sabinagrochola 24.06.08, 18:37 witam jestem w 33 tygodniu ciazy mam 2 letnia coreczke i mam takie pytanie czy moj ginekolog moze wystawiic mojemu mezowy zwolnienie lekarskie z pracy ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bibzu Re: zwolnienie lekarskie dla meza pomocy 24.06.08, 19:21 Jasne pod warunkiem, że Twoj mąż ma np. zapalenie pochwy... Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: zwolnienie lekarskie dla meza pomocy 24.06.08, 19:34 jeżeli Ty jesteś niezdolna do sprawowania opieki, co stwierdzi lekarz (choroba wymagajaca leżenia) lub przyjdzie czas na poród oczywiscie że tak!! Nie musi byc to ginekolog, choc pewnie on prowadzi Twoją ciążę i wystawi Ci zwolnienie z zastrzezeniem, ze musisz leżeć, co ma wpisane w Twojej dokumentacji medycznej.. moze byc tez lekarz rodzinny. Mojemu mężowi na czas mojego połogu zwolnienie na opieke nad starszym dzieckiem wystawił mój ginekolog!! Odpowiedz Link Zgłoś
annakate Re: zwolnienie lekarskie dla meza pomocy 24.06.08, 20:50 Lekarz wystawia zwolnienie z powodu niezdolności do pracy, albo konieczności sprawowania opieki nad kimś, kto jest chory. Nie wystawia zwolnień na opiekę nad zdrowym dzieckiem z powodu, że matka chora, rodzi itp. Mąż może dostać zwolnienie na opiekę nad Tobą jesli będziesz po porodzie jej wymagać w domu - natomiast nie dostanie na czas kiedy będziesz w szpitalu, bo tam będziesz mieć zapewniona opiekę. Odpowiedz Link Zgłoś
babcia47 Re: zwolnienie lekarskie dla meza pomocy 25.06.08, 12:52 jeżeli dziecko nie ma innej opieki, a matka, która dotychczas sprawowała nad nim opiekę (np. ciężarna, ale niekoniecznie) jest obłoznie chora to wystawia..przynajmniej tak było kiedyś, mozliwe, że przepisy sie zmieniły, ale wskazuje na to logika..co rodzice mieliby zdobić w takiej sytuacji z małym np. 1,5 rocznym dzieckiem? Odpowiedz Link Zgłoś
bj32 Re: zwolnienie lekarskie dla meza pomocy 25.06.08, 11:35 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=584 Odpowiedz Link Zgłoś
eps Re: zwolnienie lekarskie dla meza pomocy 25.06.08, 11:45 można w ten sposób otóż: Twój lekarz ginekolog na ZWYKLYM DRUKU nie na L4 wystawia zaświadczenie dla CIEBIE ze nie mozesz sprawowac opieki nad 2 letnim synkiem przez okres od do.. (lub od rozwiązania). Z tym drukiem mąz idzie do pracy, wypełnia zusowski druk z-3 (o ile dobrze pamietam) i tam na zasadzie oświaczenia woli pisze ze nie ma innego opiekuna który mógłyby sie dzieckiem opiekować zamiast ciebie. Mąz na wypłacany zasiłek opiekuńczy na dziecko 80% wynagrodzenia. Takiego opiekuńczego nie moze być więcej niż 60 dni w roku bo za tyle tylko zus zapłaci. I juz. wiem bo tak robiłam jak urodziłam młodszego synka a poza tym jestem ksiegową wiec wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
eps Druk Z-15 25.06.08, 11:48 Biuletyn Informacyjny dla Służb Ekonomiczno - Finansowych nr 17 z dnia 2008-06-10 nr kolejny 628 Zasiłek opiekuńczy dla pracownika 1) Czy pracownik ma prawo do zasiłku opiekuńczego z tytułu opieki nad chorym dzieckiem, jeżeli jego niepracująca żona jeszcze przed chorobą dziecka wyjechała na kilka dni? Gdzie znajdują się uregulowania w tej kwestii? Pracownik może ubiegać się o zasiłek opiekuńczy, o ile spełnione są niżej podane okoliczności. Zasady wypłaty zasiłku opiekuńczego zostały określone w art. 32-35 ustawy z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. z 2005 r. nr 31, poz. 267 z późn. zm.), dalej ustawy zasiłkowej. Zasiłek opiekuńczy przysługuje ubezpieczonemu podlegającemu ubezpieczeniu chorobowemu zwolnionemu od wykonywania pracy z powodu konieczności osobistego sprawowania opieki m.in. nad chorym dzieckiem. Z prawa do tego świadczenia może korzystać zarówno matka jak i ojciec dziecka, z tym że zasiłek wypłaca się jednemu z rodziców - temu, który wystąpi z wnioskiem o jego wypłatę za dany okres. Zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli poza ubezpieczonym są inni członkowie rodziny pozostający we wspólnym gospodarstwie domowym, mogący zapewnić opiekę choremu dziecku. Nie dotyczy to jednak opieki sprawowanej nad chorym dzieckiem w wieku do 2 lat. W pytaniu nie podano, w jakim wieku jest dziecko pracownika. Wyjaśniamy więc, że jeżeli nie ukończyło 2 lat, zasiłek opiekuńczy przysługuje bez względu na to, czy w okresie choroby dziecka jest w domu jego matka, czy też nie. Jeżeli dziecko jest starsze, to ojciec nabywa prawo do zasiłku opiekuńczego, jeśli w czasie choroby dziecka jest jedyną osobą, mogącą zapewnić mu opiekę. Należy jednocześnie mieć na uwadze limit dni, za które przysługuje zasiłek opiekuńczy, tj. * 60 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8 lub chorym dzieckiem w wieku do ukończenia 14 lat, * 14 dni w roku kalendarzowym, jeżeli opieka sprawowana jest nad innymi chorymi członkami rodziny, w tym nad chorym dzieckiem w wieku powyżej 14 roku życia. Przy czym łącznie na opiekę nad dziećmi i innymi członkami rodziny zasiłek opiekuńczy przysługuje za okres nie dłuższy niż 60 dni w roku kalendarzowym, niezależnie od liczby członków rodziny uprawnionych do zasiłku opiekuńczego oraz bez względu na liczbę dzieci i innych członków rodziny wymagających opieki. W celu ustalenia prawa do zasiłku opiekuńczego nad chorym dzieckiem pracownik powinien przedłożyć pracodawcy zaświadczenie lekarskie ZUS ZLA oraz wniosek do uzyskania zasiłku opiekuńczego na druku ZUS Z-15 (dostępny również na naszej stronie internetowej: www.gofin.pl). Powyższe wynika z § 18 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 27 lipca 1999 r. w sprawie określenia dowodów stanowiących podstawę przyznania i wypłaty zasiłków z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa (Dz. U. nr 65, poz. 742 z późn. zm.). 2) Półtoraroczny synek pracownicy chodzi do żłobka. W placówce tej doszło do awarii i niespodziewanie zamknięto żłobek. Pracownica wystąpiła z wnioskiem o zasiłek opiekuńczy nad zdrowym dzieckiem, w którym podała, że jest inny domownik mogący zapewnić opiekę - bezrobotny mąż. W związku z tym odmówiliśmy wypłaty zasiłku opiekuńczego. Czy mieliśmy rację? Tak, bowiem pracownica nie nabyła prawa do zasiłku opiekuńczego z tytułu opieki nad zdrowym dzieckiem za okres zamknięcia żłobka. Zgodnie z art. 34 ustawy zasiłkowej, zasiłek opiekuńczy nie przysługuje, jeżeli poza ubezpieczonym są inni członkowie rodziny pozostający we wspólnym gospodarstwie domowym, mogący zapewnić opiekę dziecku. Nie dotyczy to tylko opieki sprawowanej nad chorym dzieckiem w wieku do 2 lat. Ustawodawca nie uzależnia zatem prawa do zasiłku opiekuńczego od nieobecności innego domownika wyłącznie w przypadku sprawowania opieki nad chorym dzieckiem w wieku do dwóch lat. Natomiast pracownica, o której mowa w pytaniu, sprawowała opiekę nad zdrowym dzieckiem. 3) Pracownik dostarczył zaświadczenie o porodzie żony, na którym lekarz wpisał, że ojciec ma prawo do 14 dni opieki nad zdrowymi dziećmi. Czy musi być wystawione odrębne zaświadczenie lekarskie na druku ZUS ZLA? Nie. W przypadku opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8 wystarczy zaświadczenie otrzymane przez pracownika. Powyższe reguluje § 20 rozporządzenia w sprawie określenia dowodów stanowiących podstawę przyznania i wypłaty zasiłków… . Dowodem do przyznania i wypłaty zasiłku opiekuńczego z powodu konieczności sprawowania osobistej opieki nad zdrowym dzieckiem w wieku do lat 8 w przypadku porodu małżonka ubezpieczonego, stale opiekującego się dzieckiem, jeżeli poród uniemożliwia temu małżonkowi sprawowanie opieki, jest zaświadczenie wystawione przez lekarza na zwykłym druku. Zaświadczenie powinno określać czas (od, do) oraz przyczyny sprawowania opieki. Jeżeli więc pracownik otrzymał zaświadczenie o konieczności sprawowania opieki nad zdrowymi dziećmi (z których choćby jedno nie ukończyło 8 lat), może ubiegać się o wypłatę zasiłku opiekuńczego z tego tytułu. W tym celu powinien dodatkowo złożyć wniosek na druku ZUS Z-15. Odpowiedz Link Zgłoś