annubis74 21.05.08, 14:07 Dziewczyny, mam następujące pytanie pracuję na etat i to miejscr pracy płaci mój ZUS i wszystkie składki oprócz tego prowadzę działalność gospodarczą czy na czas urlopu macierzyńskiego będę musiała ją zawiesić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiakk70 Re: działalność a urlop macierzyński 21.05.08, 14:27 Rozumiem, że z działalności opłacasz składkę na ub.zdrowotne. Działalności nie musisz zawieszać, tylko w czasie pobierania macierzyńskiego z miejsca pracy powinnaś z tytułu działalności zgłosić się do wszystkich ubezpieczeń i opłacać składki. Nie wiem czy Ci się to opłaca. Odpowiedz Link Zgłoś
emisia21 Re: działalność a urlop macierzyński 21.05.08, 15:50 no wlasnie , ja tez mam dzialalnosc gospodarcza i zastanawiam sie jak to bedzie jak przejde na mcierzynski co mze skladkami i czy bede dostawala cos z zus-u ( dodam ze jestem na malym zusie czyli ok 300 zl) Odpowiedz Link Zgłoś
gosiakk70 Re: działalność a urlop macierzyński 21.05.08, 16:22 emisia Twoja sytuacja jest inna ( rozumiem, że nie jesteś zatrudniona na etat ). Jeżeli opłacasz składkę na ubezp. chorobowe, to dostaniesz z ZUS ok. 300,- miesięcznie i będziesz opłacała "tylko" składkę zdrowotną (aktualnie ponad 200,- ). Odpowiedz Link Zgłoś
emisia21 Re: działalność a urlop macierzyński 21.05.08, 16:54 aha czyli praktycznie wyjdzie na zero, a powiedzcie moze sie orientujecie, jesli ja praktycznie bede bez dochodu i tylko maz bedzie utrzymywal nas to czy cos sie nalezy nie wiem jakies dodatkowe pieniadze na dziecko Odpowiedz Link Zgłoś