
                              A składki placisz rózniez na więzienia, wiec dlaczego boli cię akurat to ze ja bym rodziła bezplatnie??
                              bo co, wole sie leczyc prywatnie i nie wpychac podatków do kieszeni złodzieji???????
                              • madtea Re: działalność gospodarcza 02.01.08, 19:04
                                oj dziecino nie szarp się tak bo to niezdrowe; masz problem z czytaniem to
                                trudno; nie ja ci wyciągnęłam, że miałabyś rodzić na koszt społeczeństwa; ale
                                się z tą osobą zgadzam; to po pierwsze;
                                te całe twoje pla pla o nfz przemilczę bo mocno to trywialne i naiwne;
                                porównywanie więzień do bezpłatnych porodów to twój kolejny szalony iwan spod
                                znaku "a u was biją murzynów" - nic nie wnosi, o niczym nie świadczy, chyba że
                                twojej niedojrzałości obywatelskiej
                                jeśli nie chcesz pchać pieniędzy w kieszeń złodziei, do czego masz oczywiście
                                prawo, to tego nie rób; nikt ci nie broni; co najwyżej parę osób popuka się w
                                czoło, jak zrobiło to w tym wątku, że o ile swoim życiem można ryzykować, to jak
                                ma się dzieci, to już jakiś abonament medyczny warto sobie wykupić, by w razie
                                nieprzewidzianych dużych wydatków nie wbijać zębów w ścianę; ale skoro cię stać
                                "bo nie musisz" to ok;
                                i taka rada - czasem warto pomyśleć o przyszłości, zwłaszcza gdy jest się
                                rodzicem; ale ty masz luz, i ok
                                • moniczkalovemax Re: działalność gospodarcza 03.01.08, 10:08
                                  Dobra wiesz co, daj juz spokój. Widze ze przypieprzasz sie do wiekszosci na tym forum ciągle ci cos nie pasuje. Widac ze siedzisz od rana do nocy na necie i się nakręcasz. Moze spedz wiecej czasu z mezam niz na komputerze??
                                • moniczkalovemax Re: działalność gospodarcza 03.01.08, 10:15
                                  A i jeszcze jedno, to ze kobiety w ciąży, podczas porodu i połogu sa objete bezplatna opieką lekarską jest wpisane w ustawie, jak jestes taka zbuntowana, a widze ze ogolnie nie masz co robic to wez zadzwon do nich albo sie przejedz i wygarnij im ze nie bedziesz placic za nieubezpieczone matki moze cie posłuchaja ha
                                • madtea moniczkalovemax 03.01.08, 11:25
                                  jak chcesz napisz jeszcze 10 postów; dla zdrowia psychicznego ich nie czytam,
                                  ale miło jak naród nie tkwi w marazmie i się literacko rozwija
    • madziulec Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 03.01.08, 12:39
      Jak najbardziej za opieke lekarska w czasi ciazy i za sam pord nei
      placisz. Jestes objeta ubezpieczeniem, mimo ze nikt za to nei placi.
      Teoretyczni enikt, bo tak naprawde idzie to z pieniedzy panstwa -
      czyli placimy za to wszyscy.

Kwota, ktora podalas wynika z oplat dodatkowych wynika z oplat
      dodatkowych: typu polozna do porodu, dodatkowa sala, porod rodzinny,
      znieczulenie do porodu. Wszystko zalezy od konkretnego szpitalu (bo
      np. sa szpitale ktore oferuja bezplatny porod rodzinny!!) i od
      cennika obowiazujacego wlasnie w tym szpitalu.
      Jakis czas temu za sale np. po porodzie placilo sie 250 zl w
      Warszawie, a za sale rodzinna 500 zl.
      W cenniku kazda dodatkowa usluga ma swoja pozycje.
      W razie przyjecia Ciebie do szpitala jesli skorzystasz ze standardu
      to oczywiscie nikt nie obciazy Cie kosztami za porod. W przypadku
      gdy korzystac bedziesz za uslugi dodatkowe to jest tak z tego co
      wiem, ze NFZ jakas niewielka czesc pokrywa, wiec dlatego dla
      pacjentki ubezpieczonej koszty te sa nizsze.

Co do wyboru szpitala...
      Nie mam zamiaru nic Ci sugeerowac. Ale akurat byly bardzo drastyczne
      przypadki po cesarskich cieciach w prywatnych szpitalach
      warszawskich, gdzie potem pacjentki trafialy do normalnych
      szpitali...
      • moniczkalovemax Re: Brak ubezpieczenia=Kosmiczna Oplata Za poród. 03.01.08, 16:23
        DZIEKUJE CI ZA WYCZERPUJACA ODPOWIEDZ. TAKIEJ SIĘ SPODZIEWAŁAM.
        POZDRAWIAM SERDECZNIE
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka